SP: Meksiko nije iznenadio, Nejmar vuče Brazil!

Očoa nije svemoćan, moćni Brazil u četvrtfinalu! Fudbaleri Brazila pobedili su Meksiko sa 2:0 i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Rusiji.   Videli smo mnogo iznenađenja na ovom Mundijalu, ali to neće biti eliminacija Brazila u osmini finala. Meksiko krenuo dobro, pa ostao bez snage da "ugrize" rivala. Nejmar malo briljirao, malo folirao! Brzi, efikasni i konačno ozbiljni: Evo ga Nejmar, evo ga i Brazil! Meksiko sedmi put uzastopno ispao u osmini finala Mundijala, uprkos sjajnim odbranama Očoe - 2:0.

Fudbal 02.07.2018 | 18:30
SP: Meksiko nije iznenadio, Nejmar vuče Brazil!
Golove za Brazil postizali su Nejmar i Roberto Firmino, posle 21 udarca Brazila ka golu Giljerma Očoe. Golman Meksika je štošta odbranio "Kanarinjosima", ali nije mogao sve. 

Brazilci su bili pomalo zatečeni stavom rivala na početku utakmice. Meksikanci su samo donekle iznenadili agresivnom i dinamičnom igrom i pre svega izborom da napadnu umesto da se brane od Brazila. 

"Selesao" je na to bio spreman pa smo u prvih desetak, petnaest minuta mogli često da vidimo i sve igrače Brazila na svojoj polovini, gde je najistureniji Gabrijel Žezus bio unutar kruga na polovini terena. 

Već u drugom minutu Alison primoran da boksuje loptu koja dolazi do Lozana, a ovaj šutira. Izblokirao ga je Miranda, ali su Meksikanci prvi napali. 

Samo tri minuta kasnije uzvratio je Nejmar udarcem van kaznenog prostora koji Očoa odbija. To je međutim bio jedini pravi pokušaj Brazila u prvih 25 minuta.

Lozano je u 15. minutu mogao bolje da uposli Ernandesa na drugoj strani kaznenog prostora kada je krenuo u kontru, ali je taj napad propao. 

A propala je i lepa kontra iz tri poteza u 18. minutu kada su Meksikanci u tri poteza stigli od jednog do drugog kaznenog prostora stigli munjevitom brzinom. 

Meksiko je pretio još i preko Erere koga je izblokirao Kazemiro i nakon toga kreće ofanziva Brazila. 

Nejmar u 25. minutu vara dvojicu čuvara, šutira iz blizine u dalji ugao gola Očoe, ali ovaj brani vrhunski i spasava gol. 

Samo minut kasnije šutirali su Žezus i Kutinjo, a Brazil je sve više bio na polovini rivala, gde su na sve većim mukama bili Očoa i drugovi.

Uspeli su da se odbrane do poluvremena. Očoa je i u prvim minutima nastavka odbranio Kutinju snažan udarac iz šesnaesterca, ali nije ništa mogao u 51. minutu. 

Tada je Nejmar petom ostavio za Vilijana, ovaj je utrčao po levoj strani i oštro po zemlji centrirao pored Očoe. Na drugoj stativi su bili Žezus i Nejmar na uklizavanju. Žezus je kasnio za milisekund, Nejmar je bio na lopti i Brazil je poveo 1:0. 

Meksikanci su tek sporadično uspevali da napadnu, uglavnom sa distance poput udarca Vele iz 60. minuta kad je Alison izbio loptu u korner. 

Brazilci su nadmoć na terenu pokazali i brojem udaraca, do kraja meča su čak dvadeset jednom šutirali na gol Očoe. Čuvar mreže "Sombrerosa" je branio Paulinju, Kutinju, Vilijanu redom snažne udarce. 

Meksiko je u drugom poluvremenu bio nemoćan iako se suočavao sa zaostatkom, Brazil je igrao opuštenije i stvarao šanse. 

"Selesao" je posao završio kontrom u 89. minutu. Nejmar je povukao po levoj strani, ćušnuo loptu pored Očoe koji je uspeo da je zakači nogom, ali je na drugoj stativi ovog puta bio Firmino. 

Igrač Liverpula je lako pogodio nebranjenu mrežu i Brazil zasluženo ide u četvrtfinale sedmi uzastopni put na Mundijalima. 

Poslednji put su u osmini finala ispali još 1990. godine od Argentine.

Brazil je peti četvrtfinalista Svetskog prvenstva!

"Selesao" je bio apsolutni favorit ovog vrelog popodneva u Samari (34 stepena Celzijusa), ali ako smo nešto navikli na ovom prvenstvu - onda je to da su velika iznenađenja moguća i da ne pobeđuje uvek "jači na papiru".

Ta činjenjica kao da je dala snage Meksiku koji je krenuo silovito i dominirao u prvih 20 minuta, ali kada su se "ohladili" bez učinka - Brazil je zaigrao svoj prepoznatljiv fudbal.

Lako su stvarali šanse pred golom Meksika, a očekivano posebno se isticao Nejmar koji je više puta uspevao da prođe svoje čuvare i da šutira, onda i da pogodi početkom drugog poluvremena, pa i da asistira u 88. za Firmina i za potvrdu plasmana dalje.

Brazilce koji jure svoju šestu titulu na svetskim prvenstvima u četvrtfinalu čeka bolji iz duela Japana i Belgije koji je na programu od 20 časova.

Svaki napad u kome su Brazilci stigli do poslednje trećine terena, a takvih je bilo mnogo, značio je opasnost za Giljerma Očou koji uprkos tome što je i na ovo meču bio odličan (i trenutno ima najviše odbrana na Mundijalu) - nije mogao da zaustavi Brazil u 51. minutu.

Nejmar je ostavio loptu petom za Vilijana na "kapici" šesnaesterca, ovaj je napao netipično po levoj strani, oštro poslao loptu na drugu stativu - i Nejmar je uklizao za gol.

I drugi pogodak na meču došao je posle "uklizavanja", samo je sada u ulozi asistenta bio Nejmar, doduše posle slabog udarca u pravcu Očoe, a na drugoj stativi je loptu čekao Roberto Firmino koji je ponovo ušao sa klupe. Posle nove slabe partije Žesusa, neće biti iznenađenje ako rotiraju mesta.

Meksikanci do kraja meča nisu uspeli da nađu novu energiju i ponovo su eliminisani u osmini finala Svetskog prvenstva. 

Zvuči neverovatno, ali ovo im je sedmi uzastopni put da su zaustavljeni u ovoj fazi takmičenja. Ipak, pamtićemo ih po dobrom fudbalu i borbenom karakteru koji ih je krasio i ovoga puta, ali je individualni kvalitet bio na snazi Brazila.

Potencijalni problem za selektora Titea, koji je odmorio Marsela na današnjem zbog manje povrede, jeste to što je Kazemiro dobio drugi žuti karton i neće ga biti u četvrtfinalu.

U grupi su se mučili. Mrcvarili manje protivnike, više sebe i miliionsku navijačku armiju. Nokaut faza je, ipak, toliko inspirativna da za Brazilce Mundijal počinje tek kad su i situaciji sve ili ništa. Tad su najopasniji, u šta se u Samari uverio kuražni, no fudbalski nedorasli Meksiko, ponovo ispraćen sa Prvenstva sveta sa prve stepenice, jer je možda i prvi kandidat za planetarnu krunu odigrao taman toliko da se zagreje za završnicu takmičenja. A dovoljno ubedljivo da rezultat bude protkan i estetskim doživljajem – 2:0.

