SP: Jeftin poraz Srbije od Nijemaca, slijedi teži posao!

Srbija naivno poklonila pobedu, Nemci opet prizemljili "Orlove"! Košarkaši Srbije poraženi su u Novom Sadu od Nemačke u šestom kolu kvalifikacija za Mundobasket u Kini 88:81.  Košarkaši Srbije ispustili su prednost u finišu meča protiv Nemačke, koja je serijom 13-0 nanela drugi poraz "orlovima" - 88:81.  Srbija nije uspela! Nemačka slavila i u Novom Sadu. . . Orlovi kao drugoplasirani tim Grupe G napuštaju prvu fazu iz koje nose četiri pobede.

Košarka 02.07.2018 | 22:20
SP: Jeftin poraz Srbije od Nijemaca, slijedi teži posao!
Srbija je na dva minuta do kraja imala sve – rezultat, momentum i Nemce u konopcima. I sve je to olako proćerdala.

Nemci su Srbiju pobedili i drugi put u ovom krugu kvalifikacija i kao prvoplasirani idu u drugi krug. Najefikasniji je kod pobednika bio Denis Šruder sa 21 poenom, ali je utisak da je bitnije poene i trojke davao Robin Bencing koji je imao 16, koliko i Kleber.

U ekipi Srbije je napadački dominirao Boban Marjanović koji je ubacio 22 poena, Stevan Jelovac je dodao 19, a Nikola Milutinov 16. 

"Orlovi" su dobrodošlicu u Novi Sad Nemcima poželeli serijom 7:0 već u prva dva minuta. Jelovac je pogodio trojku, Milutinov je bio odličan pod košem i visoki igrači Srbije su već tada nagovestili da je ovo njihovo veče. 

Već u naredna dva napada Robin Bencing je trojkom i sa linije slobodnih bacanja opomenuo da ni sa gostima neće biti šale. 

Srbija je igrala čvrstu odbranu u reketu, imala i više skokova od protivnika, ali su našoj selekciji Nemci škodili sa spoljnih pozicija. 

Do kraja prve četvrtine su pogodili pet od sedam trojki i samo kvalitetnom igrom naših centara je Srbija imala 23:21 na kraju prve deonice. 

Da utakmica ima i onaj "au čoveče!" momenat pobrinuo se fantastičnim alej-upom u petom minutu Nikola Milutinov koji je uhvatio visoku loputu Vase Micića u kontri. 

Gde je počeo Milutinov, nastavio je Boban Marjanović u reketu pa su "Orlovi" Bobijevom minijaturom pod košem otišli u 15. minutu na 33:23 i imali prvo dvocifreno vođstvo. 

Nemci su za tri minuta prepolovili tu prednost Srbije, ali se ona vraća na +9 (41:32) trojkom Pena posle povratne lopte Micića. 

Igrači Srbije su nakon toga petljali u poslednja dva napada, što je trojkom kaznio Bencing pa su Nemci na poluvremenu imali vrlo dohvatljiv zaostatak – 41:35.

Na mahove se videlo da Srbija ima bolju ekipu, ali je za nevericu bilo kako tako bolja ekipa može da dopusti rivalu toliko trojki koje su Nemci pogađali u serijama. 

Početak drugog poluvremena obećavao je da će Srbija vođena Marjanovićem uspeti da završi posao do kraja treće deonice jer je u 25. minutu bilo 54:45 za Srbiju i sve joj je išlo na ruku. 

Micić je tada propustio da vrati dvocifrenu prednost "Orlovima" sa linije za slobodna bacanja, a Nemci su odgovorili serijom 6:0 i prišli na 54:51. 

Milosavljević i Milutinov su tada malo trgli svoju ekipu, kao i Peno i Simonović u odbrani i pred poslednji minut treće četvrtine Srbija je imala komotnih 60:51. 

Saibu je tada pogodio za 60:53, ali je jedan od ključnih poena tada ubacio Bencing – trojka za -4 na ulasku u poslednju četvrtinu.

Srbija je tada pala i činilo se kao pitanje vremena kada će Nemci povesti. Prvo vođstvo dobili su trojkom Klebera za 63:62 tek u 33. minutu meča. 

Nastala je kraća rezultatska klackalica i onda stari, provereni recept: trojke Klebera i Akpinara za 73:68 u korist Nemačke. 

Tim Saše Đorđevića je uspeo da se vrati trojkom Todorovića i skokom u napadu Bobija, a onda i da povede preko Jelovca 79:75. 

Umesto da posle pogotka Todorovića za 81:75 prelomi na dva minuta pre kraja meč u svoju korist, Srbija je prednost prokockala nesportskom ličnom greškom Jelovca nad Kleberom. 

Šruder je promašio drugo slobodno bacanje pri rezultatu 81:77, Jelovac je previše rano zakoračio u reket, Šruder je pogodio ponovljeno bacanje, a u tom trenutku je Kleber dobio lakat u glavu pri građenju, što su sudije sankcionisale nesportskim faulom. 

Kleber je pogodio dva bacanja, dodatni napad je zakucavanjem rešio Cirbes i Nemci su, praktično ni krivi ni dužni, poveli 82:81 na ulasku u poslednji minut meča. 

Kleber je tada blokirao Marjanovića, Šruder je pogodio za dva, a u penal završnici su on i njegovi saigrači samo potvrdili veliku pobedu nad našim timom koji sada ima skor od četiri pobede i dva poraza. 

Oba od istog rivala. Kvalifikacije se nastavljaju u drugom krugu ove jeseni.

Sve dobro što je ekipa Aleksandra Đorđevića uradila za 38 minuta utakmice poslednjeg kola prve faze kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo u Kini, prosula je u poslednja dva minuta.

Srbija - Nemačka 81:88 (23:21, 18:14, 19:21, 21:32) u prepunoj dvorani novosadskog SPENS-a.

Obe selekcije već su se bile plasirale u drugi krug kvalifikacija (kao i Gruzija pobedom nad Austrijom 98:73), ali ovaj meč jeste bio rezultatski važan, zbog broja bodova koji se prenose u narednu rundu takmičenja.

Nemačka je ranije u Frankfurtu dobila Srbiju 79:74 i očekivao se revanš. Sa kamatom.

Nošeni dobrom igrom centarskog tandema Boban Marjanović - Nikola Milutinov, "orlovi" su kontrolisali igru u većem delu meča, imali i solidnu prednost (u jednom trenutku +10), ali su dozvolili Nemcima da u poslednja dva minuta naprave seriju 13-0 (taćnije, serija 12-0 u poslednjih 67 sekundi!) i sa maksimalnim učinkom u Grupi G (6 pobeda), završe preliminarnu fazu kvalifikacija.

Osim Stevana Jelovca i Dragana Milosavljevića, spoljna linija Srbije je zakazala (pomenimo da je Vasilije Micić šutirao 0-12 iz igre!).

Srbija neće "putem svile" ka Kini, već težim putem, jer u drugom krugu kvalifikacija, koji počinje u septembru ide na Grčku, Estoniju, Izrael...

Sa druge strane, Denis Šruder je vukao Nemce (21 poen), uz veliku pomoć Robina Bencinga i Maksija Klebera (po 16 poena). Šruder je do poluvremena bio zaustavljen na samo 7 poena (u druigoj četvrtini samo dva oena i to oba sa penala), a onda je "poludeo" u nastavku i utišao je dupke punu dvoranu SPENS u Novom Sadu (7.125 gledalaca). 

Nemci su odlično šutirali za tri poena (12 od 25), kao i slobodna bacanja 20/22. Srbija je pogodila samo 7 trojki iz 27 pokušaja, a sa linije penala bilo je čak 11 promašaja (20/31).

Bez osvete... Srbija je bila blizu pobede koja bi joj omogućila mirniji san u nastavku kvalifikacija za Svetski kup, ali će u novoformiranu Grupu L sa Grčkom, Izraelom i Estonijom ulazi kao drugoplasirana ekipa sa četiri pobede i dva poraza. Oba od Nemačke. Perfektna Pancer divizija slavila je u svih šest utakmica u Grupi G i tako potpuno zasluženo odnela maksimalu u nastavak predigre za Kinu - 88:81.

Nije se Srbiji dalo da se revanšira Nemačkoj u krcatom novosadskom Spensu, pred oko 7.150 gledalaca među kojima su bili i Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nenad Krstić, Stefan Birčević i Ivan Paunić. 

Srbija jeste kontrolisala utakmicu pune tri četvrtine. Ali, u poslednjih deset minuta nedostajalo je koncentracije, smirenosti i mudrijih rešenja kako bi se odnela pobeda vredna prvog mesta. Falilo je mirnije ruke, falilo je više hrabrosti. Vasilije Micić nije bio tako efikasan kao protiv Gruzije u petak i nije pogodio nijedan šut iz igre (0/11 iz igre, 0/8 za tri), ma koliko ga selektor ohrabrivao da nastavi dalje, ali je zato podelio čak deset završnih dodavanja. Gotovo koliko i ceo ostatak tima (ukupno 21)! Dejan Todorović je kasno „upalio“ motore, a malo šta van reketa išlo je za rukom Orlovima što pokazuje i statistika (7/27 za tri). 

Nemačka je do pobede stigla preko Denisa Šredera sa 21 poenom, dok su Robin Bencing i Maksimilijan Kleber imali po 16 koševa. Izabranici Henrika Redla ponovo su surovo kaznili prazne minute takmaca s druge strane i velikim pogocima sa distance overila trijumf! Zasluženo... Kod Srbije Boban Marjanović imao je 22 poena i 10 skokova, a Nikola Milutinov 16 poena.

Bila je ovo utakmica nacrtana za centarski tandem Milutinov - Marjanović i selektor Đorđević je svesno odigrao za njih. Ali, konačni proizvod nije bio dobar. Bilo je donekle i logično, pošto je Nemačka najveći deo susreta živela od dalekometnih hitaca i individualnih rešenja Denisa Šredera. Bar onda kada superzvezdi Atlante za vratom nije disao Dragan Milosavljević.

Srpski tim odlučio je da u ranoj fazi utakmice da se ne upušta u čestu razmenu vatre sa Nemačkom, kako se ne bi ponovile greške iz Frankfurta. Trebalo je tako da ostane do kraja, međutim... Plan je bio da se iskoristi suva moć dva tornja pod košem, što je u kasnijoj egzekuciji dalo rezultat. Ali, ne na kraju kako je trebalo. Istina, Milutinov i Marjanović su bili potpomognuti insipiranim Stevanom Jelovcem, kome je nastup pred sugrađanima u dvorani Spens napunio samopouzdanje i ubeležio vrlo dobru rolu kao pretnja iz drugog plana. Na kraju je skupio 19 poena i devet skokova, ali se nezadovoljstvo ocrtavalo na njegovom licu pošto konačni ishod nije bio očekivan...

A sve je izgledalo tako savršeno s početka...

Čvrstom i snalažljivom igrom u reketu Srbija je i uspostavila kontrolu u uvodnoj fazi utakmice. Šut ga nije išao, ali Vasilije Micić ponovo je bio ta iskra koja je palila akcije, a udarna sila u reketu imala je veliki prostor za realizaciju i arhitekta napada. 

Uprkos zavidnom kvalitetu nemačkog sastava pod koševima i opcija poput Vojtmana, Cirbesa, pa i Klebera, Bartela i Tajmana, gosti nisu mogli da pariraju u reketu. Ni na defanzivnoj, ni na ofanzivnoj četvrtini parketa. Pokušao je selektor Henrik Redl da Orlove izbaci iz takta čestim faulovima i snažnim kontaktima, ali je Nemačka ostala uskraćena za rezultat koji bi na kraju garantovao prvo mesto u grupi.

Vrlo bitna stvar bila je kontrola igre, koju je Srbija praktično od prvog do poslednjeg minuta treće deonice. Orlovi se dotad nisu zbunili, niti ispali iz koloseka kada je nemačka divizija, na primer, sasula rafalnu paljbu već u prvoj deonici i sa pet trojki praktično održavala minimalni zaostatak, ali ni u nastavku kada su gosti uspevali da izvlače određene nizove kojim bi sprečavali rivala da se odlepi i potpuno zagospodari parketom. Kako je vreme prolazilo, stvari su se menjale...

Koliko je, zapravo, moćan uticaj srpski centara bio u ovoj utakmici pokazuje i učinak već posle dva kvartala borbe. Marjanović i Jelovac po 11, Milutinov 10 poena, uz zajedničkih 12 od ukupno 20 skokova u tom periodu igre! Veliko zadovoljstvo za gledaoce, ali i klupu Srbije predstavljale su scene u kojim centri evroligaškog kalibra poput Vojtmana i Cirbesa bespomoćno traže znak od sudija da su ipak uspeli da izvuku faul u napadu i tako zaustave srpske centre. To su uspeli tek sporadično, a kada je proradio šut - to nije ni bilo bitno.

Problem za Orlove nastao je u trećoj četvrtini, kada je Srbija izgubila sjaj iz prvog dela i počela da radi ono što nije trebalo. Čak deset ispaljenih dalekometnih hitaca za isto toliko minuta i samo jedan pogodak. Poređenja radi, Orlovi su u prve dve četvrtine ukupno poslala devet šuteva i pogodila četiri. I svaki je bio smislen, iz izgrađene akcije. U trećoj i većem delu četvrte deonice skoro pa nijedan pokušaj nije bio takav. A Nemačka je samo koristila situaciju, umanjivala minus i onda početkom završnih deset minuta stigla do prvog vođstva posle Kleberove trojke (62:63). 

Bio je to samo uvod u potpuno ludih osam minuta! Na pogotke Klebera, Cirbesa i Šredera, Srbija je prvo odgovorila nezaustavljivim Marjanovićem, a onda je kao spas u poslednji čas iskočio - Dejan Todorović! Koliko je važne dve trojke pogodio momak koji je igrački rastao u Novom Sadu. Ne samo da je zaustavio nalet Pancer divizije, već je ponovo okrenuo utakmicu u korist Srbije i bilo je samo pitanje - ko će na kraju imati deblje živce kako bi obezbedio pozitivan rezultat. Ali, uzalud...

Srbija je na nešto manje od dva minuta do kraja imala potrebnih šest poena viška (81:75), ipak... Na kraju se točak sreće okrenuo na stranu Nemačke. Prvo je Jelovac napravio nesportsku grešku zbog udaranja Klebera laktom u lice, da bi Cirbes monstruoznim zakucavanjem na tačno 54 sekunde preko Marjanovića rešio svaku dilemu...

Orlovi dalje idu sa drugog mesta... Sada sledi pauza do septembra, a onda početak druge faze. 

SRBIJA - NEMAČKA 81:88
/23:21, 18:14, 19:21, 21:32/

Dvorana: Spens, Novi Sad;
Gledalaca: 7.125;
Sudije: Manuel Maconi (Italija), Andris Aunkrogers (Letonija), Ciprijan Stoica (Rumunija).

SRBIJA: Marjanović 22, Milosavljević 10, Peno 3, Simonović 2, Todorović 8, Avramović, Đoković, Dobrić, Gagić, Jelovac 19, Micić 1, Milutinov 16

NEMAČKA: Akpinar 8, Benzing 16, Šroder 21, Tada 6, Cirbes 6, Bartel 7, Doret, Gifi, Kleber 16, Saibu 4, Tieman 2, Vojtnman 2

TABELA: Nemačka 6-0, Srbija 4-2, Gruzija 2-4, Austrija 0-6.

Izvor: mozzartsport, B92, mondo.rs

Foto: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srpska posla

02.07.2018 20:43

Bruka u svakom segmentu.

ODGOVORITE