Гладни и уморни на путу ка ЕУ

Дјеца нам спавају на поду на Аутобуској станици, због њих нам је најтеже. Хладно нам је, гладни смо, уморни и неиспавани, а већ двије године путујемо ка одредишту, рекао је један од миграната из Сирије, који су јуче на Аутобуској станици у Бањалуци чекали превоз за Бихаћ.

Република Српска 29.06.2018 | 09:14
Гладни и уморни на путу ка ЕУ
Из тог града у Унско-санском кантону ће даље, како кажу, наставити за Њемачку, Француску и Италију. Група од двадесетак миграната је дошла из Сирије и Авганистана.

"Моја беба има само шест мјесеци. Не познајем овај град и не знам гдје се шта налази. Беба ми је гладна и хвата ме паника, јер не знам шта да јој дам", пожалила се забринута мајка, која је заплакала након што јој је екипа "Независних" набавила храну за гладну бебицу.

Мигранти кажу да су за собом оставили ратне и друге страхоте, те да су кренули ка бољем животу у некој од европских земаља.

"Иако смо прво проживјели пакао кроз рат у својој земљи, па онда док смо путовали све ово вријеме, ипак смо срећни што смо живи", рекла је за "Независне" мигранткиња из Сирије.

Људи у Бањалуци су, како наводе мигранти, иако их гледају са страхом, ипак према њима били љубазни те нису имали никаквих проблема.

"Надам се да моја породица, која је остала у Авганистану, неће видјети ову фотографију и да неће сазнати да сам овдје гладан и да ми је хладно. Они мисле да у Европи водим неки добар живот, а немам срца да им кажем да није тако", рекао је један мигрант из Авганистана.

Жао им је, кажу, што су били принуђени да напусте своју земљу, али се надају да ће у земљи у коју оду наћи посао и имати свакодневицу као сваки други пристојан човјек.

"Једино што желимо јесте да живимо у миру, далеко од пакла који нас је снашао", рекао је један мигрант из Сирије, који каже да нису спавали четири дана, а превоз од Бањалуке до Бихаћа чекају 15 сати.

Ово није једина група миграната која је уочена ових дана... Тако је у Полицијској управи Приједор наведено да су на подручју које они покривају у сриједу откривена 32 илегална мигранта.

Како је наведено, у граду Приједору затечено је њих 15, а на територију БиХ илегално су ушли из сусједних земаља.

Извршеним провјерама, како је речено, утврђено је да се ради о држављанима Сирије, Авганистана и Бангладеша, који су предати у надлежност Службе за послове са странцима, Теренски центар Бањалука.

"Истог дана на подручју општине Козарска Дубица полиција је евидентирала такође 15 илегалних миграната, за које је утврђено да су држављани Сирије, Авганистана и Ирака", саопштено је у ПУ Приједор.

Наведено је да су на подручју општине Нови Град уочена два илегална мигранта, држављана Пакистана.

"Два лица из Пакистана су предата у даљу надлежност припадника Јединице граничне полиције Добрљин", наводе у ПУ Приједор.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РАТНИ ПРОФИТЕРИ

29.06.2018 07:28

НЕ ВИДИМ РАЗЛОГА СТО ГРАДЗАНИ РС НЕ ПОМОГНУ ИЗБЈЕГЛИЦАМА ПА ЗАР СУ МНОГИ ВЕЦ ЗАБОРАВИЛИ ПРОГОНЕ СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ СЛАВОНИЈЕ, ПА И У САМОЈ БИХ СИЛНИ ТЕРОРИ НАД СРБИМА ПА И НАД БОСЊАЦИМА ХРВАТИМА,МИЛИОНИ ИЗБЈЕГЛИЦА А ЈЕДИНО ЗНАМ НАЈВЕЦИ ПРОТИВНИЦИ СУ ДОДИК И ЦОВИЦ А ОНИ СУ УСТВАРИ РАТНИ ПРОФИТЕРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

29.06.2018 07:38

Која политика,а која це се свима обити о главу..цуј иду од ратних страхота..засто ми нисмо исли цопоративно..ма дај висе доста је пресеравања свацијег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кур......

29.06.2018 08:21

Читајући њега и слушајући Додика може се помислити да су Срби народ без осјечају за муку других.Коме су будалетине крива ова дјеца,као и Српска дјеца у колонама из крајине и сва остала дјеца која страдају ради таквих и сличних будала.Екипа новинара показује да је мањина уз овог смора и Додика и да племенитост мора бити награђена.

Name

Уста моја

29.06.2018 08:09

Њихов избор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПАМТИТЕ рат за Вас Поциње Када Напустите Властити Дом.

29.06.2018 08:14

Прогнан сам као и цјелокупно моје мјесто 26 јуна 1992 год ....Козлук ... иако није било код нас ратног сукоба. Разлог је био друге си вјере и јос Босњсак. Напатио сам се и суза пролио срамота ме прицати. Хвала Богу и добрим људима успио сам и висе него да сам мастао о томе. Пропутовао сам кроз многе земље. Знам како је тим људима. Показлте кроз осмјех да их примјецујете ПОМОЗИТЕ колико Вам могуцности дозвољавају. Увеце це те заспати са задовољством уциненог доброг дијела. Ста висе дато це се вратили цесто у много вецем износу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2018 10:14

Прогнани смо комплет као породица из Зенице јер смо Срби.

Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

29.06.2018 11:16

Зао ми је сваког ко је отисао са свог огњиста ,па и Вас и свих ових јадних људи! Нико не бјези од среце и добра! Свака Вам цаст на Васем коментару! Види се да сте ЦОВЈЕК!

Name

куку нама са нама

29.06.2018 08:52

Постујем ове патње невољника,јер сам и сам био у прилици да напустим своје,АЛИ ЗАР НЕМА НИГДЈЕ БЛИЗА ДЕСТИНАЦИЈА НЕГО УНИЈА...због тога ми се све ово несвидја,а патњу њихову разумијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Културе и Цивилизације

29.06.2018 09:40

Треба вам бити јасно да није исто кад Бошњак, Србин оду у Италију и кад Афганистанац дође у Босну. То двоје није исто. Зашто? Зато што је нама Италија, Грчка итд.. практично наш културно-хисторијски регион и ми се мало разликујемо, а зашто Афганистанац није отишао у Арабију, Иран и друге земље Азије и Блиског Истока које требају да брину о својим мигрантима... НЕ ОН ДОЛАЗИ НАМА.. .а шта ми имамо са Хиндусима, Арапима? То је смјешно.. треба бити реалан и не поредити Европљане са Азијатима.

ОДГОВОРИТЕ