Namirnice koje poboljšavaju raspoloženje

Sve više stručnjaka shvata značaj crevne flore koja utiče na zdravlje celokupnog organizma, ali i na raspoloženje i mentalno zdravlje. Zbog toga je važno jesti i onu hranu koja će nam pomoći da se osećamo bolje.

Zdravlje 20.06.2018 | 09:20
Namirnice koje poboljšavaju raspoloženje
"Hrana koju jedemo definiše to kako se osećamo", rekao je nutricionista Džoš Eks, otkrivši kojih sedam namirnica su dobre za novi početak.

1. Losos

Eks tvrdi da mnoge osobe koje pate od depresije nisu jee hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu boljem funkcionisanju mozga. Osim lososa, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i skuša, čija semenke i žumanca.

2. Orasi

Orašasti plodovi su prepuni dobrih masti, a orasi su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

3. Spanać

Tamni, zeleni listovi spanaća puni su folata i deluju kao prirodan lek protiv stresa. Osim spanaća, Eks preporučuje i šparglu, avokado, repu i brokule koje takođe u sebi sadrže folat.

4. Borovnice

Antioksidansi su važni za pravilno funkcioniranje organizma, a borovnice su ukusan način da ih obezbedite dovoljno. Istraživanja su pokazala da su kod osoba koje su konzumirale dovoljno antioksidansa simptomi depresije i anksioznosti znatno slabiji.

5. Kokosovo ulje

Zdrave masti utiču na veći nivo energije i bolje raspoloženje, zbog vitamina i minerala koje sadrže. Osim toga, pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala povezanih sa depresijom.

Izvori zdravih masti su kokosovo ulje, ekstradevičansko maslinovo ulje, avokado i orasi.

6. Sočivo

Sočivo je izvor proteina koji pomažu neurološku funkciju i drže hormone u ravnoteži.

"Kada ne konzumirate dovoljno proteina, postajete umorni, a imunitet slabi", tvrdi Eks.

7. Kefir

Probiotici pomažu u balansiranju bakterija u crevima. Kefir je prirodni probiotik sličan jogurtu koji možete da pronađete u svim radnjama.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar