Љетовање из снова за све љубитеље историје

Прва асоцијација на овај град је шарм којим одише, историја, природан крајолик који чини да завидите становницима Сиракзује који у њему свакодневно уживају. Град је подељен у два дела – први, историјски део Ортиђа и други - туристички, такорећи „урбанији“.

Путовања 13.06.2018 | 13:21
Љетовање из снова за све љубитеље историје
Шта обавезно морате обићи у Ортиђи? 

Један квадратни километар је заправо историјско срце Сиракузе у којем доминирају различите архитектонске лепоте из потпуно другачијих историјских периода: од праисторијских до античке Грчке. С искуством које носи, Ортиђа данас као да велича и бриљантно реконструше шарм из сваке од наведених ера. 

Трг Дуомо је античко свето подручје одакле су настале неке од најграндиознијих грађевина, а за многе је то вероватно најлепши сицилијански трг. Грандиозна катедрала, археолошки парк Неаполис, шармантни дворац, Аполонов храм, фонтана Артеуза, грчко позориште, римске Латомије, позната пећина „Дионизијево уво“ само су неке од знаменитости које треба видети у сензационалној Сиракузи.

 Дворац Еуриалус налази се на највишој тачки платоа Епиполае, а његова функција била је да одбрани град како се попњавао. Саграђен по наруџбини Дионизија Старијег, представља најлепшу грчку војну градњу на Медитерану – структура од 15 хиљада квадратних метара изграђена је за само шест година, постајући непобедиво упориште у у многим ратовима. За ово место везан је и један познати мит. Наиме, Архимедес, велики математичар из Сиракузе поставио је велика сочива на врху тврђаве и успео да запали римске бродове користећи одраз сунчевих зрака. 

Археолошки парк Неополис који је уз стари град Ориђи под заштитом УНЕСЦО-а од 2005. године грађен је између 1952. и 1955. године и један је од најважнијих локалитета у Сиракузи. Превасходно јер се у њему налази већина остатака класичне грчке и римске Сиракузе, обједињено под једним простором од 240 хиљада квадравних метара, древну еру.

 Вечери у Сиракузи су свакако нешто што не смете пропустити – пица уз пиво у јединственом амбијету Ортиђа је сјајна прилика да осетите све лепоте овог историјског града. Шеталиште поред мора је омиљено међу млађим људима, а безброј барова у којима можете попити пиће и појести оригинални сицилијански сладолед препуни су страних туриста. 

Они које воле ноћи са мало више акције, изван историјске области налази се неколико клубова и дискотека које организују тематске вечери током целог лета.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар