Намирнице које побољшавају расположење

Све више стручњака схвата значај цревне флоре која утиче на здравље целокупног организма, али и на расположење и ментално здравље. Због тога је важно јести и ону храну која ће нам помоћи да се осећамо боље.

Здравље 20.06.2018 | 09:20
Намирнице које побољшавају расположење
"Храна коју једемо дефинише то како се осећамо", рекао је нутрициониста Џош Екс, откривши којих седам намирница су добре за нови почетак.

1. Лосос

Екс тврди да многе особе које пате од депресије нису јее храну богату омега-3 масним киселинама, које помажу бољем функционисању мозга. Осим лососа, добар извор омега-3 масних киселина су и скуша, чија семенке и жуманца.

2. Ораси

Орашасти плодови су препуни добрих масти, а ораси су такође добар извор омега-3 масних киселина.

3. Спанаћ

Тамни, зелени листови спанаћа пуни су фолата и делују као природан лек против стреса. Осим спанаћа, Екс препоручује и шпарглу, авокадо, репу и брокуле које такође у себи садрже фолат.

4. Боровнице

Антиоксиданси су важни за правилно функционирање организма, а боровнице су укусан начин да их обезбедите довољно. Истраживања су показала да су код особа које су конзумирале довољно антиоксиданса симптоми депресије и анксиозности знатно слабији.

5. Кокосово уље

Здраве масти утичу на већи ниво енергије и боље расположење, због витамина и минерала које садрже. Осим тога, помажу у спречавању оштећења слободних радикала повезаних са депресијом.

Извори здравих масти су кокосово уље, екстрадевичанско маслиново уље, авокадо и ораси.

6. Сочиво

Сочиво је извор протеина који помажу неуролошку функцију и држе хормоне у равнотежи.

"Када не конзумирате довољно протеина, постајете уморни, а имунитет слаби", тврди Екс.

7. Кефир

Пробиотици помажу у балансирању бактерија у цревима. Кефир је природни пробиотик сличан јогурту који можете да пронађете у свим радњама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар