Хакерски напади остају без казне

Хакерски нападни на информативне портале у Републици Српској који нису портпароли власти остају некажњени. Одлука о непровођењу истраге због застарјелости случаја напада из 2014. године само је потврда тога.

Република Српска 11.06.2018 | 12:14
Хакерски напади остају без казне
Хакерски напади на неколико портала у Републици Српској, оних који су критички настројени према власти у Српској, према свему судећи остаће некажњени.

Окружно тужилаштво Бањалука обавијестило је портале који су поднијели кривичну пријаву против непознатог лица да је наступила застарјелост због измјена Кривичног законика Републике Српске.

„У међувремену дана 18.7.2017 године је ступио на снагу Кривични законик Републике Српске који чланом 9 став 2 прописује примјену блажег закона за починиоца. Кривични Законик Републике Српске који је блажи за починиоца за кривично дјело Спречавање и ограничавње приступа јавној компјутерској мрежи је прописао новчану казну или казну затвора до три године, па је у смислу одредбе члана 95 дана 17.10.2017. године настала застарјелост кривичног гоњења“, пише у наредби о обустави истраге.

Правни систем Републике Српске је неприпремљен на нове технологије сматра Данијел Симић, уредник Портала „Фронтал рс“. То се само на њиховом сајту показало неколико пута, каже Симић.

Чињеница да нико не одговора, може да значи и да неко одобрава нападе на портале који нису портпароли власти, сматра уредник Портала „Бука“ Александар Трифуновић. Хакерски напади се у свијету настроже кажњавају, док се код нас охрабрују сматра Трифуновић.

Напад на портал у изборној 2014. години нанио је велику финансијску штету „Фронталу.рс“, објаснио је Данијел Симић.

Апсурдно је да новинари и портали траже да институције раде свој посао, док власт истовремено покушава да их прикаже као нападаче на институције. Ту нема никакве логике, сматра Трифуновић.

Хакер коме је одређен притвор осумњичен је да је у Републици Српској током 2014. и 2015. године извршио нападе на интернет портале: "Бука" "Истинито", "Е-новине", Федерална телевизија, „Фена“ и "Курир", као и оператера телекомуникација "Блиц.нет". Тада је хакерски нападнут и портал БН телевизије.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РУСКА МАРШАЛ ГРУПА

11.06.2018 11:55

Те 2014 године у Републици Српској је дјеловала Руска мешетарска организација која се зове МАРШАЛ ГРУПА или фондација ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ и њен контроверзни власник КОНСТАНТИН МАЛОФЕЈЕВ. МАРШАЛ ГРУПА у својим редовима има хакере који су извршили нападе на нерезимске портале у Републици Српској 2014 године. МАРШАЛ ГРУПУ је у Републику Српску довео Милорад Додик и платио им да му настимају изборну побједу. Цијена коштања МАРШАЛ ГРУПЕ је пропаст Бобар Банке јер је новац из Бобар Банке преко Црне Горе пребачен у Москву на рачуне МАРШАЛ ГРУПЕ за услуге штимања избора. Милорад Додик је довео сав белосветски олош у Републику Српску само да га одржавају на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хотел Палас Бањалука

11.06.2018 12:55

Тачно тако...... хакери су били смјештени у хотелу Палас Бањалука....... није само у питању 2014 година.......хакери из те групе и дан данас долазе у лотел Палас и одрађују прљаве послове за Милорада Додика.......о нашем трошку наравно.......

Name

Зар

11.06.2018 17:32

Свети Руси? Ма није могуце, неби они никад.