Вјежбајте и у трудноћи

Одржавање добре физичке форме и кондиције предуслов доброг здравља и у другом стању.

Здравље 21.06.2018 | 10:25
Вјежбајте и у трудноћи
ОДРЖАВАЊЕ добре физичке форме и кондиције предуслов је доброг здравља и у трудноћи. Да би услови рекреације у трудноћи били идеални, најбоље је да буде под стручним надзором професионалаца и уз сагласност лекара који води трудноћу, али ако трудноћа тече уредно, могуће је да се вежба и у кућним условима.

Вежбање у трудноћи има главну улогу да ово стање протекне без болова у леђима, посебно у врату и крстима, проширених вена и грчева у ногама, затвора, трњења у шакама и отоцима на шакама и стопалима.

Код извођења вежби најбитније је да се ослушкује тело, јер оно ће сигнализирати колико може да издржи, шта му прија и када с вежбањем треба да се престане. Умерена физичка активност имаће максималан ефекат ако се спроводи редовно, а то значи од три до четири пута недељно.

Предлажемо вам пет лаганих вежби које можете да радите у ритму и у доба дана који вам највише одговара.

Бицепси и рамена

Седите право на ивицу столице. У обе руке узмите тегове тежине од пет до осам килограма. Савијте руке тако да формирају угао од 90 степени, а онда подигните тегове у висини рамена и наизменично их спуштајте и подижите неколико пута.

Руке

Заузмите положај као да желите да урадите склек. Ослоните се на лактове, а ноге испружите равно иза себе тако да тело формира праву линију. Не савијајте леђа и останите у том положају највише пет удисаја, затим направите паузу и поновите неколико пута.

Затезање задњег дела

Раширите ноге и станите право, држећи се руком за задњи део столице. Полако се спуштајте у чучањ, док су леђа у усправном положају. Затим се полако враћајте у првобитни положај. Вежбу поновите неколико пута.

Јачањебутина

Лезите на десни бок и руку ставите испод главе. Десна нога треба да буде савијена под углом од 45 степени, док је друга нога испружена равно. Лагано подижите и спуштајте леву ногу неколико пута. Затим се окрените на супротну страну и све поновите.

Леђа

Ставите десно колено на столицу, а лево стопало на под. Нагните се напред, десну руку ставите на седиште столице, а у левој држите тег. Као у претходној вежби, савијте лакат да рука формира 90 степени и спуштајте и подижите тег. Затим промените страну.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар