Ljetovanje iz snova za sve ljubitelje istorije

Prva asocijacija na ovaj grad je šarm kojim odiše, istorija, prirodan krajolik koji čini da zavidite stanovnicima Sirakzuje koji u njemu svakodnevno uživaju. Grad je podeljen u dva dela – prvi, istorijski deo Ortiđa i drugi - turistički, takoreći „urbaniji“.

Putovanja 13.06.2018 | 13:21
Ljetovanje iz snova za sve ljubitelje istorije
Šta obavezno morate obići u Ortiđi? 

Jedan kvadratni kilometar je zapravo istorijsko srce Sirakuze u kojem dominiraju različite arhitektonske lepote iz potpuno drugačijih istorijskih perioda: od praistorijskih do antičke Grčke. S iskustvom koje nosi, Ortiđa danas kao da veliča i briljantno rekonstruše šarm iz svake od navedenih era. 

Trg Duomo je antičko sveto područje odakle su nastale neke od najgrandioznijih građevina, a za mnoge je to verovatno najlepši sicilijanski trg. Grandiozna katedrala, arheološki park Neapolis, šarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, grčko pozorište, rimske Latomije, poznata pećina „Dionizijevo uvo“ samo su neke od znamenitosti koje treba videti u senzacionalnoj Sirakuzi.

 Dvorac Eurialus nalazi se na najvišoj tački platoa Epipolae, a njegova funkcija bila je da odbrani grad kako se popnjavao. Sagrađen po narudžbini Dionizija Starijeg, predstavlja najlepšu grčku vojnu gradnju na Mediteranu – struktura od 15 hiljada kvadratnih metara izgrađena je za samo šest godina, postajući nepobedivo uporište u u mnogim ratovima. Za ovo mesto vezan je i jedan poznati mit. Naime, Arhimedes, veliki matematičar iz Sirakuze postavio je velika sočiva na vrhu tvrđave i uspeo da zapali rimske brodove koristeći odraz sunčevih zraka. 

Arheološki park Neopolis koji je uz stari grad Oriđi pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine građen je između 1952. i 1955. godine i jedan je od najvažnijih lokaliteta u Sirakuzi. Prevashodno jer se u njemu nalazi većina ostataka klasične grčke i rimske Sirakuze, objedinjeno pod jednim prostorom od 240 hiljada kvadravnih metara, drevnu eru.

 Večeri u Sirakuzi su svakako nešto što ne smete propustiti – pica uz pivo u jedinstvenom ambijetu Ortiđa je sjajna prilika da osetite sve lepote ovog istorijskog grada. Šetalište pored mora je omiljeno među mlađim ljudima, a bezbroj barova u kojima možete popiti piće i pojesti originalni sicilijanski sladoled prepuni su stranih turista. 

Oni koje vole noći sa malo više akcije, izvan istorijske oblasti nalazi se nekoliko klubova i diskoteka koje organizuju tematske večeri tokom celog leta.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar