СП: Јапанска трагедија, Белгија од 0:2 до побједе у 94`!

Фудбалери Белгије победили су Јапан 3:2 (0:0) после спектакуларног преокрета у 94. минуту меча осмине финала Светског првенства у Ростову. Белгија ће играти са Бразилом у четвртфиналу Мундијала у Русији.  ЧУДЕСАН преокрет Белгије у последњој секунди! Од 0:2 до 3:2! Белгија иде на Бразил, а Јапанци ће морати кући.  Кад су ово преживели ни Бразил им неће тешко пасти. . .  Белгијанци против Јапана од пакла до раја и четвртфинала Светског првенства.

Фудбал 02.07.2018 | 22:10
СП: Јапанска трагедија, Белгија од 0:2 до побједе у 94`!
Прво полувреме за заборав, друго за памћење! Белгијанци су прошли голготу у Ростову, исписали нове странице историје и изборили спектакуларан судар са Бразилом у четвртфиналу СП!

Белгија и Јапан нису показали апсолутно ништа у првих 45 минута у свом дуелу осмине финала. Јапанци су кренули амбициозно у првих 15 минута, али су потом морали да препусте контролу ривалу.

"Црвени ђаволи" су имали апсолутну иницијативу, али су Азар и Лукаку били потпуно одсечени од остатка тима, често су Белгијанци грешили и приликом додавања, па су повремено и прескакали везни ред, свој најјачи адут.

Међутим, све је то заборављено у наредних 45 минута, а како је кренуло друго полувреме очекивало се чудо на Дону.

Белгијанци су показали у првом делу меча да су изузетно рањиви после конттанапада Јапана, али нико није очекивао да ће се тако распасти.

"Самураји" их хватају на погрешној нози и у року од пет минута стижу до шокантна два гола предности. Прво Генки Харагучи користи грешку Фертонгена и излази сам на Куртоу, кога интелигентно вара и шаље дијагоналу у мрежу за 1:0.

Само четири минута касније било је 2:0. Сувише су незаинтересовани били Белгијанци приликом размене пасова Јапанаца на 25 метара од свог гола, то је уочио Такаши Инуи који шаље пријектил, Витсел касни у блок, а Куртоа није могао довољно да се испружи да стигне ту лопту.

У међувремену је Азар погодио стативу, али у наредних десетак минута након 0:2 Белгијанци не показују да су способни да се врате у меч.

Међутим, на сцену ступа њихов селектор Роберто Мартинес, пола сата пре краја позива Де Брујнеа на консултације, а потом у игру уводи Марунана Фелаинија и Насера Чадлија.

Био је то потез утакмице.

Белгијанци преузимају контролу и креће опсада гола Јапана. "Самураји" су дуго одолевали и наставили да опасно вребају из контранапада. Међутим, сопственим киксом дозвољавају Белгију да се врати у живот.

Одбрана Јапана не успева да избаци лопту из свог казненог после неколико траљавих шутева и центаршутева Белгијанаца, али голман Кавашима посебно греши и то користи Фертонген који га лобује искоса са леве стране.

То је дало крила Белгији која поравнава свега пет минута касније. Азар је прошао по левој страни, послао идеалан центаршут пред петерац, где сјајно скаче поменути резервиста Фелаини и главом закуцава лопту мрежу за 2:2 на 15 минута до краја.

Уследио је пад ритма у игри оба тима, неколико солидних покушаја Јапана преко тандема Кагава-Хонда, Куртоа је морао неколико пута да реагује па се очекивао реми и продужеци.

Међутим, Јапанци опет сами себи скачу у стомак, беспотребно крећу у напад у 94. минуту, након чега је уследила муњевита контра Белгије, Меније остаје сам на десној страни, шаље лопту по земљи у срце казненог, Лукаку је сјајно пропушта на другу страну до усамљеног Чадлија који шаље "Ђаволе" у четвртфинале.

Још једна спектакуларна утакмица на Светском првенству у Русији: Белгија - Јапан 3:2 (0:0). После 0:2!

То значи да ће у четвртфиналу у петак од 20 часова, у Казању, играти Бразил и Белгија!

Ништа изненађујуће, али не и за оне који су гледали утакмицу у Ростову.

Јапан је одиграо фантастичан меч, имао два гола предности, али ова генерација белгијских фудбалера показала је да је с разлогом многи сврставају међу фаворита за финале овогодишњег Мундијала.

Нису поклекли после голова Генкија Харагучија у 48. и Такашија Инуија у 52. минуту, већ су запели још јаче. Роберто Мартинез је у 65. минуту увео Маруана Фелаинија и Насера Чадлија, што се испоставило као кључно. 

Прво је Јан Вертоген у 69. минуту лукаво шутирао главом и матирао - до тог тренутка сјајног - Кавашиму, а потом је погодио и Фелаини, у 74. минуту. 

Решени су били Белгијанци да не иду у продужетке, па су и после 2:2 наставили да нападају, што им се исплатило у четвртом минуту надокнаде, када је Ромелу Лукаку феноменално пропустио лопту после центаршута Мунијеа из контранапада и тако омогућио Чадлију лаган погодак. У последњим секундама утакмице. Вредан пласмана у четвртфинале Светског првенства. 

Можда Јапанци нису заслужили елиминацију пре продужетака, али јасно је било да им понестаје снаге, а тиме и концентрације... Екипа попут белгијске селекције то уме да казни.

Овом победом "црвени ђаволи" су продужили низ на шест утакмица, од чега су остварили максималне четири победе у Русији. Последњи пут поражени су пре 23 утакмице!

ПАРОВИ ЧЕТВРТФИНАЛА:

Уругвај - Француска, петак 16.00
Бразил - Белгија, петак 20.00
Шведска/Швајцарска - Енглеска/Колумбија, субота 16.00
Русија - Хрватска, субота 20.00

Белгијанци су у другу фазу прошли као први у својој групи, испред Енглеске, Туниса и Панаме, освојивши максималних девет бодова, док је Јапан имао огромну срећу, односно мање жутих картона од Сенегала, што је пресудило која ће од те две репрезентације у осмину финала. Даље су прошли са свега четири бода, победивши Колумбију, затим одигравши нерешено са Сенегалом и онда изгубивши од Пољске. 

Управо због начина на који је Јапан прошао, одлука ФИФА да ову утакмицу суди Сенегалац изазвала је доста полемика.

Какав меч у Ростову и какав финиш. Белгија је успела да прође пут од пакла до раја за само 45 минута и после преокрета и тријумфа од 3:2 над сјајним Јапаном обезбеди пролаз у четвртфинале Светског првенства и закаже двобој с Бразилом. Какав фудбал, каква прича...

Изгледало је да ће Самураји посећи Црвене ђаволе, бацити их у хладни Дон и фудбалски очај после само неколико минута у другом полувремену, али је онда уследио прави одговор Европљана. Роберто Мартинез је човек који је заслужан за овај преокрет, мајсторски је уочио недостатке у игри свог тима, извршио праве измене, а двојица момака с клупе Фелаини и Насер Шадли донели су му велики тријумф.

Није Јапан био бољи у већем делу меча вечерас. Био је у складу са каракатером тамошњих људи, одмерен, чврст и стрпљив. Нису се залетали, посебно у провом полувремену, пустили су Белгијанце да јалово комбинују до бесвести, без озбиљније прилике да запрете голману Кавашими у првих 45 минута. Затајиле су највеће звезде Белгије, посебно Лукаку, Азар и Де Брујне, који се нису прославили и да не беше најпре Фелаинија и Вертонгена могла је да пукне велика брука. 

Шта је било у главама Белгијанаца на полувремену, велика је дилема. У претходне две утакмице Белгијанци су успешно сломили ривале после резултатског егала на паузи, али их је вечерас противник умало преварио. Чим се изашло из свлачионица кренуо је необичан јуриш јапанских камиказа, офанзива заиста равна самоубиству која им се и те како исплатила. 

Играо се 48. минут када је Шибасаки повео контранапад, а његов пас ка Харагучију срећно прошао испод ноге Вертонгена. Нападач из Бундеслиге умешно је искористио такав поклон, мајсторски са десног крила погодио сам ћошак Тибоа Куртое за шокантних 1:0. Али, то је био само увод у делиријум који је захватио стадион Ростова који тренутак касније. После једне безазлене акције Шинђи Кагава је петом оставио лопту за Инуија, а нови фудбалер Бетиса маестралним ударцем са 20-ак метара матирао Куртоу за 2:0. Класичан нокаут за четири минута. 

Био је то тренутак велике радости, али и отрежњења за Белгијанаце који су се сетили да имају шта да надокнаде у наставку утакмице. Искористили су квалитени фудбалери Роберта Мартинеза чињеницу да су физички јачи и скочнији од ривала, па су за само пет минута преко Вертонгена у 69. и Фелаинија у 74. ударцима главом после прекида стигли до изједначења. Додуше, доста им је код првог поготка помогао и голман Кавашима који је ужасно запливао, па смо добили праву драму у последњих петнаест минута.

Није се Јапан предавао. Можда и погрешио што је после вођства од 2:0 играо отворено, нападачки и покушавао да угрози гол Белгије, али такви су они. Беспоштедни борци који не знају да калкулишу. Могли су Белгијанци да дођу до победе и у 85. минуту, али се голман Кавашима донекле и искупио сјајним интервенцијама приликом удараца најпре Шадлија затим и Лукакуа.

Спасио је на другој страни и Тибо Куртоа Белгију у самој надокнади када је лопта од ноге Витселаишла у мрежу, али је голман Челсија једва избацио у корнер. Није било лако високом чувару мреже, а истакао се добром интервенцијом и у последњем минуту после слободњака Хонде, када је Белгија отрчала по победу. Јапанци су нападали у последњим секундама, остало је меање од минута на семафору у надокнади, а онда је севнула контра. Де брујне је сјајно убацио лопту с десног крила, Лукаку је пшрескочио, а притрчао Шадли и голом у последњој секунди за 3:2 одвео Црвене ђаволе у четвртфинале.

Белгијанци јесу прошли вечерас, имали и среће, али свакако да и поред радости неће мирно спавати до четвртфинала и окршаја с Бразилом. Ако му буду приступили као вечерас против Јапана не пише им се добро и могу комотно да пакују кофере.

Фото: Ацтион Имагес 

Осмина финала СП:

Белгија – Јапан 3:2 (0:0)
Фертонген 69, Фелаини 74, Чадли 90+4 – Карагучи 48, Инуи 52

Ростов Арена
Гл. судија: М. Дедију (Сенегал)

Белгија: Куртоа – Фертонген, Компани, Алдервирелд – Караско (Чадли 65'), Витсел, Де Брујне, Меније – Е. Азар, Мертенс (Фелаини 65'), Лукаку

Јапан: Кавашима – Нагатомо, Шођи, Јошида, Сакаи – Шибасаки, Хасебе – Инуи, Харагучи, Кагава – Осако

Извор: Б92, мондо.рс, моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар