СП - Група Д, расплет: Кључ је код Хрвата!

Мучно лоша Аргентина – 1. 100 пасова и ЈЕДАН између линија: Меси, узми лопту и дриблај! Више нема избора! Хрвати изводе тим са 10 резерви, не занима их шта траже Нигерија и Аргентина! Исланд има шансу, али му ни победа можда неће донети осмину финала.

Фудбал 26.06.2018 | 13:15
СП - Група Д, расплет: Кључ је код Хрвата!
Најављена је као "група смрти", а последње коло то и доказује. У групи Ц се ништа не зна осим да је Хрватска прошла даље, да је 99 одсто прва, а да пласман у осмину финала јуре Аргентина, Исланд и Нигерија. И да опет много тога зависи од Хрвата...

Уочи коначног обрачуна у групи Д, Аргентинци и Нигеријци апелују на Хрватску да одигра поштено и да не отвори пут Исланду као осмини финала. Али, Хрвате не занима много шта ривали желе. Она има своју рачуницу и битно јој је да одмори неке носиоце игре пред нокаут фазу.

"Не занима ме, не пратим шта причају. Да нисмо победили две утакмице нико ни нас не би слушао шта причамо. Спремали смо се као за сваку утакмицу, дошли смо да победимо и узмемо три бода. Тешко смо остварили прво место. Не знам шта коментаришу Аргентинци, ми водимо рачуна о себи. Ја водим бригу само о Хрватској", рекао је хрватски селектор Златко Далић у најави меча са Исландом.

Хрватима само пораз од пет голова разлике против Исланда може да угрози прво место у групи. Тако да нема никаквог разлога да много запињу у данашњем окршају. Разлога немају, али би мотива можда и могли да имају. Исланђани су јој загорчали живот у квалификацијама и сада би ово могла да буде мала доза освете за Коцкасте.

ИСЛАНД - ХРВАТСКА 20.00
Стадион: Ростов Арена. Судија: Матеу Лахос (Шпанија)

Исланд (4-4-2): Халдорсон - Севарсон, Арнасон, Сигурдсон, Магнусон - Гудмундсон, Гунарсон, Сигурдсон, Бјарнасон - Бодварсон, Финбогасон

Хрватска (4-2-3-1): Калинић - Једвај, Ћалета Цар, Ћорлука, Пиварић - Бадељ, Брадарић - Пјаца, Ковачић, Перишић - Крамарић

Извесно је да ће Далић одморити неке од најбољих играча. Али Исланђане треба да брине што је и хрватска "клупа" јача од њихове прве поставе.

Очекује се да Далић потпуно промени одбрану. Браниће Ловре Калинић, а испред њега ће играти Једвај, Ћалета Цар, Ћорлука и Пиварић. Уместо Модрића и Ракитића се очекују Бадељ и Брадарић, а Ковачић испред њих двојице. Сви они су били резерве против Аргентине. На десном крилу се очекује Крамарић уместо Ребића, а на левом Перишић као једини од стартера из дуела с Аргентином. Њему недостаје самопоуздања, далеко је од праве форме и Далић би био најсрећнији ако би нападач Интера порадио против Исланда. Манџукића у шпицу би требало да замени Крамарић. Извесно је и да неки од стартера неће добити ни шансу са клупе. Ракитић, Манџукић, Врсаљко, Ребић и Брозовић имају жуте картоне и Далић неће ризиковати са њима.

Али и са оваквом стартном поставом су Хрвати фаворити против Исланда. Без обзира шта је било у квалификацијама, сада је ситуација другачија.

Исланђани су у прва два меча показали да могу да играју добру одбрану, али и да не умеју да нападну. Чим су се мало отворили против Нигерије кажњени су убитачним контрама. Очекује се да се у прву поставу врати Барнлијево крило Гудмундсон који је меч са Нигеријом пропустио због повреде и видело се колико је фалио Исланђанима.

Они немају много ресурса да бирају и играће са истим снагама као у досадашњем делу шампионата. Покушаће нападима преко крила и из прекида. Познато је да се никада не предају и играју до последњег даха. Играли су против Хрватске четири пута у последње четири године и врло добро знају шта их чека. Селектор Исланда је ту ситуацију чак назвао као да су „у браку“ с обзиром колико се често срећу.

Морају да јуре победу свим силама што ће бити новост за њих јер су у прва два кола играли калкулантски. А на крају им чак можда ни победа неће бити довољна ако Нигерија победи Аргентину. Или ако Аргентина победи с голом више Нигерију него они Хрвате.

Мучно лоша Аргентина – 1.100 пасова и ЈЕДАН између линија: Меси, узми лопту и дриблај! Више нема избора.

Почетак је турнира. Први напад има Исланд, потом је лопта у ногама Вилија Кабаљера. И креће. Кабљеро до Роха, он је у том тренутку на месту левог бека, враћа до голмана, па опет исто. Сад је лопта у ногама Таљафика, поново до Роха. Затим Отаменди. Па Салвио, тражи Маскерана. Назад до Отамендија, ето и Биље, паралела иде ка Маскерану. Таљафико, опет Биља. Нема пасова између линија. Шест Аргентинаца на својој половини терена. Меса и Ди Марија су отворени на крилима, али треба неко да скупи храбрости и уђе у средину.

Меса се зато враћа на своју половину терена, исто ради и Ди Марија, нема више опасности за Исланђане. Биљашаље лопту до Отамендија, Меси долази у круг на центру игралишта да први пут дотакне лопту. Одлаже је за Салвија, па иде у круг: Маскерано, Рохо, Таљафико, Рохо, Отаменди, Салвио…

После 24 паса и 101 секунда колико је лопта у ногама Гаучоса – први пут су прешли на противничку половину терена! Меса одмах враћа лопту до Отамендија. Биља до Роха, опет Отаменди, сам је Салвио, ниједна лопта напред. Рохо, Биља, Ди Марија, опет Биља, Маскерано, дупли пас са Отамендијем, дуга лопту за Ди Марију, ето и Агуера, само се  још он се чекао. Бори се са Арнасоном, лопта излази из игре, аут за Исланд.

Први посед Аргентинаца на Светском првенству трајао је два минута и 37 секунди, разменили су Меси и другови 41 пас. Већину на својој половини терена, ниједан није ишао између противничких линија. Све скупа имали су Аргентинци против ИСланда 674 успешних додавања, још 398 против Хрватске која је умела да их додатно затвори. Све скупа, скоро 1.100 пасова и само ЈЕДАН између противничких линија?!

Податак је извадио угледни аргентински лист Насион објашњавајући колико је неефикасна ова аргентинска тики-така којој се на Мундијалу у Русији смеје цео свет. Тај податак други су искористили да Лионела Месија – не Хорхеа Сампаолија, ко да је он уопште битан после свега? – посаветују како да још једном, по ко зна који пут, погурао Аргентину изнад својих могућности. У мечу свих мечева. У финалу пре но што му је  време. Против Нигерије. У Ростову. Тамо где ће Гаучоси имати последњу прилику да покажу да ипак нису бандити, већ професионални фудбалери. Где ће коначно морати да одиграју у складу са именима. Да победе – и то убедљиво -  и избегну прву елиминацију у групној фази Мундијала после 16 година.

Дакле, шта треба да уради Меси? Да узме лопту и дрибла! Као кад је био клинац, себичњак, заљубљен у сопствене способности. У време док га Барселона још није укротила, претворила у савршеног тимског играча и једног од највећих фудбалера свих времена.

И не, ма шта причали душмани, није то постао само зато што је у Барселони имао најбоље саиграче попут себе. Није можда освојио ниједну титулу, али јесте играо финале Мундијала 2014. и изгубио тек у продужетку. Изгубио је и два финала Копа Америке, оба против Чилеа, оба на пенале. Није имао ни среће. У репрезентацији никад ни добре штопере иза себе.

Истина је додуше – ова екипа у Русији игра очајно. Хорхе Сампаоли је на ратној нози са играчима. Не зна шта ради. И то се осећа на терену. Само сплет срећних околности довео је Аргентинце у ситуацију да још могу нечем да се надају.

Морају да победе Нигерију и надају се да Исланд неће савладати Хрватску. Ако Исланд победи, Аргентина то мора да учини или са већом разликом и са више постигнутих голова (на пример, да слави са 3:1, а Исланд са 2:1).

Ако и једни и други победе и постигну исти број голова, али Исланд прими један више (на пример Аргентина добије са 2:0, а Исланд са 2:1) створиће се круг у коме ће одлучивати фер плеј. Жути картон вреди бод, црвени због два жута вреди три, директно искључење четири, а директно искључење после црвеног пет бодова. Тренутно, Аргентина има три минус поена (три жута картона), Исланд је на нули.

Дакле, Аргентина мора да победи и ако жели да буде сигурна да то уради убедљиво. Питање је само како? Како, кад су у стању да размене 1.000 пасова без оног правог? Кад немају никакав систем у игри, кад је селектор суштински само физички присутан, кад сви саиграчи чекају и гледају у Месија надајући се да ће он нешто да уради чак и у тренуцима кад је окружен са тројицом?

Па, мораће! Мораће да схвати да ови играчи поред њега једноставно не могу да помогну. Неки су преуморни, некима се смучио сав тај притисак, неки просто не умеју.  И Меси ће морати. Углавном ће бити сам. Сам против свих.

Сампаоли ће опет мењати, с тим да је уверење да је сада принуђен да тако учини на захтев гирала. Гонзало Игуаин ће бити у стартних 11 уз Месија, Серхио Агуеро ће на клупу. Вили Кабаљеро ће бити склоњен са гол линије, његово место заузеће Риверов Франко Алмани, најцењенији голман првенства Аргентине, који ће са 31 годином дебитовати за репрезентацију. Ван тима лети и Маркос Акуња како био направио места за Анхела Ди Марију. Вероватно ће и Лукас Биља да ускочи уместо Енца Переза.

Проблем је само што нико ту индивидуално није крив. Проблем је у непостојању система, у анемичности екипе, потпуне зависности од Леа, такозване месидепенденције. Уосталом, тек ако Аргентина заиста испадне од Нигерије, па се националног дреса вероватно опросте и Меси и Маскерано и Агуеро и Ди Марија и Игуаин… Тек онда ћемо моћи да причамо о најгорој селекцији у историји Аргентини.

Ова то сигурно није. Ова је ипак играла три финала. Без обзира на то колико ће се тешко олупати у Русији. 

А ко зна? Ако победе Аргентину. Ако прођу у осмину финала. Зар заиста мислите да баш никако не би могли против Француске?

НИГЕРИЈА – АРГЕНТИНА, 20.00

Стадион: Ростов Арена
Судија: Матеу Лахоз (Шпанија)

Нигерија (3-5-2): Узохо – Омеруо, Еконг, Балогун – Ебуехи, Ндиди, Оби Микел, Етебо, Мозес – Ихеаначо, Муса

Аргентина (4-4-2): Армани – Меркадо, Отаменди, Рохо, Таљафико – Биља, Маскерано, Банега, Ди Марија – Меси, Игуаин.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар