SP: Urugvajci jedva pobijedili Egipat!

Himenez ispravio "brljotine" Suareza! Štoper Urugvaja u 89. minutu je nadskočio Egipćane i doneo svojoj reprezentaciji očekivana tri boda.  Naučio je mali! Himenez u stilu tate Godina spasao Suareza, Kavanija, Urugvaj i slomio egipatska srca! Urugvaj jedva slomio otpor Egipta i odahnuo pred nastavak grupe.

Fudbal 15.06.2018 | 16:15
SP: Urugvajci jedva pobijedili Egipat!
Kakva drama na "Jekaterinburg areni"!

Urugvaj je u meču A grupe opravdao ulogu favorita, pošto je golom Hozea Himeneza u 89. minutu slomio otpor borbenih i dobro organizovanih Egipćana, među čijim stativama je odličan bio Mohamed El Šenavi - 1:0 (0:0).

Desilo se to samo minut nakon što je Edinson Kavani iz slobodnog udarca uzdrmao stativu.

Činilo se tada da će "faraoni" uz zasluženu pomoć sreće uspeti da osvoje željeni bod, ali Himenez je u svom stilu ispratio centaršut "rezerviste" Karlosa Sančeza, nadskočio dvojicu čuvara i postigao svoj šesti pogodak za nacionalni tim.

Na taj način je štoper Atletika spasao ozbiljnih kritika Luisa Suareza, koji iz tri odlične prilike nije uspeo da zatrese mrežu. U 23. minutu je bio neprecizan iz neposredne blizine, u 46. je pogodio istrčalog El Šenavija, a u 73. minutu bio neodlučan.

Urugvaj će 20. juna u Rostovu, protiv očigledno nejake Saudijske Arabije, imati "zicer" za plasman u osminu finala posle samo dve utakmice, a Egipat će dan ranije u Sankt Peterburgu morati da se "vadi" protiv domaćina, Rusije.

Selektor Ektor Kuper tada će verovatno morati da od prvog minuta pošalje na teren Mohameda Salaha, koji je utakmicu u petak popodne presedeo na klupi, uprkos tvrdnjama da je potpuno zalečio povredu ramena, zadobijenu pre 20 dana u finalu Lige šampiona.

Prekaljeni Oskar Tabarez (sa 71 godinom drugi najstariji selektor u istoriji SP, posle Ota Rehagela!), kome je ovo treći uzastopni Mundijal na klupi Urugvaja, ne može biti zadovoljan nastupom svoje ekipe u prvih 60-70 minuta, ali itekako može pokazanim karakterom i naravno, onim najvažnijim - rezultatom!

Utakmica je odigrana na "Jekaterinburg areni", pred značajno manje od maksimalno mogućih 33.061 gledalaca, a TV publika širom sveta mogla je da vidi kako izgleda stadion sa montažnim tribinama iza oba gola, koje izlaze iz okvira kružne krovne konstrukcije.

Pošto je otvarajuća utakmica na Mundijalu nadmašila sva očekivanja, druga je pretila da razočara ali smo na kraju ipak videli dramu sa srećnim krajem po Urugvaj i tužnim za slomljena egipatska srca. HoseMarija Himenez je izrastao u junaka druge utakmice Mundijala. Štoper Atletika je doneo minimalnu pobedu Urugvaju u 90. minutu protiv Egipta bez Mohameda Salaha - 1:0. 

Očekivalo se više od Urugvaja kao prvog favorita u grupi, a Egipat je bio na pragu podviga da bez prve zvezde nadmaši očekivanja i osvoji veliki bod. Ipak, urugvajsko iskustvo, upornost i veliko srce su na kraju presudili, a uplašeni Egipćani nisu izdržali do kraja. 

Prvo poluvreme je zaista bilo pravo mučenje. Egipćani su imali više loptu u nogama, više kombinovali, ali je Urugvaj bio opasniji. Doduše, nije se od Urusa ni očekivalo da dominiraju u posedu i pas igri. Nije to njihov stil... Pokušavali su dugim loptama i polukontrama da brzo lansiraju Suareza i Kavanija, ali je sjajno funkcionisala egipatska odbrana. Dominirao je korpulentni Hegazi koji je maestralno kupio i izbijao lopte.

Prvu i jedinu ozbiljnu šansu u prvom poluvremenu je Urugvaj imao posle 20-ak minuta igre kada jeSuarez ostao sam na petercu, ali je pogodio spoljni deo mreže. Na drugoj strani je brzonogi Varda pravio probleme Urugvaju, ali Egipat nije uspevao da uđe u kazneni prostor i stvori šansu. Doduše, Vardi će cena posle ovog meča sigurno skočiti. Zanimljiv dribler...

Vezni red Urugvaja je potpuno podbacio. Vesino i Nandez su bili očajni, „desetka“ De Arasakaeta je previše komplikovao, a ni Bentankur nije blistao... Suarez i Kavani su bili bez upotrebljivih lopti.

Tabarez je očigledno dobro naribao svoje pulene na poluvremenu, pa su u drugi deo meča izašli znatno napaljeniji i konkrentiji. I odmah stvorili zicer! Kavani je strašnim pasom lansirao Suareza, Hegazi je pogrešio prvi put na meču, a as Barselone izašao sam na golmana. Ipak, El Šenavi mu je sjajno ušao u šut i odbranio. Pokušali su Urusi presingom, ali je Egipat opet odolevao. Selektor Taberez je reagovao uvođenjem veterana Sančeza i Rodrigeza i dobio impuls u veuznom redu koji mu je falio. Urugvaj je sve više stezao obruč, a Egipat se povlačio. Suarez je propustio još jednu sjajnu šansu posle još jednog divnog pasa Kavanija i pokazao da ovo nije njegov dan. Potom je Kavani imao sjajan pokušaj, ali je opet El Šenavi majstroski odbranio. U 88. minutu je Kavani pogodio prečku iz slobodnjaka sa 20 metara i izgledalo je da Urugvaj ipak neće do očekivana tri boda.

Ali mnogo puta su do sada štoperi umeli da spase Urugvaj kada ne ide napadačkim zvezdama. Uglavnom je to radio Dijego Godin, ali danas je ulogu heroja preuzeo njegov „sin“ iz kluba i reprezentacije Hose Marija Himenez. U 90. minutu je rezervista Sančez izveo korner, majstorski gađao tamo gde su bili urugvajski tornjevi, a Himenez je stigao do lopte pre Godina i neodbranjivo šutirao u suprotan ugao.

Za Egipćane nije bilo ni šanse, ni motiva, ni vremena da se oporave od šoka u 90. minutu.

Urugvajci su uspeli da opravdaju ulogu favorita i upišu tri planirana boda. Sada lakše dišu i verovatno će im biti dovoljna pobeda protiv Saudijske Arabije za prolaz u osminu finala. Egipćani su rizikovali bez nedovoljno oporavljenog Salaha i izgubili. Dobro su se nosili 70 i kusur minuta sa mnogo jačim timom Urugvaja, hrabro se borili, ali na kraju nemaju ništa na bodovno kontu. Osima ako Salah u preostala dva meča ne odigra neku simultanku, teško mogu dalje iz grupe...

EGIPAT - URUGVAJ 0:1 (0:0)
/Himenez 90/
Stadion: Centralni u Jekaterinburgu. Kapacitet: 35.696 gledalaca. Sudija: Bjern Kujpers (Holandija)

EGIPAT (4-2-3-1): El Šenavi - Fathi, Al Gabr, Hegazi, Abdel Šafi - Hamed (od 51. Morsi), Elneni - Varda (Sobi od 83), Trezege, Said - Mohsen (od 63. Kahraba). 

URUGVAJ (4-3-1-2): Muslera - Varela, Godin, Himenez, Kaseres - Nandez (od 58. Sančez), Vesino (od 88. Toreira), Bentankur - De Araskaeta (od 58. Rodrigez) - Kavani, Suarez.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar