СП: Мексико није изненадио, Нејмар вуче Бразил!

Очоа није свемоћан, моћни Бразил у четвртфиналу! Фудбалери Бразила победили су Мексико са 2:0 и пласирали се у четвртфинале Светског првенства у Русији.   Видели смо много изненађења на овом Мундијалу, али то неће бити елиминација Бразила у осмини финала. Мексико кренуо добро, па остао без снаге да "угризе" ривала. Нејмар мало бриљирао, мало фолирао! Брзи, ефикасни и коначно озбиљни: Ево га Нејмар, ево га и Бразил! Мексико седми пут узастопно испао у осмини финала Мундијала, упркос сјајним одбранама Очое - 2:0.

Фудбал 02.07.2018 | 18:30
СП: Мексико није изненадио, Нејмар вуче Бразил!
Голове за Бразил постизали су Нејмар и Роберто Фирмино, после 21 ударца Бразила ка голу Гиљерма Очое. Голман Мексика је штошта одбранио "Канарињосима", али није могао све. 

Бразилци су били помало затечени ставом ривала на почетку утакмице. Мексиканци су само донекле изненадили агресивном и динамичном игром и пре свега избором да нападну уместо да се бране од Бразила. 

"Селесао" је на то био спреман па смо у првих десетак, петнаест минута могли често да видимо и све играче Бразила на својој половини, где је најистуренији Габријел Жезус био унутар круга на половини терена. 

Већ у другом минуту Алисон приморан да боксује лопту која долази до Лозана, а овај шутира. Изблокирао га је Миранда, али су Мексиканци први напали. 

Само три минута касније узвратио је Нејмар ударцем ван казненог простора који Очоа одбија. То је међутим био једини прави покушај Бразила у првих 25 минута.

Лозано је у 15. минуту могао боље да упосли Ернандеса на другој страни казненог простора када је кренуо у контру, али је тај напад пропао. 

А пропала је и лепа контра из три потеза у 18. минуту када су Мексиканци у три потеза стигли од једног до другог казненог простора стигли муњевитом брзином. 

Мексико је претио још и преко Ерере кога је изблокирао Каземиро и након тога креће офанзива Бразила. 

Нејмар у 25. минуту вара двојицу чувара, шутира из близине у даљи угао гола Очое, али овај брани врхунски и спасава гол. 

Само минут касније шутирали су Жезус и Кутињо, а Бразил је све више био на половини ривала, где су на све већим мукама били Очоа и другови.

Успели су да се одбране до полувремена. Очоа је и у првим минутима наставка одбранио Кутињу снажан ударац из шеснаестерца, али није ништа могао у 51. минуту. 

Тада је Нејмар петом оставио за Вилијана, овај је утрчао по левој страни и оштро по земљи центрирао поред Очое. На другој стативи су били Жезус и Нејмар на уклизавању. Жезус је каснио за милисекунд, Нејмар је био на лопти и Бразил је повео 1:0. 

Мексиканци су тек спорадично успевали да нападну, углавном са дистанце попут ударца Веле из 60. минута кад је Алисон избио лопту у корнер. 

Бразилци су надмоћ на терену показали и бројем удараца, до краја меча су чак двадесет једном шутирали на гол Очое. Чувар мреже "Сомбрероса" је бранио Паулињу, Кутињу, Вилијану редом снажне ударце. 

Мексико је у другом полувремену био немоћан иако се суочавао са заостатком, Бразил је играо опуштеније и стварао шансе. 

"Селесао" је посао завршио контром у 89. минуту. Нејмар је повукао по левој страни, ћушнуо лопту поред Очое који је успео да је закачи ногом, али је на другој стативи овог пута био Фирмино. 

Играч Ливерпула је лако погодио небрањену мрежу и Бразил заслужено иде у четвртфинале седми узастопни пут на Мундијалима. 

Последњи пут су у осмини финала испали још 1990. године од Аргентине.

Бразил је пети четвртфиналиста Светског првенства!

"Селесао" је био апсолутни фаворит овог врелог поподнева у Самари (34 степена Целзијуса), али ако смо нешто навикли на овом првенству - онда је то да су велика изненађења могућа и да не побеђује увек "јачи на папиру".

Та чињењица као да је дала снаге Мексику који је кренуо силовито и доминирао у првих 20 минута, али када су се "охладили" без учинка - Бразил је заиграо свој препознатљив фудбал.

Лако су стварали шансе пред голом Мексика, а очекивано посебно се истицао Нејмар који је више пута успевао да прође своје чуваре и да шутира, онда и да погоди почетком другог полувремена, па и да асистира у 88. за Фирмина и за потврду пласмана даље.

Бразилце који јуре своју шесту титулу на светским првенствима у четвртфиналу чека бољи из дуела Јапана и Белгије који је на програму од 20 часова.

Сваки напад у коме су Бразилци стигли до последње трећине терена, а таквих је било много, значио је опасност за Гиљерма Очоу који упркос томе што је и на ово мечу био одличан (и тренутно има највише одбрана на Мундијалу) - није могао да заустави Бразил у 51. минуту.

Нејмар је оставио лопту петом за Вилијана на "капици" шеснаестерца, овај је напао нетипично по левој страни, оштро послао лопту на другу стативу - и Нејмар је уклизао за гол.

И други погодак на мечу дошао је после "уклизавања", само је сада у улози асистента био Нејмар, додуше после слабог ударца у правцу Очое, а на другој стативи је лопту чекао Роберто Фирмино који је поново ушао са клупе. После нове слабе партије Жесуса, неће бити изненађење ако ротирају места.

Мексиканци до краја меча нису успели да нађу нову енергију и поново су елиминисани у осмини финала Светског првенства. 

Звучи невероватно, али ово им је седми узастопни пут да су заустављени у овој фази такмичења. Ипак, памтићемо их по добром фудбалу и борбеном карактеру који их је красио и овога пута, али је индивидуални квалитет био на снази Бразила.

Потенцијални проблем за селектора Титеа, који је одморио Марсела на данашњем због мање повреде, јесте то што је Каземиро добио други жути картон и неће га бити у четвртфиналу.

У групи су се мучили. Мрцварили мање противнике, више себе и милиионску навијачку армију. Нокаут фаза је, ипак, толико инспиративна да за Бразилце Мундијал почиње тек кад су и ситуацији све или ништа. Тад су најопаснији, у шта се у Самари уверио куражни, но фудбалски недорасли Мексико, поново испраћен са Првенства света са прве степенице, јер је можда и први кандидат за планетарну круну одиграо таман толико да се загреје за завршницу такмичења. А довољно убедљиво да резултат буде проткан и естетским доживљајем – 2:0.

Понајвише због тога што имају фудбалере вансеријске класе. Толико брзе да се некад ни погледом не могу ухватити, што се најбоље оцртало почетком другог полувремена кад су данас фанатстични Вилијан (можда и најбоља партија на турниру) и посебно мотивисани Нејмар креирали акцију коју је најскупљи фудбалер планете окончао поготком и на листи заслужних грађана Бразила овог лета одменио Фелипеа Кутиња. Ас Барселоне је вукао Селесао у групној фази погоцима и асистенцијиом против Србије, чак је и поменутом 51. минуту на себе навукао двојицу чувара, а ослободио простор Нејмару, да би овај испружио ногу и искористио брзинске способности вихорног Вилијана да постигне други гол на шампионату.

Још важније, да збаци с леђа огроман психолошки терет, јер цео Бразил очекује од њега да врати у отаџбину круну чекану од 2002. Овим поготком и начином на који је мучио одбрану Мексиканаца показао је да је спреман, посебно кад зна да му конкуренција више нису ни Лионел Меси (Аргентина), Кристијано Роналдо (Португал), Дијего Коста (Шпанија), Томас Милер (Немачка)... А следећа му се „црта“ Белегија, под условом да оправда статус фаворита против Јапана.

Што је Титеов тим забележио „само“ победу од 2:0 највећи кривац је Гиљермо Очоа. „Човек који брани сваког четвртог лета“ – како су га страни медији описали коментаришући изадања голмана Стандарда из Лијежа – поново је показао да га велике утакмице мотивишу, испрсио се пред петоструким прваком света и хватао све. Или, скоро све. Чак осам одбрана забележио је популарни Мемо, већ у првом полувремену скупио четири и тако на ранг листи голмана с највише парада у Русији претекао Каспера Шмајхела. Данац је остао на 17, Очоа их има 24, а укупно на два последња Мундијала 34, чиме је претекао Оскара Переза (27).

И стварно је добро бранио сторуки Очоа, међутим, не може се против брзањаца из Бразила само са голманом. Толико добрим да је у завршници опет одбранио један ударац Нејмару, али тек толико да скрене лопту на ногу резервисти Роберту Фирмину, а овај 88. минуту потврди пласман Селесаа у четвртфинале. Иако је Мексико показао, поготово у уводних пола сата, да може да се носи и са том силом.

Екипа Хуана Кралоса Осорија сјајно је започела сусрет. Није чекала ривала на својој половини, него га је напала. Ударила јако, тражила гол кап што га је нашла против Немаца или Јужне Кореје у уводној фази меча. Претио је Ирвинг Лозано, Андрес Гвардадо је градио игру, имао је и Ћићарито светлих тренутака, капитен Рафаел Маркез (први човек који је носио капитенску траку на пет разлилчитих Мундијала) дао допринос у разградњи бразилских напада, Очоа бранио (не)могуће...

Није вредело. Мексико је опет поражен у осмини финала. Седми пут узастопно. Као да их је неко проклео. А играли су тако допадљив фудбал. Не и озбиљан попут Бразила, коме ће у у четвртфиналу недостајати суспендовани Кеземиро(други жути картон на турниру). Да ипак не буде све потаман Титеу и његовом стручном штабу...

Светско првенство – 1/8-финала:

Бразил – Мексико 2:0 (0:0)
Нејмар 51, Фирмино 89

Стадион: Космос арена (Самара)
Број гледалаца: 40.000
Судије: Ђанлука Роки (Италија), Еленито Де Либераторе (Италија), Мауро Тонолини (Италија), Антонио Матеу Лахос (Шпанија).

Састави:

Бразил (4-3-3): Алисон - Фагнер, Тијаго Силва, Миранда, Филипе Луис - Каземиро, Паулињо - Вилијан, Кутињо, Нејмар - Жезус.

Мексико (4-3-2-1): Очоа - Алварез, Ајала, Салседо, Гаљардо - Маркез, Ерера, Гвардадо - Лозано, Вела - Чичарито.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар