Помен убијеним Србима у Братунцу

– У Братунцу ће данас бити служен парастос и положени вијенци код Спомен-крста на градском гробљу за више од 3. 500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Република Српска 07.07.2018 | 08:10
Помен убијеним Србима у Братунцу
Парастос ће бити служен у 11.00 часова Спомен-крста на градском гробљу, док је за 12.00 часова предвиђено обраћање званичника на Тргу у Братунцу, односно у случају кише у сали Центра за културу, те приказивање документарног филма "Суза анђела" посвећеног Слободану Стојановићу из околине Зворника, који је 1992. године звјерски убијен као дванаестогодишњи дјечак.

Стојановића је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ. Филм, снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а у копродукцији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, истовремено ће бити приказан на Тргу и у Дому културе у Братунцу.

Обиљежавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине посланици Радован Вишковић и Вукота Говедарица, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић и Миленко Ристић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, те министар одбране Србије Александар Вулин у својству изасланика предсједника Србије.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, према којем су уништавали све што је српско, да би потпуно затрли трагове постојања Срба на овим просторима. Осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори о томе какав су план имали.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, уз помоћ општине Братунац. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Убијање Срба

07.07.2018 09:52

Убијање Срба у БиХ је неказњиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.07.2018 10:14

Најбољи примјер је Давид...

Name

ре

07.07.2018 10:27

То је била Војска и свако је знао ста га цека ако узме Пуску у руку....

Name

Небојса

07.07.2018 20:41

Помен и парастос погинулим војницима, нена ту цивила, то и птице на грани знају. Само СНСД на врли рузан нацин покусава да додје до гласова. Јадно и биједно.

Name

Судија

07.07.2018 11:09

На подручју 9 општина (комплетне) источне Босне укупно је страдало 2.385 лица српске националности. 1.974 војника, 387 цивила, 24 се води под непознат статус. То стоји у службеним подацима владе Српске, те информације су послали и у Хааг. Приче да је Орић побио стотине и хиљаде цивила су плански пласирана лаж којом се одржава мржња међу људима. Такође, Братуначко гробље је пуно ткз добровољаца из Грчке, Русије, Украине... као и особа које је "родбина" преносила из цијеле БиХ током ткз интеграције. Никада нећу разумјети да је некоме очигледно "мало" одати почаст за 387 цивила, па се број мора увећати 10 пута. Мени лично, намјерно убиство само једног цивила или једног дјетета је највећи могући злочин за смртну казну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Судија

07.07.2018 12:28

Струцно, паметно и истинито написано. Назалост сви увелицавају своје зртве. Залосно је сто у сваком рату и сукобу страдају невини и незастицени. То је болно и за сваку осуду.

Name

Дон

07.07.2018 13:19

Е мој судија, они до подне лажу цијели свијет, а од подне лажу сами себе.

Name

Форд Префект

07.07.2018 16:28

Убиство сваког појединца је, само по себи, злочин за најстрожу касну, а камо ли убиства стотина и хиљада људи. Нема сумње да је Подриње гадно страдало у рату. Село Кравица да и не спомињемо. Међутим, да ли се неко запитао зашто се страдање обиљежава данас а не на Петровдан? На Петровдан ће у тој истој Кравици, која је била спаљена до темеља, да се народ понапија као стока под шатром јер је тада сеоски вашар. Жртве могу да чекају своју правду, али вашар не смије да се пропусти.

ОДГОВОРИТЕ