СП: Уругвајци једва побиједили Египат!

Хименез исправио "брљотине" Суареза! Штопер Уругваја у 89. минуту је надскочио Египћане и донео својој репрезентацији очекивана три бода.  Научио је мали! Хименез у стилу тате Година спасао Суареза, Каванија, Уругвај и сломио египатска срца! Уругвај једва сломио отпор Египта и одахнуо пред наставак групе.

Фудбал 15.06.2018 | 16:15
СП: Уругвајци једва побиједили Египат!
Каква драма на "Јекатеринбург арени"!

Уругвај је у мечу А групе оправдао улогу фаворита, пошто је голом Хозеа Хименеза у 89. минуту сломио отпор борбених и добро организованих Египћана, међу чијим стативама је одличан био Мохамед Ел Шенави - 1:0 (0:0).

Десило се то само минут након што је Единсон Кавани из слободног ударца уздрмао стативу.

Чинило се тада да ће "фараони" уз заслужену помоћ среће успети да освоје жељени бод, али Хименез је у свом стилу испратио центаршут "резервисте" Карлоса Санчеза, надскочио двојицу чувара и постигао свој шести погодак за национални тим.

На тај начин је штопер Атлетика спасао озбиљних критика Луиса Суареза, који из три одличне прилике није успео да затресе мрежу. У 23. минуту је био непрецизан из непосредне близине, у 46. је погодио истрчалог Ел Шенавија, а у 73. минуту био неодлучан.

Уругвај ће 20. јуна у Ростову, против очигледно нејаке Саудијске Арабије, имати "зицер" за пласман у осмину финала после само две утакмице, а Египат ће дан раније у Санкт Петербургу морати да се "вади" против домаћина, Русије.

Селектор Ектор Купер тада ће вероватно морати да од првог минута пошаље на терен Мохамеда Салаха, који је утакмицу у петак поподне преседео на клупи, упркос тврдњама да је потпуно залечио повреду рамена, задобијену пре 20 дана у финалу Лиге шампиона.

Прекаљени Оскар Табарез (са 71 годином други најстарији селектор у историји СП, после Ота Рехагела!), коме је ово трећи узастопни Мундијал на клупи Уругваја, не може бити задовољан наступом своје екипе у првих 60-70 минута, али итекако може показаним карактером и наравно, оним најважнијим - резултатом!

Утакмица је одиграна на "Јекатеринбург арени", пред значајно мање од максимално могућих 33.061 гледалаца, а ТВ публика широм света могла је да види како изгледа стадион са монтажним трибинама иза оба гола, које излазе из оквира кружне кровне конструкције.

Пошто је отварајућа утакмица на Мундијалу надмашила сва очекивања, друга је претила да разочара али смо на крају ипак видели драму са срећним крајем по Уругвај и тужним за сломљена египатска срца. ХосеМарија Хименез је израстао у јунака друге утакмице Мундијала. Штопер Атлетика је донео минималну победу Уругвају у 90. минуту против Египта без Мохамеда Салаха - 1:0. 

Очекивало се више од Уругваја као првог фаворита у групи, а Египат је био на прагу подвига да без прве звезде надмаши очекивања и освоји велики бод. Ипак, уругвајско искуство, упорност и велико срце су на крају пресудили, а уплашени Египћани нису издржали до краја. 

Прво полувреме је заиста било право мучење. Египћани су имали више лопту у ногама, више комбиновали, али је Уругвај био опаснији. Додуше, није се од Уруса ни очекивало да доминирају у поседу и пас игри. Није то њихов стил... Покушавали су дугим лоптама и полуконтрама да брзо лансирају Суареза и Каванија, али је сјајно функционисала египатска одбрана. Доминирао је корпулентни Хегази који је маестрално купио и избијао лопте.

Прву и једину озбиљну шансу у првом полувремену је Уругвај имао после 20-ак минута игре када јеСуарез остао сам на петерцу, али је погодио спољни део мреже. На другој страни је брзоноги Варда правио проблеме Уругвају, али Египат није успевао да уђе у казнени простор и створи шансу. Додуше, Варди ће цена после овог меча сигурно скочити. Занимљив дриблер...

Везни ред Уругваја је потпуно подбацио. Весино и Нандез су били очајни, „десетка“ Де Арасакаета је превише компликовао, а ни Бентанкур није блистао... Суарез и Кавани су били без употребљивих лопти.

Табарез је очигледно добро нарибао своје пулене на полувремену, па су у други део меча изашли знатно напаљенији и конкрентији. И одмах створили зицер! Кавани је страшним пасом лансирао Суареза, Хегази је погрешио први пут на мечу, а ас Барселоне изашао сам на голмана. Ипак, Ел Шенави му је сјајно ушао у шут и одбранио. Покушали су Уруси пресингом, али је Египат опет одолевао. Селектор Таберез је реаговао увођењем ветерана Санчеза и Родригеза и добио импулс у веузном реду који му је фалио. Уругвај је све више стезао обруч, а Египат се повлачио. Суарез је пропустио још једну сјајну шансу после још једног дивног паса Каванија и показао да ово није његов дан. Потом је Кавани имао сјајан покушај, али је опет Ел Шенави мајстроски одбранио. У 88. минуту је Кавани погодио пречку из слободњака са 20 метара и изгледало је да Уругвај ипак неће до очекивана три бода.

Али много пута су до сада штопери умели да спасе Уругвај када не иде нападачким звездама. Углавном је то радио Дијего Годин, али данас је улогу хероја преузео његов „син“ из клуба и репрезентације Хосе Марија Хименез. У 90. минуту је резервиста Санчез извео корнер, мајсторски гађао тамо где су били уругвајски торњеви, а Хименез је стигао до лопте пре Година и неодбрањиво шутирао у супротан угао.

За Египћане није било ни шансе, ни мотива, ни времена да се опораве од шока у 90. минуту.

Уругвајци су успели да оправдају улогу фаворита и упишу три планирана бода. Сада лакше дишу и вероватно ће им бити довољна победа против Саудијске Арабије за пролаз у осмину финала. Египћани су ризиковали без недовољно опорављеног Салаха и изгубили. Добро су се носили 70 и кусур минута са много јачим тимом Уругваја, храбро се борили, али на крају немају ништа на бодовно конту. Осима ако Салах у преостала два меча не одигра неку симултанку, тешко могу даље из групе...

ЕГИПАТ - УРУГВАЈ 0:1 (0:0)
/Хименез 90/
Стадион: Централни у Јекатеринбургу. Капацитет: 35.696 гледалаца. Судија: Бјерн Кујперс (Холандија)

ЕГИПАТ (4-2-3-1): Ел Шенави - Фатхи, Ал Габр, Хегази, Абдел Шафи - Хамед (од 51. Морси), Елнени - Варда (Соби од 83), Трезеге, Саид - Мохсен (од 63. Кахраба). 

УРУГВАЈ (4-3-1-2): Муслера - Варела, Годин, Хименез, Касерес - Нандез (од 58. Санчез), Весино (од 88. Тореира), Бентанкур - Де Араскаета (од 58. Родригез) - Кавани, Суарез.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар