Priča: Monsieur Versatile...

Da li je Francuska konačno dobila dostojnog naslednika Lilijana Tirama?

Fudbal 02.07.2018 | 22:30
Priča: Monsieur Versatile...
Nije prošlo mnogo dana otkako su francuski navijači sumnjičavo vrteli glavom ili se smejali na samu pomisao da bi neki tamo Benžamin Pavar iz Štutgarta mogao da eksplodira u Rusiji, čak i da bude jedan od glavnih protagonista u timu Didijea Dešana na Svetskom prvenstvu. A, ko se smeje danas?

Sjajni 22-godišnji defanzivac Švaba izborio se da upadne na spisak od 23 fudbalera iako mu niko za to nije davao šanse pored "standardnog" Đibrila Sidibea. 

Bio je starter na svim važnim utakmicama Francuza na Mundijalu (nije igrao samo protiv Danske u poslednjem kolu grupne faze) i time potvrdio da je jedan od najbrže sazrelih mladih fudbalera u Evropi. Juče, sjajan gol protiv Argentine za pobedu i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva, i istovremeno šamar u lice nevernicima s početka teksta, ako uopšte postoje takvi.

A kako je počeo sjajan put i uspon jednog od najtalentovanijih francuskih fudbalera, koji bi mogao na kraju čak da rezultira i svetskom titulom?

Na kraju sezone 2015/16. u francuskoj Ligi 1 Benžamin Pavar se našao na jedinstvenoj fudbalskoj raskrsnici posle 21 nastupa za Lil u dve sezone. Imao je dva izbora: da vodi glavnu reč u klubu svojih dečačkih snova ili da krene ispočetka na nekom drugom mestu. Mladi reprezentativac Francuske izabrao je ovo drugo, pa šta bude.

Odbio je ponude vodećih francuskih klubova i prihvatio ponudu Štutarta, posrnulog diva nemačkog fudbala koji je tog leta prvi put posle 41 godine ispao u drugu ligu. U očima medija u njegovoj domovini bio je to korak unazad - indikator njegovih realnih dometa - ali se na kraju ispostavilo da jePavar ipak napravio potez koji mu je bio preko potreban za karijeru.

"Mnogi su tvrdili da će mi karijera propasti jer je Štutgart bio drugoligaš kada sam došao ovde. Ali, sve je na kraju ispalo jako lepo. Napravio sam velike i važne fudbalske korake, igram standardno u jednom od najvećih nemačkih klubova i pred uvek rasprodatim stadionima. Sve je dobro", izjavio je nedavno Pavar.

Zapravo, sve je ispalo vrlo dobro. Štutgart se samo jednu sezonu zadržao u Cvajti i posle povratka u Bundesligu u leto 2017. krenuo u potpunu renesansu. Pavar je besprekorno odigrao svoju ulogu, kao desni bek, štoper, povremeno i zadnji vezni, doprineo je novom usponu Švaba. Njegova sposobnost da igra na više pozicija ispostavila se kao apsolutni pogodak, a francuski reprezentativac posebno je zablistao krajem januara ove godine otkako je Tajfun Korkut seo na klupu.

On je čovek koji je Pavara "zakucao" u srce odbrane, posle čega je Štutgart za tri meseca primio samo deset golova na 14 utakmica. Dve serije od pet i osam utakmica bez poraza i samo jedan neuspeh (protiv Borusije iz Dortmunda) omogućile su Švabama da se iz borbe za opstanak nađu na sedmom mestu, a da Ajntraht nije iznenadio Bajern u finalu Kupa u Berlinu, Štutgart i Pavar bi ovog leta igrali čak i kvalifikacije za Ligu Evrope.

U svim tim utakmicama prošle sezone Benžamin Pavar je bio na terenu. Francuski defanzivac je jedan od četvortice fudbalera u Bundesligi koji nisu propustili nijedan meč i glavni šraf treće najbolje odbrane u Nemačkoj.

Da je Didije Dešan morao da polaže račune nekome u novembru prošle godine kada je prvi put pozvao ovog fudbalera u seniorsku reprezentaciju Galskih petlova mogao je samo da se osloni na činjenice - 3.060 odigranih minuta, 63% dobijenih duela i 83% tačnih pasova. 

Pavar, ipak, nije mogao ni tada da veruje da će obući plavi dres Francuske. Na pitanje novinara kako se oseća odgovorio je - ludo.

"Nisam očekivao da će me Dešan ikada pozvati u reprezentaciju Francuske. Očigledno je da sam oduševljen i da jedva čekam da se odužim selektoru na poverenju. Da li kao desni bek, štoper ili levi bek - svejedno je. Najvažnije je da se odbrani gol, nije bitno na kojoj sam ja poziciji", objasnio je Pavar. 

Fudbal je čudan sport i vrlo često se brzo okrene. Lako se posle uspeha ređaju neuspesi i obratno. Francuski mediji uveliko prave poređenja i komparacije za fudbalera koji je pre samo dve godine bio faktički otpisan kao propali talenat. Najviše ga porede sa čuvenim Lilijanom Tiramom, pošto kao i svoj slavni prethodnik, i Benžamin Pavar "luta" od pozicije do pozicije u timu. Čas je desni bek, šas je štoper, povremeno i levi bek, ostaje mu još samo da po trofejima sustigne legendarnog zemljaka, koji se proslavio kao svetski i evropski šampion iz 1998. i 2000. godine.

Naravno, pred Pavarom je još uvek dugačak put do slave koju je stekao Tiram, fudbaler sa najviše nastupa u istoriji za Galske petlove, ali u poslednje dve godine i ovih mesec dana na Mundijalu u Rusiji Štutgartov Monsieur Versatile (Gospodin Raznovrsni) je pokazao da i te kako voli izazove.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images 

Komentari / 0

Ostavite komentar