Анализа: Шта Ричмонд Боаћи доноси Црвеној звезди?

Много добрих и једну лошу ствар! Владан Милојевић је у прошлој сезони у офанзивном делу много тога базирао на квалитетима репрезентативца Гане. Биће тако И овог пута, јер он има све референце које су потребне српском шампиону. На Маракани верују да га није напустила ни глад за успехом.

Фудбал 15.07.2018 | 22:30
Анализа: Шта Ричмонд Боаћи доноси Црвеној звезди?
Притиснути повредом Николе Стојиљковића и временским цајтнотом, челници Црвене звезде нису имали времена за дангубу. Иако је скаутирано много иностраних нападача, глас из Кине који је говорио да би Ричмонд Боаћи могао да постане вишак у Ђенгсуу (због доласка Едера) упалио је црвену лампицу на Маракани. Све друге комбинације остављене су по страни из крајње простог разлога: можда је српски шампион могао да “напипа” и нападача више класе, али то са собом не би донело гаранцију да би се тај капиталац врло брзо снашао у сложеном систему Владана Милојевића.

Овако, са повременим репрезентативцем Гане Црвена звезда тачно зна шта да добија. А И Ричмонд Боаћизна какво га окружење, саиграчи И тренер чекају. Био је то довољан разлог да одговорни из Љутице Богдана скрајну приче о великом ризику, већ да дипломатском акцијом на крају издејствују долазак на једногодишњу позајмицу снажног нападача. И учине га првим странцем повратником у Црвену звезду.

НАПАДАЧ КОЈИ ВОЛИ ДА УЛАЖЕ У СЕБЕ

Можда – али само можда – клуб са Маракане је имао боље интернационалце, али вољеније – тешко. Играчи са афричког континента су врло специфични. Тешко им је удовољити, знају да буду потенцијална мина у свлачионици, увек гледају да извуку финансијску добит, имају изражен его… Током првог, једногодишњег мандата у Љутице Богдана Ричмонд Боаћи је показао да није такав. Просто, он је нападач који воли да улаже у себе И који не види само боље сутра, него И боље прекосутра. И спреман је да поднесе жртву. Просто, личи на радника који воли да се усавршава И ради прековремено, како би у некој будућности убрао плодове сопственог труда.

Када је напуштао Латину знао је да лига каква је српска, без обзира на мањак атрактивности може да му понуди играчку рехабилитацију. Посебно, што се одлучио за клуб који стално напада. Могао је после шест месеци да напусти Београди без обештећења, али – није. Одлучио је да продужи уговор, јер је видео да Црвена звезда може да му понуди много више од обичне одскочне даске. Био је то бинго његове каријере. За годину дана постигао је 41 гол, имао она сјајна издања против Спарте из Прага И Келна. Вратио се у репрезентацију Гане И заслужио уговор од 2,2 милиона евра по сезони у Кини. Много је дао Црвеној звезди. Баш много.

Његов повратак и одлука да се одрекне дела загарантоване плате (500.000), довела је до стања еуфорије навијаче Црвене звезде. Као што смо написали – вољенији странац на Маракани није постојао. Носиће Боаћитерет великих очекивања, јер је промовисан у појачање које у европским квалификацијама мора И може да направи разлику. Тај крст ће Боаћи морати да носи, јер нико не сумња да ће подићи игру српског шампиона бар за 20 посто. То ће вам рећи И играчи клуба са Маракане у неформалним разговорима.

Јер много тога је прошле сезоне Владан Милојевић у офанзивном делу базирао на Боаћијевомпредаторском њуху И савршеним тактичким кретањима које је до танчина научио у Италији. И када није, на први поглед, опасан Боаћи то заправо јесте. Много је опасан. Стално близу лопте, стално у покушају да испровоцира грешку штопера, стално у спринт којем тражи дубину И ширину, стално се нуди да грудима задржи лопту и дефанзивно одмори екипу.

ДА ЛИ И ДАЉЕ ИМА ГЛАД ЗА УСПЕХОМ?

Много добрих ствари Ричмонд Боаћи би требало да донесе Црвеној звезди. Посебно што ће после сушног периода у Кини имати огромну подршћку свих инстанце, али… Да би био на нивоу из првог мандата, Ричмонд Боаћи ће морати да задржи глад за успехом И поново докаже оно што смо у горњем делу текста написали – да није класичан афрички играч.

Чисто поређење: када је дошао у Црвену звезду први пут имао је месечна примања од 18.000 евра. Српски шампион је исплаћивао пола те суме,а другу половину Латина. После су му примања порасла, док је егзистенцију решио одласком у Кину. С ада годишње инкасира 1.700.000 евра. Дакле, долази на позајмицу у редове старог клуба као материјално обезбеђен човек. Обично та ставка може да испумпа мотив појединаца, направи од њега пројекат “подгрејане супе”,  али на Маракани су резоновали да Боаћи себе не види дуго као примача плате у кинеском клубу. Сада му се пружа шанса као у првом мандате. Да головима у серији себи додатно подигне цену И можда се препоручи неком европском клубу.

Вероватно је та жудња за светлима топ фудбала била један од разлога да Ричмонд Боаћи загризе мамац И поново се врати у Београд… Дакле, на прву лопту делује да је Црвена звезда направила добар посао

Међутим, постоји И друга страна. Напад Црвене звезде у овој сезони носиће два нападача који сун а позајмицама. Поред Ричмонда Боаћија ту је И Никола Стојиљковић (договорена откупна клаузула). Као клуб који мора да продаје И живи од тога, српски шампион неће моћи да рачуна на финансијски бенефит чак И ако Боаћи понови прошлогодишњи успех И постигне седам голова у квалификацијама. Мораће да потражи другу златну коку И неког жртвује. То је једина лошта страна Боаћијевог ангажмана.

Мада Боаћи се већ финанијски одужио Црвеној звезди. Продат је за 5,5 милиона евра, имао је великог удела у пласману у Лигу Европе. Још када би донео Лигу шампиона печатирао би место у историји…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар