Grad u kojem turisti više nisu dobrodošli

Barselona je jedna od najpoznatijih žrtava masovnog turizma, a to se nikako ne dopada njenim stanovnicima. Aktivisti koji su nosili maske i transparente lancima su se vezali za skulpturu zmaja Antonija Gaudija, pa je u parku Guelj u centru Barselone intervenisala i policija.

Putovanja 21.06.2018 | 10:33
Grad u kojem turisti više nisu dobrodošli
Naime, aktivisti su simbolično izabrali baš ovo mesto koje je turistička atrakcija koju godišnje obiđe više stotina hiljada stranaca.

“Ovo je samo početak naše kampanje protiv masovnog turizma, koji donosi bedu španskom narodu, kvari našu prirodu, eksploatiše jeftine radnike i puni džepove malom broju ljudi“, naveli su demonstranti.

Organizacija „Aran paisos Katalanas“ traži zabranu izdavanja novih licenci za hotele, izdavanja stanova preko sajtova kao što je Airbnb.

Zahtevaju da se ograniči i broj brodova koji pristiže u Barselonu, ali i poboljšanje uslova rada za ugostitelje i druge zaposlene u turzmu.

Inače, aktivisti su prošle godini šarali grad i pisali „Turisti, idite kući“, bušili gume na biciklima za iznajmljivanje posetiocima iz drugih zemalja, gađali jajima autobuse koji pristižu i mnoge druge stvari.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar