Господин ПРОФЕСОР има ријеч: АПЛАУЗ!!!

Селектор Уругваја, 71-годишњи Оскар Табарез, који је својевремено био професор у школи, поручује: "Ничему не служи титула првака света, ако наша деца не знају где је Русија. . . Зато испуните обећање о повећању буџета за образовање".

Фудбал 03.07.2018 | 00:00
Господин ПРОФЕСОР има ријеч: АПЛАУЗ!!!
Један је од најцењенијих фудбалских селектора на свету. Није случајно, јер је 71-годишњи Оскар Табарез светски рекордер по броју вођења националног тима у међународним утакмицама. 

Симпатични господин, кога на Мундијалу у Русији виђате са штаком као помагалом за кретање (о томе нешто касније), селектор је репрезентације Уругваја већ 12 година (већ је једном био селектор од 1988. до 1990. године, па је добио нови мандат који траје од 2006. године).

Табареза у Уругвају зову "Учитељ" (својевремено је био наставник у школи). Не зато што је толико дуго на месту селектора националног тима, већ пре свега зато што је увек скретао пажњу на важност образовања друштва, поготово деце, као услов за свеукупни развој земље.

Пре недељу дана, Табарез је написао писмо чија порука превазилази границе Уругваја и врло је јасна и гласна (ко жели да чује):

"Драги земљаци, ових дана одиграћемо једну од најважнијих утакмица. Подршка, подршка и солидарност сваког Уругвајца су нам неопходни", почео је Табарез и наставио:

"Ничему нам неће служити титула првака света, ако наша омладина не зна где се налази Русија или зашто је у француској репрезентацији толико играча пореклом из Африке. Ово је тренутак да се испуни дато обећање - да се нашим младим људима обезбеде најбољи услови школовања, да доведемо наше образовање на врх међународне листе. Ово је тренутак да се испуни обећање о улагању 6% буџета у образовање".

Табарез је додао да као тренер али и наставник одаје признање сваком наставнику у Уругвају за њихове напоре, посвећеност и одлучност, јер "играју на тешком терену".

"Противник на том терену је тежак и веома јак. Недостатак стимулација и мотива, недостатак школског прибора, тежина предавања и програма, велики број ученика у клупама, и изнад свега недостатак препознавања жеље и напора тих људи да изграде боље друштво", подвукао је Табарез.

За крај писма поручио је: 

"Певајте нашу химну гласно, најјаче и ми ћемо знати како да вам се одужимо. А они морају да испуне оно што су обећали - 6% буџета за образовање".

Табарез учествује на свом четвртом Светском првенству. Уругвај је први пут од 1954. године у групној фази нанизао све три победе (против Египта, Саудијске Арабије и Русије), а онда је у осмини финала елиминисао Португал.

"Професор" Табарез, који користи штаку за кретање јер болује од Гијан-Баре синдрома (тешко обољење нервног система узрокованог падом имунитета) - хронична неуропатија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар