Hakerski napadi ostaju bez kazne

Hakerski napadni na informativne portale u Republici Srpskoj koji nisu portparoli vlasti ostaju nekažnjeni. Odluka o neprovođenju istrage zbog zastarjelosti slučaja napada iz 2014. godine samo je potvrda toga.

Republika Srpska 11.06.2018 | 12:14
Hakerski napadi ostaju bez kazne
Hakerski napadi na nekoliko portala u Republici Srpskoj, onih koji su kritički nastrojeni prema vlasti u Srpskoj, prema svemu sudeći ostaće nekažnjeni.

Okružno tužilaštvo Banjaluka obavijestilo je portale koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica da je nastupila zastarjelost zbog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske.

„U međuvremenu dana 18.7.2017 godine je stupio na snagu Krivični zakonik Republike Srpske koji članom 9 stav 2 propisuje primjenu blažeg zakona za počinioca. Krivični Zakonik Republike Srpske koji je blaži za počinioca za krivično djelo Sprečavanje i ograničavnje pristupa javnoj kompjuterskoj mreži je propisao novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine, pa je u smislu odredbe člana 95 dana 17.10.2017. godine nastala zastarjelost krivičnog gonjenja“, piše u naredbi o obustavi istrage.

Pravni sistem Republike Srpske je nepripremljen na nove tehnologije smatra Danijel Simić, urednik Portala „Frontal rs“. To se samo na njihovom sajtu pokazalo nekoliko puta, kaže Simić.

Činjenica da niko ne odgovora, može da znači i da neko odobrava napade na portale koji nisu portparoli vlasti, smatra urednik Portala „Buka“ Aleksandar Trifunović. Hakerski napadi se u svijetu nastrože kažnjavaju, dok se kod nas ohrabruju smatra Trifunović.

Napad na portal u izbornoj 2014. godini nanio je veliku finansijsku štetu „Frontalu.rs“, objasnio je Danijel Simić.

Apsurdno je da novinari i portali traže da institucije rade svoj posao, dok vlast istovremeno pokušava da ih prikaže kao napadače na institucije. Tu nema nikakve logike, smatra Trifunović.

Haker kome je određen pritvor osumnjičen je da je u Republici Srpskoj tokom 2014. i 2015. godine izvršio napade na internet portale: "Buka" "Istinito", "E-novine", Federalna televizija, „Fena“ i "Kurir", kao i operatera telekomunikacija "Blic.net". Tada je hakerski napadnut i portal BN televizije.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RUSKA MARŠAL GRUPA

11.06.2018 11:55

Te 2014 godine u Republici Srpskoj je djelovala Ruska mešetarska organizacija koja se zove MARŠAL GRUPA ili fondacija VASILIJE VELIKI i njen kontroverzni vlasnik KONSTANTIN MALOFEJEV. MARŠAL GRUPA u svojim redovima ima hakere koji su izvršili napade na nerezimske portale u Republici Srpskoj 2014 godine. MARŠAL GRUPU je u Republiku Srpsku doveo Milorad Dodik i platio im da mu nastimaju izbornu pobjedu. Cijena koštanja MARŠAL GRUPE je propast Bobar Banke jer je novac iz Bobar Banke preko Crne Gore prebačen u Moskvu na račune MARŠAL GRUPE za usluge štimanja izbora. Milorad Dodik je doveo sav belosvetski ološ u Republiku Srpsku samo da ga održavaju na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Hotel Palas Banjaluka

11.06.2018 12:55

Tačno tako...... hakeri su bili smješteni u hotelu Palas Banjaluka....... nije samo u pitanju 2014 godina.......hakeri iz te grupe i dan danas dolaze u lotel Palas i odrađuju prljave poslove za Milorada Dodika.......o našem trošku naravno.......

Name

Zar

11.06.2018 17:32

Sveti Rusi? Ma nije moguce, nebi oni nikad.