Javne nabavke “pojele“ milijardu

U Bosni i Hercegovini više od milijardu evra godišnje završi u sumnjivim transakcijama kroz netransparentne javne nabavke. To su podaci Antikorupcijske mreže BiH ACCOUNT. Situacija se godinama ne mijenja, niti se događaju nužne izmjene zakonske regulative koje bi garantovale povećanje transparentnosti javnih nabavki.

Bosna i Hercegovina 21.06.2018 | 22:01
Javne nabavke “pojele“ milijardu
Javne nabavke u BiH pojele su milijardu evra. Korupcija je posebno izražena za vrijeme izbora kada političke partije putem javnih nabavki izvlače novac za finansiranje izborne kampanje.

“Ako pogledate internet stranicu Agencije za javne nabavke BiH i čitate tendere, vidjet ćete da se oni namještaju, da se namještaju ponuđači, da dobijaju poslove jedne te iste kompanije. Takođe, ove godine u odnosu na prošlu količina javnih nabavki povećana je za skoro 50 odsto. Izborna je godina i pokušava se što više novca prebaciti strankama, kako bi finansirali svoje kampanje”, rekao je Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže BiH ACCOUT

Radna grupa koju je sačinio Savjet ministara Bosne i Hercegovine predložila je određene izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Za civilna društva izmjene du kozmetičke, jer njima nije obuhvaćen sistem pravne zaštite.

"Sistem pravne zaštite u potpunosti je oslonjen na ponuđače. Jedino su oni ti koji mogu ulagati žalbe na svakodnevnu korupciju u javnim nabavkama”, kaže Aleksandra Martinović iz Transparency internationala BiH.

Da li će se izmjenama zakona o javnim nabavkama postići ikakav napredak?

"Planirano je da se uvede inspektorat u Agenciji za javne nabavke BiH. To je jako bitno, jer ćemo smanjiti sukob interesa. Do sada smo imali praksu da ako je neko ima 20 odsto vlasništva u nekoj kompaniji, može istovremeno biti i član upravnih tijela agencije. Ovim izmjenama to želimo smanjiti na 0,5 odsto", ističe Dženan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH

Korupciji u sistemu javnih nabavki mora se stati u kraj, slažu se i u međunarodnoj zajednici BiH.

"Jako je bitno da se javna sredstva koriste za javno dobro ove zemlje, a ne za privatnu korist. To je važno za sve građane. Vlasti moraju da rade svoj posao da bi se postigao napredak", dodala je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak.

Činjenica koja zabrinjava je da se Zakon o javnim nabavkama BiH primjenjuje od 2014. godine i do sada još niko nije sankcionisan, iako su utvrđivane brojne nepravilnosti i nezakonitosti. Pokrenuti jesu određeni postupci koji nikad nisu završeni.



(BN/RSE)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

22.06.2018 05:41

Pravosuđe i tužilaštvo je trulo, to je ono što ovom društvu kamen oko vrata.

ODGOVORITE