Јавне набавке “појеле“ милијарду

У Босни и Херцеговини више од милијарду евра годишње заврши у сумњивим трансакцијама кроз нетранспарентне јавне набавке. То су подаци Антикорупцијске мреже БиХ АЦЦОУНТ. Ситуација се годинама не мијења, нити се догађају нужне измјене законске регулативе које би гарантовале повећање транспарентности јавних набавки.

Босна и Херцеговина 21.06.2018 | 22:01
Јавне набавке “појеле“ милијарду
Јавне набавке у БиХ појеле су милијарду евра. Корупција је посебно изражена за вријеме избора када политичке партије путем јавних набавки извлаче новац за финансирање изборне кампање.

“Ако погледате интернет страницу Агенције за јавне набавке БиХ и читате тендере, видјет ћете да се они намјештају, да се намјештају понуђачи, да добијају послове једне те исте компаније. Такође, ове године у односу на прошлу количина јавних набавки повећана је за скоро 50 одсто. Изборна је година и покушава се што више новца пребацити странкама, како би финансирали своје кампање”, рекао је Елдин Карић, директор Антикорупцијске мреже БиХ АЦЦОУТ

Радна група коју је сачинио Савјет министара Босне и Херцеговине предложила је одређене измјене Закона о јавним набавкама БиХ. За цивилна друштва измјене ду козметичке, јер њима није обухваћен систем правне заштите.

"Систем правне заштите у потпуности је ослоњен на понуђаче. Једино су они ти који могу улагати жалбе на свакодневну корупцију у јавним набавкама”, каже Александра Мартиновић из Транспаренцy интернатионала БиХ.

Да ли ће се измјенама закона о јавним набавкама постићи икакав напредак?

"Планирано је да се уведе инспекторат у Агенцији за јавне набавке БиХ. То је јако битно, јер ћемо смањити сукоб интереса. До сада смо имали праксу да ако је неко има 20 одсто власништва у некој компанији, може истовремено бити и члан управних тијела агенције. Овим измјенама то желимо смањити на 0,5 одсто", истиче Џенан Салчин, директор Агенције за јавне набавке БиХ

Корупцији у систему јавних набавки мора се стати у крај, слажу се и у међународној заједници БиХ.

"Јако је битно да се јавна средства користе за јавно добро ове земље, а не за приватну корист. То је важно за све грађане. Власти морају да раде свој посао да би се постигао напредак", додала је амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Морин Кормак.

Чињеница која забрињава је да се Закон о јавним набавкама БиХ примјењује од 2014. године и до сада још нико није санкционисан, иако су утврђиване бројне неправилности и незаконитости. Покренути јесу одређени поступци који никад нису завршени.



(БН/РСЕ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дијагноза

22.06.2018 05:41

Правосуђе и тужилаштво је труло, то је оно што овом друштву камен око врата.

ОДГОВОРИТЕ