Gospodin PROFESOR ima riječ: APLAUZ!!!

Selektor Urugvaja, 71-godišnji Oskar Tabarez, koji je svojevremeno bio profesor u školi, poručuje: "Ničemu ne služi titula prvaka sveta, ako naša deca ne znaju gde je Rusija. . . Zato ispunite obećanje o povećanju budžeta za obrazovanje".

Fudbal 03.07.2018 | 00:00
Gospodin PROFESOR ima riječ: APLAUZ!!!
Jedan je od najcenjenijih fudbalskih selektora na svetu. Nije slučajno, jer je 71-godišnji Oskar Tabarez svetski rekorder po broju vođenja nacionalnog tima u međunarodnim utakmicama. 

Simpatični gospodin, koga na Mundijalu u Rusiji viđate sa štakom kao pomagalom za kretanje (o tome nešto kasnije), selektor je reprezentacije Urugvaja već 12 godina (već je jednom bio selektor od 1988. do 1990. godine, pa je dobio novi mandat koji traje od 2006. godine).

Tabareza u Urugvaju zovu "Učitelj" (svojevremeno je bio nastavnik u školi). Ne zato što je toliko dugo na mestu selektora nacionalnog tima, već pre svega zato što je uvek skretao pažnju na važnost obrazovanja društva, pogotovo dece, kao uslov za sveukupni razvoj zemlje.

Pre nedelju dana, Tabarez je napisao pismo čija poruka prevazilazi granice Urugvaja i vrlo je jasna i glasna (ko želi da čuje):

"Dragi zemljaci, ovih dana odigraćemo jednu od najvažnijih utakmica. Podrška, podrška i solidarnost svakog Urugvajca su nam neophodni", počeo je Tabarez i nastavio:

"Ničemu nam neće služiti titula prvaka sveta, ako naša omladina ne zna gde se nalazi Rusija ili zašto je u francuskoj reprezentaciji toliko igrača poreklom iz Afrike. Ovo je trenutak da se ispuni dato obećanje - da se našim mladim ljudima obezbede najbolji uslovi školovanja, da dovedemo naše obrazovanje na vrh međunarodne liste. Ovo je trenutak da se ispuni obećanje o ulaganju 6% budžeta u obrazovanje".

Tabarez je dodao da kao trener ali i nastavnik odaje priznanje svakom nastavniku u Urugvaju za njihove napore, posvećenost i odlučnost, jer "igraju na teškom terenu".

"Protivnik na tom terenu je težak i veoma jak. Nedostatak stimulacija i motiva, nedostatak školskog pribora, težina predavanja i programa, veliki broj učenika u klupama, i iznad svega nedostatak prepoznavanja želje i napora tih ljudi da izgrade bolje društvo", podvukao je Tabarez.

Za kraj pisma poručio je: 

"Pevajte našu himnu glasno, najjače i mi ćemo znati kako da vam se odužimo. A oni moraju da ispune ono što su obećali - 6% budžeta za obrazovanje".

Tabarez učestvuje na svom četvrtom Svetskom prvenstvu. Urugvaj je prvi put od 1954. godine u grupnoj fazi nanizao sve tri pobede (protiv Egipta, Saudijske Arabije i Rusije), a onda je u osmini finala eliminisao Portugal.

"Profesor" Tabarez, koji koristi štaku za kretanje jer boluje od Gijan-Bare sindroma (teško oboljenje nervnog sistema uzrokovanog padom imuniteta) - hronična neuropatija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar