Bitka na Kozari - herojska borba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, izjavio je, povodom obilježavanja 76 godina od Bitke na Kozari, da je ta bitka simbol herojske borbe srpskog naroda protiv fašizma u kojoj je podnio ogromnu žrtvu.

Republika Srpska 01.07.2018 | 10:07
Bitka na Kozari - herojska borba
"Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari prilika je da se sjetimo i da odamo poštu svim hrabrim borcima koji su dali živote za slobodu protiv jedne surove i strašne ideologije, slobodu koju i danas uživamo", naveo je Čubrilović.

On je podsjetio na veliku žrtvu naroda Kozare, Potkozarja i Grmeča u Drugom svjetskom ratu, te istakao da je ovo jedna od najsurovijih operacija fašista u Drugom svjetskom ratu, s obzirom na broj ubijenih i u logore odvedenih majki i djece, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Platili smo veliku cijenu borbe protiv fašizma, nedužno stanovništvo je osjetilo veliku patnju i bol. Zbog toga generacije koje dolaze moraju da njeguju to sjećanje, jer to je naša istorijska pouka", napomenuo je predsjednik parlamenta Srpske.

Prema njegovim riječima, srpski narod je u Drugom svjetskom ratu sistematski ubijan i uništavan.

"Stalno podsjećanje na tu žrtvu naša je obaveza i zavjet na koji nas opominje sve češće oživljavanje ideja ustaštva i NDH", zaključio je Čubrilović.

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Bitka na Kozari, koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vječna slava

01.07.2018 08:15

Kozarskim junacima

ODGOVORITE
Name

Dje Bakir

01.07.2018 15:36

A dje Bakir.Da prouci fatihu.On inace na srpskim partizanskim grobljima ima obicaj da proucava.Pa da pokrovitelji stranci onda kazu kako smo mi eto multietnicni.Ko ne zna istoriju i nema istorije.A ovi strani.Oni ce za debele plate tek da izmisljaju svasta.

Name

SPAS

01.07.2018 09:14

Da, 68 000 ljudi je protjerano u logore i to uglavnom Jasenovac. Nekoliko decenija kasnije Srbi su se izborili za Republiku Srpsku koja treba da ih zaštite od nekih budućih stradanja. A glavni političar te Republike Srpske Milorad Dodik je tim nadljednicima NDH predao svu arhivsku gradju o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu. to je veci zlocin

ODGOVORITE
Name

Buba

01.07.2018 09:40

Da da zato ti danas uzivas u toj blagodeti samo slavis sve po redu !! Kupujes glasove i unistavas zeljeznice a Austrougarska izgradila a vi opljackali !! Samo znate slaviti i pljackati a graditi posteno ama bas nista dno dna

ODGOVORITE
Name

Sramota

01.07.2018 16:18

Čiji je otac ili djed bio partizan a došli su na obilježavanje.I nije samo srpskog naroda iako i ja tu pripadam , tu su se borili svi narodi i narodnosti SFRJ.Kao na Neretvi da se kaže borio se muslimanski narod.To je čisti fašizam te izjave, gadi mi se politika vladajućih fašista.

ODGOVORITE
Name

libom etaki

01.07.2018 17:52

Dnevnik RTRS 1.jula izvještava o polaganju vijenaca na Mrakovici, izjave daju podobni, između ostalih i Petar Đokić, predsjednik socijalista RS i kaže da je borba protiv ANTIFAŠISTA bila žestoka, i tako to, koji glupan, a očekuje sto hiljada glasova na izborima u oktobru

ODGOVORITE