Прича: Монсиеур Версатиле...

Да ли је Француска коначно добила достојног наследника Лилијана Тирама?

Фудбал 02.07.2018 | 22:30
Прича: Монсиеур Версатиле...
Није прошло много дана откако су француски навијачи сумњичаво вртели главом или се смејали на саму помисао да би неки тамо Бенжамин Павар из Штутгарта могао да експлодира у Русији, чак и да буде један од главних протагониста у тиму Дидијеа Дешана на Светском првенству. А, ко се смеје данас?

Сјајни 22-годишњи дефанзивац Шваба изборио се да упадне на списак од 23 фудбалера иако му нико за то није давао шансе поред "стандардног" Ђибрила Сидибеа. 

Био је стартер на свим важним утакмицама Француза на Мундијалу (није играо само против Данске у последњем колу групне фазе) и тиме потврдио да је један од најбрже сазрелих младих фудбалера у Европи. Јуче, сјајан гол против Аргентине за победу и пласман у четвртфинале Светског првенства, и истовремено шамар у лице неверницима с почетка текста, ако уопште постоје такви.

А како је почео сјајан пут и успон једног од најталентованијих француских фудбалера, који би могао на крају чак да резултира и светском титулом?

На крају сезоне 2015/16. у француској Лиги 1 Бенжамин Павар се нашао на јединственој фудбалској раскрсници после 21 наступа за Лил у две сезоне. Имао је два избора: да води главну реч у клубу својих дечачких снова или да крене испочетка на неком другом месту. Млади репрезентативац Француске изабрао је ово друго, па шта буде.

Одбио је понуде водећих француских клубова и прихватио понуду Штутарта, посрнулог дива немачког фудбала који је тог лета први пут после 41 године испао у другу лигу. У очима медија у његовој домовини био је то корак уназад - индикатор његових реалних домета - али се на крају испоставило да јеПавар ипак направио потез који му је био преко потребан за каријеру.

"Многи су тврдили да ће ми каријера пропасти јер је Штутгарт био друголигаш када сам дошао овде. Али, све је на крају испало јако лепо. Направио сам велике и важне фудбалске кораке, играм стандардно у једном од највећих немачких клубова и пред увек распродатим стадионима. Све је добро", изјавио је недавно Павар.

Заправо, све је испало врло добро. Штутгарт се само једну сезону задржао у Цвајти и после повратка у Бундеслигу у лето 2017. кренуо у потпуну ренесансу. Павар је беспрекорно одиграо своју улогу, као десни бек, штопер, повремено и задњи везни, допринео је новом успону Шваба. Његова способност да игра на више позиција испоставила се као апсолутни погодак, а француски репрезентативац посебно је заблистао крајем јануара ове године откако је Тајфун Коркут сео на клупу.

Он је човек који је Павара "закуцао" у срце одбране, после чега је Штутгарт за три месеца примио само десет голова на 14 утакмица. Две серије од пет и осам утакмица без пораза и само један неуспех (против Борусије из Дортмунда) омогућиле су Швабама да се из борбе за опстанак нађу на седмом месту, а да Ајнтрахт није изненадио Бајерн у финалу Купа у Берлину, Штутгарт и Павар би овог лета играли чак и квалификације за Лигу Европе.

У свим тим утакмицама прошле сезоне Бенжамин Павар је био на терену. Француски дефанзивац је један од четвортице фудбалера у Бундеслиги који нису пропустили ниједан меч и главни шраф треће најбоље одбране у Немачкој.

Да је Дидије Дешан морао да полаже рачуне некоме у новембру прошле године када је први пут позвао овог фудбалера у сениорску репрезентацију Галских петлова могао је само да се ослони на чињенице - 3.060 одиграних минута, 63% добијених дуела и 83% тачних пасова. 

Павар, ипак, није могао ни тада да верује да ће обући плави дрес Француске. На питање новинара како се осећа одговорио је - лудо.

"Нисам очекивао да ће ме Дешан икада позвати у репрезентацију Француске. Очигледно је да сам одушевљен и да једва чекам да се одужим селектору на поверењу. Да ли као десни бек, штопер или леви бек - свеједно је. Најважније је да се одбрани гол, није битно на којој сам ја позицији", објаснио је Павар. 

Фудбал је чудан спорт и врло често се брзо окрене. Лако се после успеха ређају неуспеси и обратно. Француски медији увелико праве поређења и компарације за фудбалера који је пре само две године био фактички отписан као пропали таленат. Највише га пореде са чувеним Лилијаном Тирамом, пошто као и свој славни претходник, и Бенжамин Павар "лута" од позиције до позиције у тиму. Час је десни бек, шас је штопер, повремено и леви бек, остаје му још само да по трофејима сустигне легендарног земљака, који се прославио као светски и европски шампион из 1998. и 2000. године.

Наравно, пред Паваром је још увек дугачак пут до славе коју је стекао Тирам, фудбалер са највише наступа у историји за Галске петлове, али у последње две године и ових месец дана на Мундијалу у Русији Штутгартов Монсиеур Версатиле (Господин Разноврсни) је показао да и те како воли изазове.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес 

Коментари / 0

Оставите коментар