SP: Francuzi uz mnogo sreće izbjegli bruku!

Pogba lobom prekinuo mučenje i srušio Australiju! Fudbaleri Francuske pobedili su Australiju sa 2:1, u prvom kolu grupe C Svetskog prvenstva u Rusiji.  "Petlovi" iskočili iz Kazanja! Francuska u uzbudljivom meču pobedila Australiju. VAR tehnologija prvi put uticala na odluku sudije.  U Kazanju neuverljivih 2:1 protiv Australije.

Fudbal 16.06.2018 | 14:00
SP: Francuzi uz mnogo sreće izbjegli bruku!
Izabranici Didijea Dešana teško mukom došli su do trijumfa, iako se predviđalo da će ovo biti lak posao za "Trikolore".

Golove za domaći sastav postigli su Grizman u 58. i Pogba u 81, dok je jedini pogodak za "Sokerose" postigao Jedinak u 62.

Pogba je na kraju izrastao u heroja, pošto je bukvalno izmislio gol u 81. minutu kada je lucidno lobovao Rajana. 

Prvi put na Mundijalu primenjena je VAR tehnologija i to kod prvog gola Francuske. Grizman je pao u kaznenom prostoru i sudija Kunja nije dosudio jedaneasterac. 

Ipak, posle gledanja snimka utvrđeno je da je bilo elemenata za penal, i on je i dosuđen. Napadač Atletiko Madrida uzeo je loptu i pogodio za 1:0.

Očekivalo se da će Francuska posle gola da zaigra još bolje, međutim neverovatna nesmotrenost Samuela Umtitija donela je penal Australiji. Štoper Barselone igrao je rukom u kaznenom prostoru i sudija Kunjo je pokazao na belu tačku. 

Mile Jedinak uzeo je loptu i sigurnim šutem savladao Iga Lorisa. Francuska je ponovo pokušavala, ali su im napadi bili jalovi. Sve do 81. minutu kada je Pogba pogodio za 2:1 i tako postavio konačan rezultat. 

Imali su "Trikolori" do kraja još neke polušanse, ali na semaforu ostalo je 2:1. 

Drugi meč grupe C igraju Peru i Danska od 18 časova. 

Prognozirali su igru mačke i miša. Ali...

Francuska jeste pobedila Australiju 2:1 (0:0), ali morala mnogo truda da uloži i znoja da prolije. Golom Pola Pogbe u 81. minutu stigla je do celog plena, a "kengurima" je ostala uteha da su jednom od favorita za titulu mogli da zagorčaju život.

Utakmica odigrana u Kazanju ostaće upamćena i kao prva u istoriji Mundijala na kojoj je VAR tehnologija uticala na rezultat. Sudija Andres Kunja je preinačio odluku i uz pomoć video asistencije, IPAK, dosudio penal za Francusku posle starta Džoša Risdona nad Antoanom Grizmanom.

Fudbaler Atletika je bio siguran sa bele tačke u 58. minutu.

Nepuna tri minuta kasnije Samjuel Umtiti je u stolu Nemanje Vidića i Zdravka Kuzmanovića igrao rukom ispred svog gola, Kunja je ovaj put imao mnogo manju dilemu.

Mile Jedinak je rutinski savladao Uga Lorisa i izjednačio rezultat.

Sjajna razmena i dva dupla pasa ispred kaznenog prostora Australije izbacili su pogbu u gol šansu, fudbaler Mančester junajteda je blokiran, ali je lopta u luku preletela Metjua Rajana i od prečke se odbila iza gol linije - 2:1!

U Grupi C sastaju još peru i Danska. Australija će 21. juna igrati u Samari protiv Danske, dok se istog dana u utekmici 2. kola, ali na stadionu u Jekaterinbrugu sastaju Peru i Francuska.

Individualni kvalitet probija plafon. Samo što selektor to ne ume da iskoristi. I tako već šest godina. Didije Dešan je pobrkao lončiće na mundijalskoj Premijeri, pa je Australija umalo priredila prvorazredno iznenađenje u Kazanju. Na kraju ipak nije uspela. Čak ne ni zbog tog suvog kvaliteta u francuskoj selekciji. Ne, ovog puta galske Petlove pomilovala je Fortuna – 2:1 u Kazanju u prvom kolu Grupe C.

Pobednički gol je naime pao u 81. minutu kada je Pol Pogba konačno krenuo napred i posle duplog pasa sa rezervistom Olivijeom Žiruom pokušao da fintom iz igre izbaci i Aziza Behiča. Nažalost po Kengure, lopta je pogodila Behiča, promenila smer i završila na možda i jedinom mestu gde Metju Rajan nije mogao da je uhvati. Jedva da je prešla gol liniju.

Sreća. I ništa više od toga.

Sve drugo što smo videli od Francuza, sudeći po kvotama četvrtog favorita za šampionski pehar, ničim nije ukazivalo na to da su oni kadri za najviši plasman. Izuzev u prvih 15 minuta, kada se činilo da će pregaziti rivala. I tu dolazimo do odgovornosti Dešana. Više nego očigledno je bilo da su Francuzi tehnički superiorni u odnosu na rivala i da samo treba da spuste loptu na zemlju. Dok su to radili – u tih prvih 15 minuta – rešale su se šanse pred Metjuom Rajanom. Ali posle toga su – da li zbog zamisli selektora ili sopstvene dekoncetracije – uporno su sa krila gađali peterac visokim loptama. Australijanci su se gledali, češali po bradi i zahvaljivali nebesima što Francuzi tvrdoglavu udaraju samo tamo gde ne mogu da prođu. A i ako su već želeli tako, zašto onda Usman Dembele ispred Žirua? Nikakve logike tu nije bilo. Zato je bilo trenutaka u kojima smo gledali sasvim neočekivane nalete Australijana na kazneni prostor Uga Lorisa?!

Međutim, Australija nije baš ekipa koja zna šta će sa loptom kad je ima u nogama, pa je Francuska dočekala svoju šansu. Pogba je poslao loptu u prazan prostor ka Grizmanu, Džošua Risdon je zakasnio, sudija Andres Kunja je posle nekoliko minuta ipak prizvao pomoć video tehnologije i shvatio – penal. Grizman je bio strelac. Jedino dobro što je uradio danas, ma koliko se ljutio na Dešana što ga je iz igre izveo već u 70. minutu. Doduše, ništa bolji nije bio ni Pogba, pa se na kraju se ispostavilo da je on presudio.

Najsrećniji čovek zbog toga verovatno je Samjuel Umtiti, koji je potpuno neshvatljivo – nešto slično Nemanji Vidiću i Zdravku Kuzmanoviću 2010. godine – na jedan centaršut krenuo sa rukama visoko podignutim iznad glave što nije promaklo Kunji. Svirao je i tada penal, a kapiten Mile Jedinak je preuzeo odgovornost i izjednačio rezultat.

I onda taj trenutak kada je sreća dotakla Pogbu za ničim zasluženu pobedu. I još više utisak kakav ne priliči aktuelnom viceprvaku Evrope. Proći će Francuzi grupu, prejaki su rivale. Ali su za one najozbiljnije timove previše arogantni, previše spori, previše anemični.

Mnogo, baš mnogo bolje moraće od ovoga u nastavku takmičenja.

FRANCUSKA – AUSTRALIJA 2:1 (0:0)
/Grizman 57pen, Pogba 81 – Jedinak 61pen/

Stadion: Kazanj Arena;
Kapacitet: 45.105;
Sudija: Andres Kunja (Urugvaj);

Francuska (4-3-3): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Toliso (od 78’ Matuidi), Kante, Pogba – Mbape, Grizman (od 70’ Žiru), Dembele (od 70’ Fekir).

Australia (4-2-3-1): Rajan – Risdon, Sejnsburi, Miligan, Behič – Jedinak, Moj – Leki, Rogić (od 71’ Irvin), Kruze (od 84’ Arzani) – Nabut (od 64’ Jurić).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar