СП - Група Ц, расплет: Кључ је код Француза!

Воли човек да одмара: Дешан мења шесторицу и има мотив - показати Данцима да је Француска тим.  У Москви окршај за прво место у Групи Ц, Аустралија може до подвига само ако јој помогну Галски петлови.

Фудбал 26.06.2018 | 12:45
СП - Група Ц, расплет: Кључ је код Француза!
Данска је пред осмином финала Светског првенства - Француска је већ обезбедила наступ у елиминационој фази - а притом није много показала. Штавише, мирне душе можемо да констатујемо да су на њену минималну победу над Перуом и реми са Аустралијом пресудно утицала три фактора: срећа, одбране Каспера Шмајхела и два бриљантна потеза Кристијана Ериксена, најпре асистенција Јусуфу Поулсену на мечу са Јужноамериканцима, затим прелеп погодак са ивице казненог простора против Сокеруса. Дакле: ако Французи неутралишу „десетку“ Тотенхема, завршиће лавовски део посла око освајања првог места у Групи Ц.

Тежак, али решив задатак, будући да Триколори имају тројицу врхунских дефанзивних везиста на челу са Енголом Кантеом, који одлично познаје Ериксена из Премијер лиге. Додатна олакшавајућа околност за изабранике Дидијеа Дешана је суспензија поменутог Полусена, која значајно умањује нападачке опције Данске.  С друге стране, Северњаци су изузетно опасни у прекидима захваљујући горостасним нападачима Николају Јоргенсену (194 цм) и Андреасу Корнелијусу (195 цм), те ће француски штопери Рафаел Варан и вероватно Пренсел Кимпембе (Самуел Умтити је ровит) морати да буду максимално концентрисани приликом постављања и скока, а на прва два сусрета нису бриљирали, поготову потоњи.

„Иако смо прошли, наш циљ је да осигурамо прво место у групи. То можемо на два начина, победом или ремије, али никад, баш никад, нећу рећи мојим играчима да иду на нерешено. Од свог тима тражим да истрчи на терен без било каквих калкулација“, истиче селектор Галских петлова, Дидије Дешан.

Према информацијама из Француске, Дешан ће остати веран формацији (4-4-2), али би могао да одмара чак шесторицу стартера са претходног меча. Претпоставка је да би за нокаут фазу могли да одморе Иго Лорис, Бенџамин Павар, Пол Погба, Блез Матуиди и Килијан Мбапе, док је Умтити ровит, па би уместо њих на терен могли Стив Манданда, Ђибрил Сидибе, Пренсел Кимпембе, Стивен Ензонзи, Тома Лемар и Усман Дембеле. Овакав Дешанов стил није изненађење, јер је и на претходном Мундијалу, у завршној утакмици групне фазе чувао од повреда и умора такође шесториоцу играча, док је после две победе на ЕУРО 2016 решио да петорицу стартера пресели на клупу.

Што се тиче нападачког потенцијала Галских петлова, њихови брзи бочни играчи морали би да донесу кључну превагу против високе, али прилично споре задње линије ривала. И то ривала који им је прилично стао на жуљ. Наиме, селектор Данске, Аги Хериде је неколико седмица пре Мундијала рекао да „Француска није ништапосебно“, затим да „није тим“, док је за Пола Погбу казао да „превише брине о свом изгледу“.

„Причали смо о томе. Сећамо се шта је рекао. То је његов углао гледања, а на нама је да му покажемо да је грешио“, рекао је Корентин Толисо поводом коментара из табора противника.

Сам Хериде покушао је да спусти лопту на земљу.

„Моје речи су истргнуте из контекста. Француска има доста талентованих фудбалера, у одбрани, на средини терена, у нападу. Нико у Европи нема нешто слично. Против таквог ривала покушаћемо да играмо паметно. А пошто нисмо екипа која ће да паркира аутобус пред својим голом, јасно вам је шта то значи. Морамо само да имамо више равнотеже него на сусретима са Перуом и Аустралијом“, рекао је норвешки стручњак на клупи Данаца, који ће саставити тим без повређеног Квиста.

ДАНСКА - ФРАНЦУСКА, 16.00

Москва
Стадион: Лужњики
Судија: Сандро Ричи (Бразил)

ДАНСКА: Шмајхел - Далсгард, Кјер, Кристенсен, Ларсен - Дилејни, Шене, Ериксен - Поулсен, Систо, Јоргенсен.

ФРАНЦУСКА: Манданда - Сидибе, Варан, Кимпембе, Ернандез - Канте, Ензонзи, Лемар - Гризман, Дембеле, Жиру.

Фудбалери Перуа после два пораза резултатом 0:1 припремају се за повратак кућама, али то не значи да ће да отаљавају против Аустралије која би у случају тријумфа и уз славље Француске на утакмици са Данском ушла међу 16 најбољих у Русији.

Основни разлог за то је изразито нападачка оријентација аргентинског стручњака Рикарда Гареке који од 2015. води екипу с обронака Анда. Нажалост, његова филозофија, изузетно ретка у савременом фудбалу, испоставила се као „самоубиство“ јер је у комбинацији са неискуством играња на Светским првенствима - а Перу се на највећу позорницу вратио после 36 година - довела до преране и незаслужене елиминације.

Гарека нити жели, нити има разлога да промени систем и биће занимљиво видети како ће Сокеруси да се снађу против експлозивног противника, тим пре што су под императивом победе. Пулени Холанђанина Берта ван Марвајка физички су беспрекорни, али не „варниче“ креативношћу. Изузетак је 19-годишње крило Мелбурн Ситија Данијел Арзани, највећи аустралијски таленат од Харија Кјуела чији би дриблинг и прецизни пасови ставили на муке и чвршћу одбрану од перуанске. Међутим, насупрот Арзанију биће одлични десни спољни Луис Адвинкула, један од најбржих фудбалера на Мундијалу и питање је не само колико ће Арзани да утиче на ток меча, већ и колико ће лопта бити у поседу жуто-зелених јер је Перу и против Данске, и против Француске имао већи посед.

Аустралија може даље само ако победи Перуанце и нада се да ће резервни тим Француске добити Данску. У том случају би бодовно била поравната са европском селекцијом, али би имала бољу гол-разлику и тако би с енашла у осмини финала.

АУСТРАЛИЈА - ПЕРУ

Сочи
Стадион: Олимпијски
Судија: Сергеј Карашев (Русија)

АУСТРАЛИЈА: Рајан - Рисдон, Сејнсбури, Милиган, Бехич - Јединак, Мој - Леки, Рогић, Крусе - Набут.

ПЕРУ: Галесе - Адвинкула, Рамос, Родригез, Трауко - Акињо Санчез, Јотун - Кариљо, Куева, Флиорес - Гереро.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар