Vježbajte i u trudnoći

Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov dobrog zdravlja i u drugom stanju.

Zdravlje 21.06.2018 | 10:25
Vježbajte i u trudnoći
ODRŽAVANjE dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

Vežbanje u trudnoći ima glavnu ulogu da ovo stanje protekne bez bolova u leđima, posebno u vratu i krstima, proširenih vena i grčeva u nogama, zatvora, trnjenja u šakama i otocima na šakama i stopalima.

Kod izvođenja vežbi najbitnije je da se osluškuje telo, jer ono će signalizirati koliko može da izdrži, šta mu prija i kada s vežbanjem treba da se prestane. Umerena fizička aktivnost imaće maksimalan efekat ako se sprovodi redovno, a to znači od tri do četiri puta nedeljno.

Predlažemo vam pet laganih vežbi koje možete da radite u ritmu i u doba dana koji vam najviše odgovara.

Bicepsi i ramena

Sedite pravo na ivicu stolice. U obe ruke uzmite tegove težine od pet do osam kilograma. Savijte ruke tako da formiraju ugao od 90 stepeni, a onda podignite tegove u visini ramena i naizmenično ih spuštajte i podižite nekoliko puta.

Ruke

Zauzmite položaj kao da želite da uradite sklek. Oslonite se na laktove, a noge ispružite ravno iza sebe tako da telo formira pravu liniju. Ne savijajte leđa i ostanite u tom položaju najviše pet udisaja, zatim napravite pauzu i ponovite nekoliko puta.

Zatezanje zadnjeg dela

Raširite noge i stanite pravo, držeći se rukom za zadnji deo stolice. Polako se spuštajte u čučanj, dok su leđa u uspravnom položaju. Zatim se polako vraćajte u prvobitni položaj. Vežbu ponovite nekoliko puta.

Jačanjebutina

Lezite na desni bok i ruku stavite ispod glave. Desna noga treba da bude savijena pod uglom od 45 stepeni, dok je druga noga ispružena ravno. Lagano podižite i spuštajte levu nogu nekoliko puta. Zatim se okrenite na suprotnu stranu i sve ponovite.

Leđa

Stavite desno koleno na stolicu, a levo stopalo na pod. Nagnite se napred, desnu ruku stavite na sedište stolice, a u levoj držite teg. Kao u prethodnoj vežbi, savijte lakat da ruka formira 90 stepeni i spuštajte i podižite teg. Zatim promenite stranu.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar