СП: Јефтин пораз Србије од Нијемаца, слиједи тежи посао!

Србија наивно поклонила победу, Немци опет приземљили "Орлове"! Кошаркаши Србије поражени су у Новом Саду од Немачке у шестом колу квалификација за Мундобаскет у Кини 88:81.  Кошаркаши Србије испустили су предност у финишу меча против Немачке, која је серијом 13-0 нанела други пораз "орловима" - 88:81.  Србија није успела! Немачка славила и у Новом Саду. . . Орлови као другопласирани тим Групе Г напуштају прву фазу из које носе четири победе.

Кошарка 02.07.2018 | 22:20
СП: Јефтин пораз Србије од Нијемаца, слиједи тежи посао!
Србија је на два минута до краја имала све – резултат, моментум и Немце у конопцима. И све је то олако проћердала.

Немци су Србију победили и други пут у овом кругу квалификација и као првопласирани иду у други круг. Најефикаснији је код победника био Денис Шрудер са 21 поеном, али је утисак да је битније поене и тројке давао Робин Бенцинг који је имао 16, колико и Клебер.

У екипи Србије је нападачки доминирао Бобан Марјановић који је убацио 22 поена, Стеван Јеловац је додао 19, а Никола Милутинов 16. 

"Орлови" су добродошлицу у Нови Сад Немцима пожелели серијом 7:0 већ у прва два минута. Јеловац је погодио тројку, Милутинов је био одличан под кошем и високи играчи Србије су већ тада наговестили да је ово њихово вече. 

Већ у наредна два напада Робин Бенцинг је тројком и са линије слободних бацања опоменуо да ни са гостима неће бити шале. 

Србија је играла чврсту одбрану у рекету, имала и више скокова од противника, али су нашој селекцији Немци шкодили са спољних позиција. 

До краја прве четвртине су погодили пет од седам тројки и само квалитетном игром наших центара је Србија имала 23:21 на крају прве деонице. 

Да утакмица има и онај "ау човече!" моменат побринуо се фантастичним алеј-упом у петом минуту Никола Милутинов који је ухватио високу лопуту Васе Мицића у контри. 

Где је почео Милутинов, наставио је Бобан Марјановић у рекету па су "Орлови" Бобијевом минијатуром под кошем отишли у 15. минуту на 33:23 и имали прво двоцифрено вођство. 

Немци су за три минута преполовили ту предност Србије, али се она враћа на +9 (41:32) тројком Пена после повратне лопте Мицића. 

Играчи Србије су након тога петљали у последња два напада, што је тројком казнио Бенцинг па су Немци на полувремену имали врло дохватљив заостатак – 41:35.

На махове се видело да Србија има бољу екипу, али је за неверицу било како тако боља екипа може да допусти ривалу толико тројки које су Немци погађали у серијама. 

Почетак другог полувремена обећавао је да ће Србија вођена Марјановићем успети да заврши посао до краја треће деонице јер је у 25. минуту било 54:45 за Србију и све јој је ишло на руку. 

Мицић је тада пропустио да врати двоцифрену предност "Орловима" са линије за слободна бацања, а Немци су одговорили серијом 6:0 и пришли на 54:51. 

Милосављевић и Милутинов су тада мало тргли своју екипу, као и Пено и Симоновић у одбрани и пред последњи минут треће четвртине Србија је имала комотних 60:51. 

Саибу је тада погодио за 60:53, али је један од кључних поена тада убацио Бенцинг – тројка за -4 на уласку у последњу четвртину.

Србија је тада пала и чинило се као питање времена када ће Немци повести. Прво вођство добили су тројком Клебера за 63:62 тек у 33. минуту меча. 

Настала је краћа резултатска клацкалица и онда стари, проверени рецепт: тројке Клебера и Акпинара за 73:68 у корист Немачке. 

Тим Саше Ђорђевића је успео да се врати тројком Тодоровића и скоком у нападу Бобија, а онда и да поведе преко Јеловца 79:75. 

Уместо да после поготка Тодоровића за 81:75 преломи на два минута пре краја меч у своју корист, Србија је предност прокоцкала неспортском личном грешком Јеловца над Клебером. 

Шрудер је промашио друго слободно бацање при резултату 81:77, Јеловац је превише рано закорачио у рекет, Шрудер је погодио поновљено бацање, а у том тренутку је Клебер добио лакат у главу при грађењу, што су судије санкционисале неспортским фаулом. 

Клебер је погодио два бацања, додатни напад је закуцавањем решио Цирбес и Немци су, практично ни криви ни дужни, повели 82:81 на уласку у последњи минут меча. 

Клебер је тада блокирао Марјановића, Шрудер је погодио за два, а у пенал завршници су он и његови саиграчи само потврдили велику победу над нашим тимом који сада има скор од четири победе и два пораза. 

Оба од истог ривала. Квалификације се настављају у другом кругу ове јесени.

Све добро што је екипа Александра Ђорђевића урадила за 38 минута утакмице последњег кола прве фазе квалификација за пласман на Светско првенство у Кини, просула је у последња два минута.

Србија - Немачка 81:88 (23:21, 18:14, 19:21, 21:32) у препуној дворани новосадског СПЕНС-а.

Обе селекције већ су се биле пласирале у други круг квалификација (као и Грузија победом над Аустријом 98:73), али овај меч јесте био резултатски важан, због броја бодова који се преносе у наредну рунду такмичења.

Немачка је раније у Франкфурту добила Србију 79:74 и очекивао се реванш. Са каматом.

Ношени добром игром центарског тандема Бобан Марјановић - Никола Милутинов, "орлови" су контролисали игру у већем делу меча, имали и солидну предност (у једном тренутку +10), али су дозволили Немцима да у последња два минута направе серију 13-0 (таћније, серија 12-0 у последњих 67 секунди!) и са максималним учинком у Групи Г (6 победа), заврше прелиминарну фазу квалификација.

Осим Стевана Јеловца и Драгана Милосављевића, спољна линија Србије је заказала (поменимо да је Василије Мицић шутирао 0-12 из игре!).

Србија неће "путем свиле" ка Кини, већ тежим путем, јер у другом кругу квалификација, који почиње у септембру иде на Грчку, Естонију, Израел...

Са друге стране, Денис Шрудер је вукао Немце (21 поен), уз велику помоћ Робина Бенцинга и Максија Клебера (по 16 поена). Шрудер је до полувремена био заустављен на само 7 поена (у друигој четвртини само два оена и то оба са пенала), а онда је "полудео" у наставку и утишао је дупке пуну дворану СПЕНС у Новом Саду (7.125 гледалаца). 

Немци су одлично шутирали за три поена (12 од 25), као и слободна бацања 20/22. Србија је погодила само 7 тројки из 27 покушаја, а са линије пенала било је чак 11 промашаја (20/31).

Без освете... Србија је била близу победе која би јој омогућила мирнији сан у наставку квалификација за Светски куп, али ће у новоформирану Групу Л са Грчком, Израелом и Естонијом улази као другопласирана екипа са четири победе и два пораза. Оба од Немачке. Перфектна Панцер дивизија славила је у свих шест утакмица у Групи Г и тако потпуно заслужено однела максималу у наставак предигре за Кину - 88:81.

Није се Србији дало да се реваншира Немачкој у крцатом новосадском Спенсу, пред око 7.150 гледалаца међу којима су били и Никола Јокић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Ненад Крстић, Стефан Бирчевић и Иван Паунић. 

Србија јесте контролисала утакмицу пуне три четвртине. Али, у последњих десет минута недостајало је концентрације, смирености и мудријих решења како би се однела победа вредна првог места. Фалило је мирније руке, фалило је више храбрости. Василије Мицић није био тако ефикасан као против Грузије у петак и није погодио ниједан шут из игре (0/11 из игре, 0/8 за три), ма колико га селектор охрабривао да настави даље, али је зато поделио чак десет завршних додавања. Готово колико и цео остатак тима (укупно 21)! Дејан Тодоровић је касно „упалио“ моторе, а мало шта ван рекета ишло је за руком Орловима што показује и статистика (7/27 за три). 

Немачка је до победе стигла преко Дениса Шредера са 21 поеном, док су Робин Бенцинг и Максимилијан Клебер имали по 16 кошева. Изабраници Хенрика Редла поново су сурово казнили празне минуте такмаца с друге стране и великим погоцима са дистанце оверила тријумф! Заслужено... Код Србије Бобан Марјановић имао је 22 поена и 10 скокова, а Никола Милутинов 16 поена.

Била је ово утакмица нацртана за центарски тандем Милутинов - Марјановић и селектор Ђорђевић је свесно одиграо за њих. Али, коначни производ није био добар. Било је донекле и логично, пошто је Немачка највећи део сусрета живела од далекометних хитаца и индивидуалних решења Дениса Шредера. Бар онда када суперзвезди Атланте за вратом није дисао Драган Милосављевић.

Српски тим одлучио је да у раној фази утакмице да се не упушта у честу размену ватре са Немачком, како се не би поновиле грешке из Франкфурта. Требало је тако да остане до краја, међутим... План је био да се искористи сува моћ два торња под кошем, што је у каснијој егзекуцији дало резултат. Али, не на крају како је требало. Истина, Милутинов и Марјановић су били потпомогнути инсипираним Стеваном Јеловцем, коме је наступ пред суграђанима у дворани Спенс напунио самопоуздање и убележио врло добру ролу као претња из другог плана. На крају је скупио 19 поена и девет скокова, али се незадовољство оцртавало на његовом лицу пошто коначни исход није био очекиван...

А све је изгледало тако савршено с почетка...

Чврстом и сналажљивом игром у рекету Србија је и успоставила контролу у уводној фази утакмице. Шут га није ишао, али Василије Мицић поново је био та искра која је палила акције, а ударна сила у рекету имала је велики простор за реализацију и архитекта напада. 

Упркос завидном квалитету немачког састава под кошевима и опција попут Војтмана, Цирбеса, па и Клебера, Бартела и Тајмана, гости нису могли да парирају у рекету. Ни на дефанзивној, ни на офанзивној четвртини паркета. Покушао је селектор Хенрик Редл да Орлове избаци из такта честим фауловима и снажним контактима, али је Немачка остала ускраћена за резултат који би на крају гарантовао прво место у групи.

Врло битна ствар била је контрола игре, коју је Србија практично од првог до последњег минута треће деонице. Орлови се дотад нису збунили, нити испали из колосека када је немачка дивизија, на пример, сасула рафалну паљбу већ у првој деоници и са пет тројки практично одржавала минимални заостатак, али ни у наставку када су гости успевали да извлаче одређене низове којим би спречавали ривала да се одлепи и потпуно загосподари паркетом. Како је време пролазило, ствари су се мењале...

Колико је, заправо, моћан утицај српски центара био у овој утакмици показује и учинак већ после два квартала борбе. Марјановић и Јеловац по 11, Милутинов 10 поена, уз заједничких 12 од укупно 20 скокова у том периоду игре! Велико задовољство за гледаоце, али и клупу Србије представљале су сцене у којим центри евролигашког калибра попут Војтмана и Цирбеса беспомоћно траже знак од судија да су ипак успели да извуку фаул у нападу и тако зауставе српске центре. То су успели тек спорадично, а када је прорадио шут - то није ни било битно.

Проблем за Орлове настао је у трећој четвртини, када је Србија изгубила сјај из првог дела и почела да ради оно што није требало. Чак десет испаљених далекометних хитаца за исто толико минута и само један погодак. Поређења ради, Орлови су у прве две четвртине укупно послала девет шутева и погодила четири. И сваки је био смислен, из изграђене акције. У трећој и већем делу четврте деонице скоро па ниједан покушај није био такав. А Немачка је само користила ситуацију, умањивала минус и онда почетком завршних десет минута стигла до првог вођства после Клеберове тројке (62:63). 

Био је то само увод у потпуно лудих осам минута! На поготке Клебера, Цирбеса и Шредера, Србија је прво одговорила незаустављивим Марјановићем, а онда је као спас у последњи час искочио - Дејан Тодоровић! Колико је важне две тројке погодио момак који је играчки растао у Новом Саду. Не само да је зауставио налет Панцер дивизије, већ је поново окренуо утакмицу у корист Србије и било је само питање - ко ће на крају имати дебље живце како би обезбедио позитиван резултат. Али, узалуд...

Србија је на нешто мање од два минута до краја имала потребних шест поена вишка (81:75), ипак... На крају се точак среће окренуо на страну Немачке. Прво је Јеловац направио неспортску грешку због ударања Клебера лактом у лице, да би Цирбес монструозним закуцавањем на тачно 54 секунде преко Марјановића решио сваку дилему...

Орлови даље иду са другог места... Сада следи пауза до септембра, а онда почетак друге фазе. 

СРБИЈА - НЕМАЧКА 81:88
/23:21, 18:14, 19:21, 21:32/

Дворана: Спенс, Нови Сад;
Гледалаца: 7.125;
Судије: Мануел Мацони (Италија), Андрис Аункрогерс (Летонија), Ципријан Стоица (Румунија).

СРБИЈА: Марјановић 22, Милосављевић 10, Пено 3, Симоновић 2, Тодоровић 8, Аврамовић, Ђоковић, Добрић, Гагић, Јеловац 19, Мицић 1, Милутинов 16

НЕМАЧКА: Акпинар 8, Бензинг 16, Шродер 21, Тада 6, Цирбес 6, Бартел 7, Дорет, Гифи, Клебер 16, Саибу 4, Тиеман 2, Војтнман 2

ТАБЕЛА: Немачка 6-0, Србија 4-2, Грузија 2-4, Аустрија 0-6.

Извор: моззартспорт, Б92, мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Српска посла

02.07.2018 20:43

Брука у сваком сегменту.

ОДГОВОРИТЕ