СП: Французи уз много среће избјегли бруку!

Погба лобом прекинуо мучење и срушио Аустралију! Фудбалери Француске победили су Аустралију са 2:1, у првом колу групе Ц Светског првенства у Русији.  "Петлови" искочили из Казања! Француска у узбудљивом мечу победила Аустралију. ВАР технологија први пут утицала на одлуку судије.  У Казању неуверљивих 2:1 против Аустралије.

Фудбал 16.06.2018 | 14:00
СП: Французи уз много среће избјегли бруку!
Изабраници Дидијеа Дешана тешко муком дошли су до тријумфа, иако се предвиђало да ће ово бити лак посао за "Триколоре".

Голове за домаћи састав постигли су Гризман у 58. и Погба у 81, док је једини погодак за "Сокеросе" постигао Јединак у 62.

Погба је на крају израстао у хероја, пошто је буквално измислио гол у 81. минуту када је луцидно лобовао Рајана. 

Први пут на Мундијалу примењена је ВАР технологија и то код првог гола Француске. Гризман је пао у казненом простору и судија Куња није досудио једанеастерац. 

Ипак, после гледања снимка утврђено је да је било елемената за пенал, и он је и досуђен. Нападач Атлетико Мадрида узео је лопту и погодио за 1:0.

Очекивало се да ће Француска после гола да заигра још боље, међутим невероватна несмотреност Самуела Умтитија донела је пенал Аустралији. Штопер Барселоне играо је руком у казненом простору и судија Куњо је показао на белу тачку. 

Миле Јединак узео је лопту и сигурним шутем савладао Ига Лориса. Француска је поново покушавала, али су им напади били јалови. Све до 81. минуту када је Погба погодио за 2:1 и тако поставио коначан резултат. 

Имали су "Триколори" до краја још неке полушансе, али на семафору остало је 2:1. 

Други меч групе Ц играју Перу и Данска од 18 часова. 

Прогнозирали су игру мачке и миша. Али...

Француска јесте победила Аустралију 2:1 (0:0), али морала много труда да уложи и зноја да пролије. Голом Пола Погбе у 81. минуту стигла је до целог плена, а "кенгурима" је остала утеха да су једном од фаворита за титулу могли да загорчају живот.

Утакмица одиграна у Казању остаће упамћена и као прва у историји Мундијала на којој је ВАР технологија утицала на резултат. Судија Андрес Куња је преиначио одлуку и уз помоћ видео асистенције, ИПАК, досудио пенал за Француску после старта Џоша Рисдона над Антоаном Гризманом.

Фудбалер Атлетика је био сигуран са беле тачке у 58. минуту.

Непуна три минута касније Самјуел Умтити је у столу Немање Видића и Здравка Кузмановића играо руком испред свог гола, Куња је овај пут имао много мању дилему.

Миле Јединак је рутински савладао Уга Лориса и изједначио резултат.

Сјајна размена и два дупла паса испред казненог простора Аустралије избацили су погбу у гол шансу, фудбалер Манчестер јунајтеда је блокиран, али је лопта у луку прелетела Метјуа Рајана и од пречке се одбила иза гол линије - 2:1!

У Групи Ц састају још перу и Данска. Аустралија ће 21. јуна играти у Самари против Данске, док се истог дана у утекмици 2. кола, али на стадиону у Јекатеринбругу састају Перу и Француска.

Индивидуални квалитет пробија плафон. Само што селектор то не уме да искористи. И тако већ шест година. Дидије Дешан је побркао лончиће на мундијалској Премијери, па је Аустралија умало приредила прворазредно изненађење у Казању. На крају ипак није успела. Чак не ни због тог сувог квалитета у француској селекцији. Не, овог пута галске Петлове помиловала је Фортуна – 2:1 у Казању у првом колу Групе Ц.

Победнички гол је наиме пао у 81. минуту када је Пол Погба коначно кренуо напред и после дуплог паса са резервистом Оливијеом Жируом покушао да финтом из игре избаци и Азиза Бехича. Нажалост по Кенгуре, лопта је погодила Бехича, променила смер и завршила на можда и једином месту где Метју Рајан није могао да је ухвати. Једва да је прешла гол линију.

Срећа. И ништа више од тога.

Све друго што смо видели од Француза, судећи по квотама четвртог фаворита за шампионски пехар, ничим није указивало на то да су они кадри за највиши пласман. Изузев у првих 15 минута, када се чинило да ће прегазити ривала. И ту долазимо до одговорности Дешана. Више него очигледно је било да су Французи технички супериорни у односу на ривала и да само треба да спусте лопту на земљу. Док су то радили – у тих првих 15 минута – решале су се шансе пред Метјуом Рајаном. Али после тога су – да ли због замисли селектора или сопствене деконцетрације – упорно су са крила гађали петерац високим лоптама. Аустралијанци су се гледали, чешали по бради и захваљивали небесима што Французи тврдоглаву ударају само тамо где не могу да прођу. А и ако су већ желели тако, зашто онда Усман Дембеле испред Жируа? Никакве логике ту није било. Зато је било тренутака у којима смо гледали сасвим неочекиване налете Аустралијана на казнени простор Уга Лориса?!

Међутим, Аустралија није баш екипа која зна шта ће са лоптом кад је има у ногама, па је Француска дочекала своју шансу. Погба је послао лопту у празан простор ка Гризману, Џошуа Рисдон је закаснио, судија Андрес Куња је после неколико минута ипак призвао помоћ видео технологије и схватио – пенал. Гризман је био стрелац. Једино добро што је урадио данас, ма колико се љутио на Дешана што га је из игре извео већ у 70. минуту. Додуше, ништа бољи није био ни Погба, па се на крају се испоставило да је он пресудио.

Најсрећнији човек због тога вероватно је Самјуел Умтити, који је потпуно несхватљиво – нешто слично Немањи Видићу и Здравку Кузмановићу 2010. године – на један центаршут кренуо са рукама високо подигнутим изнад главе што није промакло Куњи. Свирао је и тада пенал, а капитен Миле Јединак је преузео одговорност и изједначио резултат.

И онда тај тренутак када је срећа дотакла Погбу за ничим заслужену победу. И још више утисак какав не приличи актуелном вицепрваку Европе. Проћи ће Французи групу, прејаки су ривале. Али су за оне најозбиљније тимове превише арогантни, превише спори, превише анемични.

Много, баш много боље мораће од овога у наставку такмичења.

ФРАНЦУСКА – АУСТРАЛИЈА 2:1 (0:0)
/Гризман 57пен, Погба 81 – Јединак 61пен/

Стадион: Казањ Арена;
Капацитет: 45.105;
Судија: Андрес Куња (Уругвај);

Француска (4-3-3): Лорис – Павар, Варан, Умтити, Ернандез – Толисо (од 78’ Матуиди), Канте, Погба – Мбапе, Гризман (од 70’ Жиру), Дембеле (од 70’ Фекир).

Аустралиа (4-2-3-1): Рајан – Рисдон, Сејнсбури, Милиган, Бехич – Јединак, Мој – Леки, Рогић (од 71’ Ирвин), Крузе (од 84’ Арзани) – Набут (од 64’ Јурић).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар