Битка на Козари - херојска борба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, изјавио је, поводом обиљежавања 76 година од Битке на Козари, да је та битка симбол херојске борбе српског народа против фашизма у којој је поднио огромну жртву.

Република Српска 01.07.2018 | 10:07
Битка на Козари - херојска борба
"Обиљежавање годишњице Битке на Козари прилика је да се сјетимо и да одамо пошту свим храбрим борцима који су дали животе за слободу против једне сурове и страшне идеологије, слободу коју и данас уживамо", навео је Чубриловић.

Он је подсјетио на велику жртву народа Козаре, Поткозарја и Грмеча у Другом свјетском рату, те истакао да је ово једна од најсуровијих операција фашиста у Другом свјетском рату, с обзиром на број убијених и у логоре одведених мајки и дјеце, саопштено је из Народне скупштине.

"Платили смо велику цијену борбе против фашизма, недужно становништво је осјетило велику патњу и бол. Због тога генерације које долазе морају да његују то сјећање, јер то је наша историјска поука", напоменуо је предсједник парламента Српске.

Према његовим ријечима, српски народ је у Другом свјетском рату систематски убијан и уништаван.

"Стално подсјећање на ту жртву наша је обавеза и завјет на који нас опомиње све чешће оживљавање идеја усташтва и НДХ", закључио је Чубриловић.

На Мраковици ће данас бити обиљежено 76 година од Битке на Козари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Битка на Козари, која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

вјечна слава

01.07.2018 08:15

Козарским јунацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дје Бакир

01.07.2018 15:36

А дје Бакир.Да проуци фатиху.Он инаце на српским партизанским гробљима има обицај да проуцава.Па да покровитељи странци онда казу како смо ми ето мултиетницни.Ко не зна историју и нема историје.А ови страни.Они це за дебеле плате тек да измисљају сваста.

Name

СПАС

01.07.2018 09:14

Да, 68 000 људи је протјерано у логоре и то углавном Јасеновац. Неколико деценија касније Срби су се изборили за Републику Српску која треба да их заштите од неких будућих страдања. А главни политичар те Републике Српске Милорад Додик је тим надљедницима НДХ предао сву архивску градју о страдању српског народа у Јасеновцу. то је веци злоцин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

01.07.2018 09:40

Да да зато ти данас узивас у тој благодети само славис све по реду !! Купујес гласове и униставас зељезнице а Аустроугарска изградила а ви опљацкали !! Само знате славити и пљацкати а градити постено ама бас ниста дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

01.07.2018 16:18

Чији је отац или дјед био партизан а дошли су на обиљежавање.И није само српског народа иако и ја ту припадам , ту су се борили сви народи и народности СФРЈ.Као на Неретви да се каже борио се муслимански народ.То је чисти фашизам те изјаве, гади ми се политика владајућих фашиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

либом етаки

01.07.2018 17:52

Дневник РТРС 1.јула извјештава о полагању вијенаца на Мраковици, изјаве дају подобни, између осталих и Петар Ђокић, предсједник социјалиста РС и каже да је борба против АНТИФАШИСТА била жестока, и тако то, који глупан, а очекује сто хиљада гласова на изборима у октобру

ОДГОВОРИТЕ