Ponajviše zbog toga što imaju fudbalere vanserijske klase. Toliko brze da se nekad ni pogledom ne mogu uhvatiti, što se najbolje ocrtalo početkom drugog poluvremena kad su danas fanatstični Vilijan (možda i najbolja partija na turniru) i posebno motivisani Nejmar kreirali akciju koju je najskuplji fudbaler planete okončao pogotkom i na listi zaslužnih građana Brazila ovog leta odmenio Felipea Kutinja. As Barselone je vukao Selesao u grupnoj fazi pogocima i asistencijiom protiv Srbije, čak je i pomenutom 51. minutu na sebe navukao dvojicu čuvara, a oslobodio prostor Nejmaru, da bi ovaj ispružio nogu i iskoristio brzinske sposobnosti vihornog Vilijana da postigne drugi gol na šampionatu.

Još važnije, da zbaci s leđa ogroman psihološki teret, jer ceo Brazil očekuje od njega da vrati u otadžbinu krunu čekanu od 2002. Ovim pogotkom i načinom na koji je mučio odbranu Meksikanaca pokazao je da je spreman, posebno kad zna da mu konkurencija više nisu ni Lionel Mesi (Argentina), Kristijano Ronaldo (Portugal), Dijego Kosta (Španija), Tomas Miler (Nemačka)... A sledeća mu se „crta“ Belegija, pod uslovom da opravda status favorita protiv Japana.

Što je Titeov tim zabeležio „samo“ pobedu od 2:0 najveći krivac je Giljermo Očoa. „Čovek koji brani svakog četvrtog leta“ – kako su ga strani mediji opisali komentarišući izadanja golmana Standarda iz Liježa – ponovo je pokazao da ga velike utakmice motivišu, isprsio se pred petostrukim prvakom sveta i hvatao sve. Ili, skoro sve. Čak osam odbrana zabeležio je popularni Memo, već u prvom poluvremenu skupio četiri i tako na rang listi golmana s najviše parada u Rusiji pretekao Kaspera Šmajhela. Danac je ostao na 17, Očoa ih ima 24, a ukupno na dva poslednja Mundijala 34, čime je pretekao Oskara Pereza (27).

I stvarno je dobro branio storuki Očoa, međutim, ne može se protiv brzanjaca iz Brazila samo sa golmanom. Toliko dobrim da je u završnici opet odbranio jedan udarac Nejmaru, ali tek toliko da skrene loptu na nogu rezervisti Robertu Firminu, a ovaj 88. minutu potvrdi plasman Selesaa u četvrtfinale. Iako je Meksiko pokazao, pogotovo u uvodnih pola sata, da može da se nosi i sa tom silom.

Ekipa Huana Kralosa Osorija sjajno je započela susret. Nije čekala rivala na svojoj polovini, nego ga je napala. Udarila jako, tražila gol kap što ga je našla protiv Nemaca ili Južne Koreje u uvodnoj fazi meča. Pretio je Irving Lozano, Andres Gvardado je gradio igru, imao je i Ćićarito svetlih trenutaka, kapiten Rafael Markez (prvi čovek koji je nosio kapitensku traku na pet razlilčitih Mundijala) dao doprinos u razgradnji brazilskih napada, Očoa branio (ne)moguće...

Nije vredelo. Meksiko je opet poražen u osmini finala. Sedmi put uzastopno. Kao da ih je neko prokleo. A igrali su tako dopadljiv fudbal. Ne i ozbiljan poput Brazila, kome će u u četvrtfinalu nedostajati suspendovani Kezemiro(drugi žuti karton na turniru). Da ipak ne bude sve potaman Titeu i njegovom stručnom štabu...

Svetsko prvenstvo – 1/8-finala:

Brazil – Meksiko 2:0 (0:0)
Nejmar 51, Firmino 89

Stadion: Kosmos arena (Samara)
Broj gledalaca: 40.000
Sudije: Đanluka Roki (Italija), Elenito De Liberatore (Italija), Mauro Tonolini (Italija), Antonio Mateu Lahos (Španija).

Sastavi:

Brazil (4-3-3): Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Filipe Luis - Kazemiro, Paulinjo - Vilijan, Kutinjo, Nejmar - Žezus.

Meksiko (4-3-2-1): Očoa - Alvarez, Ajala, Salsedo, Galjardo - Markez, Erera, Gvardado - Lozano, Vela - Čičarito.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar