SP: Japanska tragedija, Belgija od 0:2 do pobjede u 94`!

Fudbaleri Belgije pobedili su Japan 3:2 (0:0) posle spektakularnog preokreta u 94. minutu meča osmine finala Svetskog prvenstva u Rostovu. Belgija će igrati sa Brazilom u četvrtfinalu Mundijala u Rusiji.  ČUDESAN preokret Belgije u poslednjoj sekundi! Od 0:2 do 3:2! Belgija ide na Brazil, a Japanci će morati kući.  Kad su ovo preživeli ni Brazil im neće teško pasti. . .  Belgijanci protiv Japana od pakla do raja i četvrtfinala Svetskog prvenstva.

Fudbal 02.07.2018 | 22:10
SP: Japanska tragedija, Belgija od 0:2 do pobjede u 94`!
Prvo poluvreme za zaborav, drugo za pamćenje! Belgijanci su prošli golgotu u Rostovu, ispisali nove stranice istorije i izborili spektakularan sudar sa Brazilom u četvrtfinalu SP!

Belgija i Japan nisu pokazali apsolutno ništa u prvih 45 minuta u svom duelu osmine finala. Japanci su krenuli ambiciozno u prvih 15 minuta, ali su potom morali da prepuste kontrolu rivalu.

"Crveni đavoli" su imali apsolutnu inicijativu, ali su Azar i Lukaku bili potpuno odsečeni od ostatka tima, često su Belgijanci grešili i prilikom dodavanja, pa su povremeno i preskakali vezni red, svoj najjači adut.

Međutim, sve je to zaboravljeno u narednih 45 minuta, a kako je krenulo drugo poluvreme očekivalo se čudo na Donu.

Belgijanci su pokazali u prvom delu meča da su izuzetno ranjivi posle konttanapada Japana, ali niko nije očekivao da će se tako raspasti.

"Samuraji" ih hvataju na pogrešnoj nozi i u roku od pet minuta stižu do šokantna dva gola prednosti. Prvo Genki Haraguči koristi grešku Fertongena i izlazi sam na Kurtou, koga inteligentno vara i šalje dijagonalu u mrežu za 1:0.

Samo četiri minuta kasnije bilo je 2:0. Suviše su nezainteresovani bili Belgijanci prilikom razmene pasova Japanaca na 25 metara od svog gola, to je uočio Takaši Inui koji šalje prijektil, Vitsel kasni u blok, a Kurtoa nije mogao dovoljno da se ispruži da stigne tu loptu.

U međuvremenu je Azar pogodio stativu, ali u narednih desetak minuta nakon 0:2 Belgijanci ne pokazuju da su sposobni da se vrate u meč.

Međutim, na scenu stupa njihov selektor Roberto Martines, pola sata pre kraja poziva De Brujnea na konsultacije, a potom u igru uvodi Marunana Felainija i Nasera Čadlija.

Bio je to potez utakmice.

Belgijanci preuzimaju kontrolu i kreće opsada gola Japana. "Samuraji" su dugo odolevali i nastavili da opasno vrebaju iz kontranapada. Međutim, sopstvenim kiksom dozvoljavaju Belgiju da se vrati u život.

Odbrana Japana ne uspeva da izbaci loptu iz svog kaznenog posle nekoliko traljavih šuteva i centaršuteva Belgijanaca, ali golman Kavašima posebno greši i to koristi Fertongen koji ga lobuje iskosa sa leve strane.

To je dalo krila Belgiji koja poravnava svega pet minuta kasnije. Azar je prošao po levoj strani, poslao idealan centaršut pred peterac, gde sjajno skače pomenuti rezervista Felaini i glavom zakucava loptu mrežu za 2:2 na 15 minuta do kraja.

Usledio je pad ritma u igri oba tima, nekoliko solidnih pokušaja Japana preko tandema Kagava-Honda, Kurtoa je morao nekoliko puta da reaguje pa se očekivao remi i produžeci.

Međutim, Japanci opet sami sebi skaču u stomak, bespotrebno kreću u napad u 94. minutu, nakon čega je usledila munjevita kontra Belgije, Menije ostaje sam na desnoj strani, šalje loptu po zemlji u srce kaznenog, Lukaku je sjajno propušta na drugu stranu do usamljenog Čadlija koji šalje "Đavole" u četvrtfinale.

Još jedna spektakularna utakmica na Svetskom prvenstvu u Rusiji: Belgija - Japan 3:2 (0:0). Posle 0:2!

To znači da će u četvrtfinalu u petak od 20 časova, u Kazanju, igrati Brazil i Belgija!

Ništa iznenađujuće, ali ne i za one koji su gledali utakmicu u Rostovu.

Japan je odigrao fantastičan meč, imao dva gola prednosti, ali ova generacija belgijskih fudbalera pokazala je da je s razlogom mnogi svrstavaju među favorita za finale ovogodišnjeg Mundijala.

Nisu poklekli posle golova Genkija Haragučija u 48. i Takašija Inuija u 52. minutu, već su zapeli još jače. Roberto Martinez je u 65. minutu uveo Maruana Felainija i Nasera Čadlija, što se ispostavilo kao ključno. 

Prvo je Jan Vertogen u 69. minutu lukavo šutirao glavom i matirao - do tog trenutka sjajnog - Kavašimu, a potom je pogodio i Felaini, u 74. minutu. 

Rešeni su bili Belgijanci da ne idu u produžetke, pa su i posle 2:2 nastavili da napadaju, što im se isplatilo u četvrtom minutu nadoknade, kada je Romelu Lukaku fenomenalno propustio loptu posle centaršuta Munijea iz kontranapada i tako omogućio Čadliju lagan pogodak. U poslednjim sekundama utakmice. Vredan plasmana u četvrtfinale Svetskog prvenstva. 

Možda Japanci nisu zaslužili eliminaciju pre produžetaka, ali jasno je bilo da im ponestaje snage, a time i koncentracije... Ekipa poput belgijske selekcije to ume da kazni.

Ovom pobedom "crveni đavoli" su produžili niz na šest utakmica, od čega su ostvarili maksimalne četiri pobede u Rusiji. Poslednji put poraženi su pre 23 utakmice!

PAROVI ČETVRTFINALA:

Urugvaj - Francuska, petak 16.00
Brazil - Belgija, petak 20.00
Švedska/Švajcarska - Engleska/Kolumbija, subota 16.00
Rusija - Hrvatska, subota 20.00

Belgijanci su u drugu fazu prošli kao prvi u svojoj grupi, ispred Engleske, Tunisa i Paname, osvojivši maksimalnih devet bodova, dok je Japan imao ogromnu sreću, odnosno manje žutih kartona od Senegala, što je presudilo koja će od te dve reprezentacije u osminu finala. Dalje su prošli sa svega četiri boda, pobedivši Kolumbiju, zatim odigravši nerešeno sa Senegalom i onda izgubivši od Poljske. 

Upravo zbog načina na koji je Japan prošao, odluka FIFA da ovu utakmicu sudi Senegalac izazvala je dosta polemika.

Kakav meč u Rostovu i kakav finiš. Belgija je uspela da prođe put od pakla do raja za samo 45 minuta i posle preokreta i trijumfa od 3:2 nad sjajnim Japanom obezbedi prolaz u četvrtfinale Svetskog prvenstva i zakaže dvoboj s Brazilom. Kakav fudbal, kakva priča...

Izgledalo je da će Samuraji poseći Crvene đavole, baciti ih u hladni Don i fudbalski očaj posle samo nekoliko minuta u drugom poluvremenu, ali je onda usledio pravi odgovor Evropljana. Roberto Martinez je čovek koji je zaslužan za ovaj preokret, majstorski je uočio nedostatke u igri svog tima, izvršio prave izmene, a dvojica momaka s klupe Felaini i Naser Šadli doneli su mu veliki trijumf.

Nije Japan bio bolji u većem delu meča večeras. Bio je u skladu sa karakaterom tamošnjih ljudi, odmeren, čvrst i strpljiv. Nisu se zaletali, posebno u provom poluvremenu, pustili su Belgijance da jalovo kombinuju do besvesti, bez ozbiljnije prilike da zaprete golmanu Kavašimi u prvih 45 minuta. Zatajile su najveće zvezde Belgije, posebno Lukaku, Azar i De Brujne, koji se nisu proslavili i da ne beše najpre Felainija i Vertongena mogla je da pukne velika bruka. 

Šta je bilo u glavama Belgijanaca na poluvremenu, velika je dilema. U prethodne dve utakmice Belgijanci su uspešno slomili rivale posle rezultatskog egala na pauzi, ali ih je večeras protivnik umalo prevario. Čim se izašlo iz svlačionica krenuo je neobičan juriš japanskih kamikaza, ofanziva zaista ravna samoubistvu koja im se i te kako isplatila. 

Igrao se 48. minut kada je Šibasaki poveo kontranapad, a njegov pas ka Haragučiju srećno prošao ispod noge Vertongena. Napadač iz Bundeslige umešno je iskoristio takav poklon, majstorski sa desnog krila pogodio sam ćošak Tiboa Kurtoe za šokantnih 1:0. Ali, to je bio samo uvod u delirijum koji je zahvatio stadion Rostova koji trenutak kasnije. Posle jedne bezazlene akcije Šinđi Kagava je petom ostavio loptu za Inuija, a novi fudbaler Betisa maestralnim udarcem sa 20-ak metara matirao Kurtou za 2:0. Klasičan nokaut za četiri minuta. 

Bio je to trenutak velike radosti, ali i otrežnjenja za Belgijanace koji su se setili da imaju šta da nadoknade u nastavku utakmice. Iskoristili su kvaliteni fudbaleri Roberta Martineza činjenicu da su fizički jači i skočniji od rivala, pa su za samo pet minuta preko Vertongena u 69. i Felainija u 74. udarcima glavom posle prekida stigli do izjednačenja. Doduše, dosta im je kod prvog pogotka pomogao i golman Kavašima koji je užasno zaplivao, pa smo dobili pravu dramu u poslednjih petnaest minuta.

Nije se Japan predavao. Možda i pogrešio što je posle vođstva od 2:0 igrao otvoreno, napadački i pokušavao da ugrozi gol Belgije, ali takvi su oni. Bespoštedni borci koji ne znaju da kalkulišu. Mogli su Belgijanci da dođu do pobede i u 85. minutu, ali se golman Kavašima donekle i iskupio sjajnim intervencijama prilikom udaraca najpre Šadlija zatim i Lukakua.

Spasio je na drugoj strani i Tibo Kurtoa Belgiju u samoj nadoknadi kada je lopta od noge Vitselaišla u mrežu, ali je golman Čelsija jedva izbacio u korner. Nije bilo lako visokom čuvaru mreže, a istakao se dobrom intervencijom i u poslednjem minutu posle slobodnjaka Honde, kada je Belgija otrčala po pobedu. Japanci su napadali u poslednjim sekundama, ostalo je meanje od minuta na semaforu u nadoknadi, a onda je sevnula kontra. De brujne je sjajno ubacio loptu s desnog krila, Lukaku je pšreskočio, a pritrčao Šadli i golom u poslednjoj sekundi za 3:2 odveo Crvene đavole u četvrtfinale.

Belgijanci jesu prošli večeras, imali i sreće, ali svakako da i pored radosti neće mirno spavati do četvrtfinala i okršaja s Brazilom. Ako mu budu pristupili kao večeras protiv Japana ne piše im se dobro i mogu komotno da pakuju kofere.

Foto: Action Images 

Osmina finala SP:

Belgija – Japan 3:2 (0:0)
Fertongen 69, Felaini 74, Čadli 90+4 – Karaguči 48, Inui 52

Rostov Arena
Gl. sudija: M. Dediju (Senegal)

Belgija: Kurtoa – Fertongen, Kompani, Aldervireld – Karasko (Čadli 65'), Vitsel, De Brujne, Menije – E. Azar, Mertens (Felaini 65'), Lukaku

Japan: Kavašima – Nagatomo, Šođi, Jošida, Sakai – Šibasaki, Hasebe – Inui, Haraguči, Kagava – Osako

Izvor: B92, mondo.rs, mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar