SP - Grupa C, rasplet: Ključ je kod Francuza!

Voli čovek da odmara: Dešan menja šestoricu i ima motiv - pokazati Dancima da je Francuska tim.  U Moskvi okršaj za prvo mesto u Grupi C, Australija može do podviga samo ako joj pomognu Galski petlovi.

Fudbal 26.06.2018 | 12:45
SP - Grupa C, rasplet: Ključ je kod Francuza!
Danska je pred osminom finala Svetskog prvenstva - Francuska je već obezbedila nastup u eliminacionoj fazi - a pritom nije mnogo pokazala. Štaviše, mirne duše možemo da konstatujemo da su na njenu minimalnu pobedu nad Peruom i remi sa Australijom presudno uticala tri faktora: sreća, odbrane Kaspera Šmajhela i dva briljantna poteza Kristijana Eriksena, najpre asistencija Jusufu Poulsenu na meču sa Južnoamerikancima, zatim prelep pogodak sa ivice kaznenog prostora protiv Sokerusa. Dakle: ako Francuzi neutrališu „desetku“ Totenhema, završiće lavovski deo posla oko osvajanja prvog mesta u Grupi C.

Težak, ali rešiv zadatak, budući da Trikolori imaju trojicu vrhunskih defanzivnih vezista na čelu sa Engolom Kanteom, koji odlično poznaje Eriksena iz Premijer lige. Dodatna olakšavajuća okolnost za izabranike Didijea Dešana je suspenzija pomenutog Polusena, koja značajno umanjuje napadačke opcije Danske.  S druge strane, Severnjaci su izuzetno opasni u prekidima zahvaljujući gorostasnim napadačima Nikolaju Jorgensenu (194 cm) i Andreasu Kornelijusu (195 cm), te će francuski štoperi Rafael Varan i verovatno Prensel Kimpembe (Samuel Umtiti je rovit) morati da budu maksimalno koncentrisani prilikom postavljanja i skoka, a na prva dva susreta nisu briljirali, pogotovu potonji.

„Iako smo prošli, naš cilj je da osiguramo prvo mesto u grupi. To možemo na dva načina, pobedom ili remije, ali nikad, baš nikad, neću reći mojim igračima da idu na nerešeno. Od svog tima tražim da istrči na teren bez bilo kakvih kalkulacija“, ističe selektor Galskih petlova, Didije Dešan.

Prema informacijama iz Francuske, Dešan će ostati veran formaciji (4-4-2), ali bi mogao da odmara čak šestoricu startera sa prethodnog meča. Pretpostavka je da bi za nokaut fazu mogli da odmore Igo Loris, Bendžamin Pavar, Pol Pogba, Blez Matuidi i Kilijan Mbape, dok je Umtiti rovit, pa bi umesto njih na teren mogli Stiv Mandanda, Đibril Sidibe, Prensel Kimpembe, Stiven Enzonzi, Toma Lemar i Usman Dembele. Ovakav Dešanov stil nije iznenađenje, jer je i na prethodnom Mundijalu, u završnoj utakmici grupne faze čuvao od povreda i umora takođe šestoriocu igrača, dok je posle dve pobede na EURO 2016 rešio da petoricu startera preseli na klupu.

Što se tiče napadačkog potencijala Galskih petlova, njihovi brzi bočni igrači morali bi da donesu ključnu prevagu protiv visoke, ali prilično spore zadnje linije rivala. I to rivala koji im je prilično stao na žulj. Naime, selektor Danske, Agi Heride je nekoliko sedmica pre Mundijala rekao da „Francuska nije ništaposebno“, zatim da „nije tim“, dok je za Pola Pogbu kazao da „previše brine o svom izgledu“.

„Pričali smo o tome. Sećamo se šta je rekao. To je njegov uglao gledanja, a na nama je da mu pokažemo da je grešio“, rekao je Korentin Toliso povodom komentara iz tabora protivnika.

Sam Heride pokušao je da spusti loptu na zemlju.

„Moje reči su istrgnute iz konteksta. Francuska ima dosta talentovanih fudbalera, u odbrani, na sredini terena, u napadu. Niko u Evropi nema nešto slično. Protiv takvog rivala pokušaćemo da igramo pametno. A pošto nismo ekipa koja će da parkira autobus pred svojim golom, jasno vam je šta to znači. Moramo samo da imamo više ravnoteže nego na susretima sa Peruom i Australijom“, rekao je norveški stručnjak na klupi Danaca, koji će sastaviti tim bez povređenog Kvista.

DANSKA - FRANCUSKA, 16.00

Moskva
Stadion: Lužnjiki
Sudija: Sandro Riči (Brazil)

DANSKA: Šmajhel - Dalsgard, Kjer, Kristensen, Larsen - Dilejni, Šene, Eriksen - Poulsen, Sisto, Jorgensen.

FRANCUSKA: Mandanda - Sidibe, Varan, Kimpembe, Ernandez - Kante, Enzonzi, Lemar - Grizman, Dembele, Žiru.

Fudbaleri Perua posle dva poraza rezultatom 0:1 pripremaju se za povratak kućama, ali to ne znači da će da otaljavaju protiv Australije koja bi u slučaju trijumfa i uz slavlje Francuske na utakmici sa Danskom ušla među 16 najboljih u Rusiji.

Osnovni razlog za to je izrazito napadačka orijentacija argentinskog stručnjaka Rikarda Gareke koji od 2015. vodi ekipu s obronaka Anda. Nažalost, njegova filozofija, izuzetno retka u savremenom fudbalu, ispostavila se kao „samoubistvo“ jer je u kombinaciji sa neiskustvom igranja na Svetskim prvenstvima - a Peru se na najveću pozornicu vratio posle 36 godina - dovela do prerane i nezaslužene eliminacije.

Gareka niti želi, niti ima razloga da promeni sistem i biće zanimljivo videti kako će Sokerusi da se snađu protiv eksplozivnog protivnika, tim pre što su pod imperativom pobede. Puleni Holanđanina Berta van Marvajka fizički su besprekorni, ali ne „varniče“ kreativnošću. Izuzetak je 19-godišnje krilo Melburn Sitija Danijel Arzani, najveći australijski talenat od Harija Kjuela čiji bi dribling i precizni pasovi stavili na muke i čvršću odbranu od peruanske. Međutim, nasuprot Arzaniju biće odlični desni spoljni Luis Advinkula, jedan od najbržih fudbalera na Mundijalu i pitanje je ne samo koliko će Arzani da utiče na tok meča, već i koliko će lopta biti u posedu žuto-zelenih jer je Peru i protiv Danske, i protiv Francuske imao veći posed.

Australija može dalje samo ako pobedi Peruance i nada se da će rezervni tim Francuske dobiti Dansku. U tom slučaju bi bodovno bila poravnata sa evropskom selekcijom, ali bi imala bolju gol-razliku i tako bi s enašla u osmini finala.

AUSTRALIJA - PERU

Soči
Stadion: Olimpijski
Sudija: Sergej Karašev (Rusija)

AUSTRALIJA: Rajan - Risdon, Sejnsburi, Miligan, Behič - Jedinak, Moj - Leki, Rogić, Kruse - Nabut.

PERU: Galese - Advinkula, Ramos, Rodrigez, Trauko - Akinjo Sančez, Jotun - Kariljo, Kueva, Fliores - Gerero.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar