Pomen ubijenim Srbima u Bratuncu

– U Bratuncu će danas biti služen parastos i položeni vijenci kod Spomen-krsta na gradskom groblju za više od 3. 500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Republika Srpska 07.07.2018 | 08:10
Pomen ubijenim Srbima u Bratuncu
Parastos će biti služen u 11.00 časova Spomen-krsta na gradskom groblju, dok je za 12.00 časova predviđeno obraćanje zvaničnika na Trgu u Bratuncu, odnosno u slučaju kiše u sali Centra za kulturu, te prikazivanje dokumentarnog filma "Suza anđela" posvećenog Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zvjerski ubijen kao dvanaestogodišnji dječak.

Stojanovića je 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi u Sudu BiH. Film, snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a u koprodukciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, istovremeno će biti prikazan na Trgu i u Domu kulture u Bratuncu.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine poslanici Radovan Višković i Vukota Govedarica, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, te ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, uz pomoć opštine Bratunac. 

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ubijanje Srba

07.07.2018 09:52

Ubijanje Srba u BiH je nekaznjivo.

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2018 10:14

Najbolji primjer je David...

Name

re

07.07.2018 10:27

To je bila Vojska i svako je znao sta ga ceka ako uzme Pusku u ruku....

Name

Nebojsa

07.07.2018 20:41

Pomen i parastos poginulim vojnicima, nena tu civila, to i ptice na grani znaju. Samo SNSD na vrli ruzan nacin pokusava da dodje do glasova. Jadno i bijedno.

Name

Sudija

07.07.2018 11:09

Na području 9 opština (kompletne) istočne Bosne ukupno je stradalo 2.385 lica srpske nacionalnosti. 1.974 vojnika, 387 civila, 24 se vodi pod nepoznat status. To stoji u službenim podacima vlade Srpske, te informacije su poslali i u Haag. Priče da je Orić pobio stotine i hiljade civila su planski plasirana laž kojom se održava mržnja među ljudima. Takođe, Bratunačko groblje je puno tkz dobrovoljaca iz Grčke, Rusije, Ukraine... kao i osoba koje je "rodbina" prenosila iz cijele BiH tokom tkz integracije. Nikada neću razumjeti da je nekome očigledno "malo" odati počast za 387 civila, pa se broj mora uvećati 10 puta. Meni lično, namjerno ubistvo samo jednog civila ili jednog djeteta je najveći mogući zločin za smrtnu kaznu...

ODGOVORITE
Name

Re Sudija

07.07.2018 12:28

Strucno, pametno i istinito napisano. Nazalost svi uvelicavaju svoje zrtve. Zalosno je sto u svakom ratu i sukobu stradaju nevini i nezasticeni. To je bolno i za svaku osudu.

Name

Don

07.07.2018 13:19

E moj sudija, oni do podne lažu cijeli svijet, a od podne lažu sami sebe.

Name

Ford Prefekt

07.07.2018 16:28

Ubistvo svakog pojedinca je, samo po sebi, zločin za najstrožu kasnu, a kamo li ubistva stotina i hiljada ljudi. Nema sumnje da je Podrinje gadno stradalo u ratu. Selo Kravica da i ne spominjemo. Međutim, da li se neko zapitao zašto se stradanje obilježava danas a ne na Petrovdan? Na Petrovdan će u toj istoj Kravici, koja je bila spaljena do temelja, da se narod ponapija kao stoka pod šatrom jer je tada seoski vašar. Žrtve mogu da čekaju svoju pravdu, ali vašar ne smije da se propusti.

ODGOVORITE