Смањење акциза: Хитна процедура

Посланици Представничког дома БиХ данас су прихватили да се по хитној процедури разматра и гласа о Захтјеву посланика Савеза за промјене о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ који ван снаге ставља Закон о акцизама донесен у децембру прошле године, а чија је имплементација почела 1. фебруара.

Босна и Херцеговина 05.07.2018 | 18:51
Смањење акциза: Хитна процедура
Посланици се још нису изјаснили о предложеним законским рјешењима.

Диана Зеленика (ХДЗ 1990) која је у децембру прошле године, на неки начин и одлучила да Закон о акцизама у БиХ прође парламентарну процедуру јуче је  казала да је то била одлука њене странке јер су сматрали да европски пут нема алтернативу.

"Нисмо жељели да даље пропада путна инфраструктура у БиХ, жељели смо да крене изградња, али смо преварени. Горка стварност ме разувјерила да ће  почети градити и сама спознаја да овом државом владају они који не знају ни како распоредити новац од тих акциза, а марже на нафту и нафтне деривате почеле су се одређивати одокативно", казала је Зеленика која је рекла да ће подржати овај приједлог.

За ријеч се јавио и Сафер Демировић (независни посланик) који је донедавно био у Клубу СДА и сам је подржао Закон о акцизама у БиХ, констатујући да је и сам погријешио када је подржао  поменути закон.

Саша Магазиновић (СДПБиХ) истакао је да су преварени сви, и они који су били за акцизе и они који су били против акциза.

"Исмијавани су сви они који су тврдили да ће доћи до поскупљења већих него што је износ акциза и да ће доћи до ланчаних поскупљења. Данас када су  цијене нафте и нафтних деривата повећане више него што су акцизе, видјели смо да у БиХ  тзв. бизнисмени показали да су 'ловци у мутном' и да  су открили своје право лице остварујући екстра профит кријући се иза институција", казао је Магазиновић.

Након бурне расправе у наставку  62. сједнице Предстанвичког дома БиХ која је започела још 30. маја током које су поједини посланици  оптуживали једни друге, али и  коментарисали ко је  прави Хрват, а ко не, већина посланика, ипак, је констатовала да сумњају да ЦИК БиХ може да организује фер и коректе изборе, стога је Представнички дом усвојио закључак да се од Дома народа затражи да се хитно оконча процедура усвајања измјене Изборног закона БиХ која предвиђа увођење скенера на бирачка мјеста.

Извор: НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

избори

05.07.2018 17:15

Како се само усудјујете да смањите акцизе. Па ИЗ КОЈИХ средстава Миле да купује изборе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизи спустај

05.07.2018 17:21

Ови цетири године дизи акцизе.Спустај акцизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

05.07.2018 17:21

Па гдје је лова ,није ваљда да це се користити за куповину гласова на изборима за,СНСД,СДА,ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала им!

05.07.2018 17:24

Хоцемо мурале, а акцизе могу да остану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

06.07.2018 07:17

Обавезно скенере на бирачка мјеста. Ако их не буде побједу ће однијети исти лопови који су и до сада "побјеђивали".

ОДГОВОРИТЕ