Gladni i umorni na putu ka EU

Djeca nam spavaju na podu na Autobuskoj stanici, zbog njih nam je najteže. Hladno nam je, gladni smo, umorni i neispavani, a već dvije godine putujemo ka odredištu, rekao je jedan od migranata iz Sirije, koji su juče na Autobuskoj stanici u Banjaluci čekali prevoz za Bihać.

Republika Srpska 29.06.2018 | 09:14
Gladni i umorni na putu ka EU
Iz tog grada u Unsko-sanskom kantonu će dalje, kako kažu, nastaviti za Njemačku, Francusku i Italiju. Grupa od dvadesetak migranata je došla iz Sirije i Avganistana.

"Moja beba ima samo šest mjeseci. Ne poznajem ovaj grad i ne znam gdje se šta nalazi. Beba mi je gladna i hvata me panika, jer ne znam šta da joj dam", požalila se zabrinuta majka, koja je zaplakala nakon što joj je ekipa "Nezavisnih" nabavila hranu za gladnu bebicu.

Migranti kažu da su za sobom ostavili ratne i druge strahote, te da su krenuli ka boljem životu u nekoj od evropskih zemalja.

"Iako smo prvo proživjeli pakao kroz rat u svojoj zemlji, pa onda dok smo putovali sve ovo vrijeme, ipak smo srećni što smo živi", rekla je za "Nezavisne" migrantkinja iz Sirije.

Ljudi u Banjaluci su, kako navode migranti, iako ih gledaju sa strahom, ipak prema njima bili ljubazni te nisu imali nikakvih problema.

"Nadam se da moja porodica, koja je ostala u Avganistanu, neće vidjeti ovu fotografiju i da neće saznati da sam ovdje gladan i da mi je hladno. Oni misle da u Evropi vodim neki dobar život, a nemam srca da im kažem da nije tako", rekao je jedan migrant iz Avganistana.

Žao im je, kažu, što su bili prinuđeni da napuste svoju zemlju, ali se nadaju da će u zemlji u koju odu naći posao i imati svakodnevicu kao svaki drugi pristojan čovjek.

"Jedino što želimo jeste da živimo u miru, daleko od pakla koji nas je snašao", rekao je jedan migrant iz Sirije, koji kaže da nisu spavali četiri dana, a prevoz od Banjaluke do Bihaća čekaju 15 sati.

Ovo nije jedina grupa migranata koja je uočena ovih dana... Tako je u Policijskoj upravi Prijedor navedeno da su na području koje oni pokrivaju u srijedu otkrivena 32 ilegalna migranta.

Kako je navedeno, u gradu Prijedoru zatečeno je njih 15, a na teritoriju BiH ilegalno su ušli iz susjednih zemalja.

Izvršenim provjerama, kako je rečeno, utvrđeno je da se radi o državljanima Sirije, Avganistana i Bangladeša, koji su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka.

"Istog dana na području opštine Kozarska Dubica policija je evidentirala takođe 15 ilegalnih migranata, za koje je utvrđeno da su državljani Sirije, Avganistana i Iraka", saopšteno je u PU Prijedor.

Navedeno je da su na području opštine Novi Grad uočena dva ilegalna migranta, državljana Pakistana.

"Dva lica iz Pakistana su predata u dalju nadležnost pripadnika Jedinice granične policije Dobrljin", navode u PU Prijedor.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RATNI PROFITERI

29.06.2018 07:28

NE VIDIM RAZLOGA STO GRADZANI RS NE POMOGNU IZBJEGLICAMA PA ZAR SU MNOGI VEC ZABORAVILI PROGONE SRBA IZ HRVATSKE SLAVONIJE, PA I U SAMOJ BIH SILNI TERORI NAD SRBIMA PA I NAD BOSNJACIMA HRVATIMA,MILIONI IZBJEGLICA A JEDINO ZNAM NAJVECI PROTIVNICI SU DODIK I COVIC A ONI SU USTVARI RATNI PROFITERI

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

29.06.2018 07:38

Koja politika,a koja ce se svima obiti o glavu..cuj idu od ratnih strahota..zasto mi nismo isli coporativno..ma daj vise dosta je preseravanja svacijeg

ODGOVORITE
Name

Re Kur......

29.06.2018 08:21

Čitajući njega i slušajući Dodika može se pomisliti da su Srbi narod bez osječaju za muku drugih.Kome su budaletine kriva ova djeca,kao i Srpska djeca u kolonama iz krajine i sva ostala djeca koja stradaju radi takvih i sličnih budala.Ekipa novinara pokazuje da je manjina uz ovog smora i Dodika i da plemenitost mora biti nagrađena.

Name

Usta moja

29.06.2018 08:09

Njihov izbor!

ODGOVORITE
Name

UPAMTITE rat za Vas Pocinje Kada Napustite Vlastiti Dom.

29.06.2018 08:14

Prognan sam kao i cjelokupno moje mjesto 26 juna 1992 god ....Kozluk ... iako nije bilo kod nas ratnog sukoba. Razlog je bio druge si vjere i jos Bosnjsak. Napatio sam se i suza prolio sramota me pricati. Hvala Bogu i dobrim ljudima uspio sam i vise nego da sam mastao o tome. Proputovao sam kroz mnoge zemlje. Znam kako je tim ljudima. Pokazlte kroz osmjeh da ih primjecujete POMOZITE koliko Vam mogucnosti dozvoljavaju. Uvece ce te zaspati sa zadovoljstvom ucinenog dobrog dijela. Sta vise dato ce se vratili cesto u mnogo vecem iznosu.

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2018 10:14

Prognani smo komplet kao porodica iz Zenice jer smo Srbi.

Name

LJUTA GUJA,MICO MOJ!!!

29.06.2018 11:16

Zao mi je svakog ko je otisao sa svog ognjista ,pa i Vas i svih ovih jadnih ljudi! Niko ne bjezi od srece i dobra! Svaka Vam cast na Vasem komentaru! Vidi se da ste COVJEK!

Name

kuku nama sa nama

29.06.2018 08:52

Postujem ove patnje nevoljnika,jer sam i sam bio u prilici da napustim svoje,ALI ZAR NEMA NIGDJE BLIZA DESTINACIJA NEGO UNIJA...zbog toga mi se sve ovo nesvidja,a patnju njihovu razumijem

ODGOVORITE
Name

Kulture i Civilizacije

29.06.2018 09:40

Treba vam biti jasno da nije isto kad Bošnjak, Srbin odu u Italiju i kad Afganistanac dođe u Bosnu. To dvoje nije isto. Zašto? Zato što je nama Italija, Grčka itd.. praktično naš kulturno-historijski region i mi se malo razlikujemo, a zašto Afganistanac nije otišao u Arabiju, Iran i druge zemlje Azije i Bliskog Istoka koje trebaju da brinu o svojim migrantima... NE ON DOLAZI NAMA.. .a šta mi imamo sa Hindusima, Arapima? To je smješno.. treba biti realan i ne porediti Evropljane sa Azijatima.

ODGOVORITE