Град у којем туристи више нису добродошли

Барселона је једна од најпознатијих жртава масовног туризма, а то се никако не допада њеним становницима. Активисти који су носили маске и транспаренте ланцима су се везали за скулптуру змаја Антонија Гаудија, па је у парку Гуељ у центру Барселоне интервенисала и полиција.

Путовања 21.06.2018 | 10:33
Град у којем туристи више нису добродошли
Наиме, активисти су симболично изабрали баш ово место које је туристичка атракција коју годишње обиђе више стотина хиљада странаца.

“Ово је само почетак наше кампање против масовног туризма, који доноси беду шпанском народу, квари нашу природу, експлоатише јефтине раднике и пуни џепове малом броју људи“, навели су демонстранти.

Организација „Аран паисос Каталанас“ тражи забрану издавања нових лиценци за хотеле, издавања станова преко сајтова као што је Аирбнб.

Захтевају да се ограничи и број бродова који пристиже у Барселону, али и побољшање услова рада за угоститеље и друге запослене у турзму.

Иначе, активисти су прошле години шарали град и писали „Туристи, идите кући“, бушили гуме на бициклима за изнајмљивање посетиоцима из других земаља, гађали јајима аутобусе који пристижу и многе друге ствари.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар