SP - Grupa D, rasplet: Ključ je kod Hrvata!

Mučno loša Argentina – 1. 100 pasova i JEDAN između linija: Mesi, uzmi loptu i driblaj! Više nema izbora! Hrvati izvode tim sa 10 rezervi, ne zanima ih šta traže Nigerija i Argentina! Island ima šansu, ali mu ni pobeda možda neće doneti osminu finala.

Fudbal 26.06.2018 | 13:15
SP - Grupa D, rasplet: Ključ je kod Hrvata!
Najavljena je kao "grupa smrti", a poslednje kolo to i dokazuje. U grupi C se ništa ne zna osim da je Hrvatska prošla dalje, da je 99 odsto prva, a da plasman u osminu finala jure Argentina, Island i Nigerija. I da opet mnogo toga zavisi od Hrvata...

Uoči konačnog obračuna u grupi D, Argentinci i Nigerijci apeluju na Hrvatsku da odigra pošteno i da ne otvori put Islandu kao osmini finala. Ali, Hrvate ne zanima mnogo šta rivali žele. Ona ima svoju računicu i bitno joj je da odmori neke nosioce igre pred nokaut fazu.

"Ne zanima me, ne pratim šta pričaju. Da nismo pobedili dve utakmice niko ni nas ne bi slušao šta pričamo. Spremali smo se kao za svaku utakmicu, došli smo da pobedimo i uzmemo tri boda. Teško smo ostvarili prvo mesto. Ne znam šta komentarišu Argentinci, mi vodimo računa o sebi. Ja vodim brigu samo o Hrvatskoj", rekao je hrvatski selektor Zlatko Dalić u najavi meča sa Islandom.

Hrvatima samo poraz od pet golova razlike protiv Islanda može da ugrozi prvo mesto u grupi. Tako da nema nikakvog razloga da mnogo zapinju u današnjem okršaju. Razloga nemaju, ali bi motiva možda i mogli da imaju. Islanđani su joj zagorčali život u kvalifikacijama i sada bi ovo mogla da bude mala doza osvete za Kockaste.

ISLAND - HRVATSKA 20.00
Stadion: Rostov Arena. Sudija: Mateu Lahos (Španija)

Island (4-4-2): Haldorson - Sevarson, Arnason, Sigurdson, Magnuson - Gudmundson, Gunarson, Sigurdson, Bjarnason - Bodvarson, Finbogason

Hrvatska (4-2-3-1): Kalinić - Jedvaj, Ćaleta Car, Ćorluka, Pivarić - Badelj, Bradarić - Pjaca, Kovačić, Perišić - Kramarić

Izvesno je da će Dalić odmoriti neke od najboljih igrača. Ali Islanđane treba da brine što je i hrvatska "klupa" jača od njihove prve postave.

Očekuje se da Dalić potpuno promeni odbranu. Braniće Lovre Kalinić, a ispred njega će igrati Jedvaj, Ćaleta Car, Ćorluka i Pivarić. Umesto Modrića i Rakitića se očekuju Badelj i Bradarić, a Kovačić ispred njih dvojice. Svi oni su bili rezerve protiv Argentine. Na desnom krilu se očekuje Kramarić umesto Rebića, a na levom Perišić kao jedini od startera iz duela s Argentinom. Njemu nedostaje samopouzdanja, daleko je od prave forme i Dalić bi bio najsrećniji ako bi napadač Intera poradio protiv Islanda. Mandžukića u špicu bi trebalo da zameni Kramarić. Izvesno je i da neki od startera neće dobiti ni šansu sa klupe. Rakitić, Mandžukić, Vrsaljko, Rebić i Brozović imaju žute kartone i Dalić neće rizikovati sa njima.

Ali i sa ovakvom startnom postavom su Hrvati favoriti protiv Islanda. Bez obzira šta je bilo u kvalifikacijama, sada je situacija drugačija.

Islanđani su u prva dva meča pokazali da mogu da igraju dobru odbranu, ali i da ne umeju da napadnu. Čim su se malo otvorili protiv Nigerije kažnjeni su ubitačnim kontrama. Očekuje se da se u prvu postavu vrati Barnlijevo krilo Gudmundson koji je meč sa Nigerijom propustio zbog povrede i videlo se koliko je falio Islanđanima.

Oni nemaju mnogo resursa da biraju i igraće sa istim snagama kao u dosadašnjem delu šampionata. Pokušaće napadima preko krila i iz prekida. Poznato je da se nikada ne predaju i igraju do poslednjeg daha. Igrali su protiv Hrvatske četiri puta u poslednje četiri godine i vrlo dobro znaju šta ih čeka. Selektor Islanda je tu situaciju čak nazvao kao da su „u braku“ s obzirom koliko se često sreću.

Moraju da jure pobedu svim silama što će biti novost za njih jer su u prva dva kola igrali kalkulantski. A na kraju im čak možda ni pobeda neće biti dovoljna ako Nigerija pobedi Argentinu. Ili ako Argentina pobedi s golom više Nigeriju nego oni Hrvate.

Mučno loša Argentina – 1.100 pasova i JEDAN između linija: Mesi, uzmi loptu i driblaj! Više nema izbora.

Početak je turnira. Prvi napad ima Island, potom je lopta u nogama Vilija Kabaljera. I kreće. Kabljero do Roha, on je u tom trenutku na mestu levog beka, vraća do golmana, pa opet isto. Sad je lopta u nogama Taljafika, ponovo do Roha. Zatim Otamendi. Pa Salvio, traži Maskerana. Nazad do Otamendija, eto i Bilje, paralela ide ka Maskeranu. Taljafiko, opet Bilja. Nema pasova između linija. Šest Argentinaca na svojoj polovini terena. Mesa i Di Marija su otvoreni na krilima, ali treba neko da skupi hrabrosti i uđe u sredinu.

Mesa se zato vraća na svoju polovinu terena, isto radi i Di Marija, nema više opasnosti za Islanđane. Biljašalje loptu do Otamendija, Mesi dolazi u krug na centru igrališta da prvi put dotakne loptu. Odlaže je za Salvija, pa ide u krug: Maskerano, Roho, Taljafiko, Roho, Otamendi, Salvio…

Posle 24 pasa i 101 sekunda koliko je lopta u nogama Gaučosa – prvi put su prešli na protivničku polovinu terena! Mesa odmah vraća loptu do Otamendija. Bilja do Roha, opet Otamendi, sam je Salvio, nijedna lopta napred. Roho, Bilja, Di Marija, opet Bilja, Maskerano, dupli pas sa Otamendijem, duga loptu za Di Mariju, eto i Aguera, samo se  još on se čekao. Bori se sa Arnasonom, lopta izlazi iz igre, aut za Island.

Prvi posed Argentinaca na Svetskom prvenstvu trajao je dva minuta i 37 sekundi, razmenili su Mesi i drugovi 41 pas. Većinu na svojoj polovini terena, nijedan nije išao između protivničkih linija. Sve skupa imali su Argentinci protiv ISlanda 674 uspešnih dodavanja, još 398 protiv Hrvatske koja je umela da ih dodatno zatvori. Sve skupa, skoro 1.100 pasova i samo JEDAN između protivničkih linija?!

Podatak je izvadio ugledni argentinski list Nasion objašnjavajući koliko je neefikasna ova argentinska tiki-taka kojoj se na Mundijalu u Rusiji smeje ceo svet. Taj podatak drugi su iskoristili da Lionela Mesija – ne Horhea Sampaolija, ko da je on uopšte bitan posle svega? – posavetuju kako da još jednom, po ko zna koji put, pogurao Argentinu iznad svojih mogućnosti. U meču svih mečeva. U finalu pre no što mu je  vreme. Protiv Nigerije. U Rostovu. Tamo gde će Gaučosi imati poslednju priliku da pokažu da ipak nisu banditi, već profesionalni fudbaleri. Gde će konačno morati da odigraju u skladu sa imenima. Da pobede – i to ubedljivo -  i izbegnu prvu eliminaciju u grupnoj fazi Mundijala posle 16 godina.

Dakle, šta treba da uradi Mesi? Da uzme loptu i dribla! Kao kad je bio klinac, sebičnjak, zaljubljen u sopstvene sposobnosti. U vreme dok ga Barselona još nije ukrotila, pretvorila u savršenog timskog igrača i jednog od najvećih fudbalera svih vremena.

I ne, ma šta pričali dušmani, nije to postao samo zato što je u Barseloni imao najbolje saigrače poput sebe. Nije možda osvojio nijednu titulu, ali jeste igrao finale Mundijala 2014. i izgubio tek u produžetku. Izgubio je i dva finala Kopa Amerike, oba protiv Čilea, oba na penale. Nije imao ni sreće. U reprezentaciji nikad ni dobre štopere iza sebe.

Istina je doduše – ova ekipa u Rusiji igra očajno. Horhe Sampaoli je na ratnoj nozi sa igračima. Ne zna šta radi. I to se oseća na terenu. Samo splet srećnih okolnosti doveo je Argentince u situaciju da još mogu nečem da se nadaju.

Moraju da pobede Nigeriju i nadaju se da Island neće savladati Hrvatsku. Ako Island pobedi, Argentina to mora da učini ili sa većom razlikom i sa više postignutih golova (na primer, da slavi sa 3:1, a Island sa 2:1).

Ako i jedni i drugi pobede i postignu isti broj golova, ali Island primi jedan više (na primer Argentina dobije sa 2:0, a Island sa 2:1) stvoriće se krug u kome će odlučivati fer plej. Žuti karton vredi bod, crveni zbog dva žuta vredi tri, direktno isključenje četiri, a direktno isključenje posle crvenog pet bodova. Trenutno, Argentina ima tri minus poena (tri žuta kartona), Island je na nuli.

Dakle, Argentina mora da pobedi i ako želi da bude sigurna da to uradi ubedljivo. Pitanje je samo kako? Kako, kad su u stanju da razmene 1.000 pasova bez onog pravog? Kad nemaju nikakav sistem u igri, kad je selektor suštinski samo fizički prisutan, kad svi saigrači čekaju i gledaju u Mesija nadajući se da će on nešto da uradi čak i u trenucima kad je okružen sa trojicom?

Pa, moraće! Moraće da shvati da ovi igrači pored njega jednostavno ne mogu da pomognu. Neki su preumorni, nekima se smučio sav taj pritisak, neki prosto ne umeju.  I Mesi će morati. Uglavnom će biti sam. Sam protiv svih.

Sampaoli će opet menjati, s tim da je uverenje da je sada prinuđen da tako učini na zahtev girala. Gonzalo Iguain će biti u startnih 11 uz Mesija, Serhio Aguero će na klupu. Vili Kabaljero će biti sklonjen sa gol linije, njegovo mesto zauzeće Riverov Franko Almani, najcenjeniji golman prvenstva Argentine, koji će sa 31 godinom debitovati za reprezentaciju. Van tima leti i Markos Akunja kako bio napravio mesta za Anhela Di Mariju. Verovatno će i Lukas Bilja da uskoči umesto Enca Pereza.

Problem je samo što niko tu individualno nije kriv. Problem je u nepostojanju sistema, u anemičnosti ekipe, potpune zavisnosti od Lea, takozvane mesidependencije. Uostalom, tek ako Argentina zaista ispadne od Nigerije, pa se nacionalnog dresa verovatno oproste i Mesi i Maskerano i Aguero i Di Marija i Iguain… Tek onda ćemo moći da pričamo o najgoroj selekciji u istoriji Argentini.

Ova to sigurno nije. Ova je ipak igrala tri finala. Bez obzira na to koliko će se teško olupati u Rusiji. 

A ko zna? Ako pobede Argentinu. Ako prođu u osminu finala. Zar zaista mislite da baš nikako ne bi mogli protiv Francuske?

NIGERIJA – ARGENTINA, 20.00

Stadion: Rostov Arena
Sudija: Mateu Lahoz (Španija)

Nigerija (3-5-2): Uzoho – Omeruo, Ekong, Balogun – Ebuehi, Ndidi, Obi Mikel, Etebo, Mozes – Iheanačo, Musa

Argentina (4-4-2): Armani – Merkado, Otamendi, Roho, Taljafiko – Bilja, Maskerano, Banega, Di Marija – Mesi, Iguain.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar