Ф1: Себастијане, добро дошао у елитни "клуб 50"!

Кикс Ботаса, маестрални Фетел и прва победа Ферарија од 2004. године! Возач Ферарија Себастијан Фетел победио је у трци за Велику награду Канаде у Мотреалу на стази "Жил Вилнев".  

Остали спортови 10.06.2018 | 23:25
Ф1: Себастијане, добро дошао у елитни "клуб 50"!
Он је тријумфовао испред Валтерија Ботаса и Макса Ферстапена и победом преузео водеће место у генералном пласману од Луиса Хамилтона који је био пети иза Данијела Рикарда.

Фетел је Ферарију обезбедио прву победу у Канади после 2004. године када је на истом месту тријумфовао Михаел Шумахер.

У првих десет су још били Кими Раиконен, Нико Хулкенберг, Карлос Саинц, Естебан Окон и Шарл Леклер. 

Већ у првом кругу је дошло до инцидента када је Брендон Хартли завршио на заштитној огради, а онда се закуцао у Ленса Строла. 

Обојица су већ тада испали из игре, али "врућ" старт није се пренео на остатак трке па уска стаза након тога није била проблем возачима. 

Проблем је што је тај моменат био најинтересантнији јер је Себастијан Фетел рано успоставио контролу и држао се првог места. 

Пратио га је Валтери Ботас од кога се у једном тренутку очекивало и да може да нападне Фетела, али је у 53. кругу направио велики кикс због непотребне агресивности.

Покушао је да у кривини обиђе Карлоса Саинца за цео круг, улетео у траву и изгубио четири секунде и био осам иза Фетела. Немац од тог тренутка није морао да брине за пласман и био је сигуран до краја иако је Ботас за секунду смањио заостатак.

Истовремено док се Ботас борио за прво место, Луис Хамилтон је јурио Данијела Рикарда на четвртом месту. Два бода између четвртог и петог била су мотив јер је Хамилтон са 12 чувао предност у генералном пласману.

Углавном је вребао Рикарда на секунд заостатка, али у 65. кругу није помогао ни ДРС да престигне возача Ред Була.

Уместо тога, Рикарду је помогао Сергеј Сироткин који се у 68. кругу испречио Хамилтону, довољно да се Рикардо одбрани.

Трку је обележио и један бизаран тренутак на почетку последњег круга. Организатори су направили пропуст и махали карираном заставом иако је до краја остао још цео круг.

Фетелу је ово била трећа победа сезоне и укупно 50. у каријери. Немац се бори за пету титулу у најбржем циркусу на свету чиме би се изједначио са Хуан Мануелом Фанђом.

Возач Ферарија Себастијан Фетел победио је на Великој награди Канаде у Монтреалу и преузео вођство у генералном пласману са бодом предности у односу на Хамилтона!

Фетел је остварио 50. победу у каријери, а трећу у сезони, резултатом сат, 28 минута, 31,377 секунди, што је први тријумф Ферарија на стази "Жил Вилнев" још од 2004. године. Немац је почео са пол позиције и није испустио вођство до краја трке...

Друго место заузео је возач Мерцедеса Валтери Ботас са заостатком од 7,376 секунди, а трећи је био Макс Верстапен из Ред Була са 8,360 секунди заостатка.

Возач Ред Була Данијел Рикардо заузео је четврто место, испред актуелног светског шампиона Луиса Хамилтона. Шесто место заузео је Кими Раиконен из Ферарија, а седмо и осмо место возачи Реноа Нико Хулкенберг и Карлос Саинц.

Бодове су још освојили Естебан Окон из Форс Индије и Шарл Леклер из Заубера.

Фетел је добро стартовао, сачувао је прво место, док је Верстапен напао Ботаса, али се Финац добро одбранио и задржао друго место. Хамилтон је остао четврти, а Рикардо је обишао Раиконена и заузео пето место. У првом кругу догодио се инцидент, због којег је безбедносно возило изашло на стазу.

Возач Вилијамса Ленс Строл није имао много места на стази и сабио је Брендона Хартлија у заштитни зид. Сломио се предњи део болида Вилијамса, а онда су обојица ударили у зид у кривини шест. Обојица су неповређен изашли из возила и завршили су трку.

Када је трка настављена, добро је кренуо Фетел, који је убрзо стекао 1,2 секунде предности над Ботасом. У тим тренуцима Хамилтон се пожалио да мотору нестаје снаге, па је секунду каснио за Верстапеном.

Хамилтон и Верстапен су у 17. кругу у исто време отишли у бокс, а возач Ред Була задржао је треће место. У наредном кругу на замену гума отишао је и Рикардо, који се на стазу вратио испред Хамилтона, а иза клупског колеге.

У међувремену Фетел је стекао пет секунди предности над Ботасом, а после добре вожње Финца, предност се "истопила" на 3,3 секунде у 28. кругу. Иза њих возио је Раиконен, који као ни водећи двојац до тада није ишао у бокс.

Раиконен је убрзо отишао на замену гума и на стазу се вратио иза Хамилтона. Одмах је Финац искористио нове гуме и одвезао најбржи круг. У 36. кругу Ботас је отишао у бокс и вратио се на друго место испред Верстапена. У наредном кругу и Фетел је позван у бокс и после тога је сачувао прво место.

У 43. кругу одустао је Фернандо Алонсо због проблема са болидом Мекларена и на лош начин завршио је свој 300. викенд у Формули 1.

Хамилтон је смањио заостатак за Рикардом на 2,2 секунде, а Ботас се спустио испод четири секунде заостатка за Фетелом. Ботас је 15 кругова пре краја направио грешку приликом претицања Саинца за цео круг, па му је Фетел побегао на више од пет секунди, што је и означило крај какве такве борбе за прво место.

До краја трке Фетел је сигурно био у вођству, а Верстапен се у једном тренутку у последњем кругу примакао Ботасу на 0,9 секунди, али је возач Мерцедеса успео да задржи предност и друго место.

Наредна трка је ВН Француске за две недеље, 24. јуна.

Поредак возача у трци за ВН Канаде у Монтреалу:

1. Себастијан Фетел (Ферари) сат, 28 минута, 31,377 секунди

2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 7,376

3. Макс Верстапен (Ред Бул) + 8,360

4. Данијел Рикардо (Ред Бул) + 20,892

5. Луис Хамилтон (Мерцедес) + 21,559

6. Кими Раиконен (Ферари) + 27,184

7. Нико Хулкенберг (Рено) један круг

8. Карлос Саинц (Рено) један круг

9. Естебан Окон (Форс Индија) један круг

10. Шарл Леклер (Заубер) један круг

11. Пјер Гасли (Торо Росо) један круг

12. Роман Грожан (Хас) један круг

13. Серхио Перес (Форс Индија) један круг

14. Кевин Магнусен (Хас) један круг

15. Маркус Ериксон (Заубер) два круга

16. Стофел Вандорн (Мекларен) два круга

17. Сергеј Сироткин (Вилијамс) два круга

Трку нису завршили:

Ленс Строл (Вилијамс)

Брендон Хартли (Торо Росо)

Фернандо Алонсо (Мекларен)

ПЛАСМАН ВОЗАЧА

Себастијан Фетел (Ферари) - 121

Луис Хамилтон (Мерцедес) - 120

Валтери Ботас (Мерцедес) - 86

Данијел Рикардо (Ред Бул) - 84

Кими Раиконен (Ферари) - 68

Макс Ферстапен (Ред Бул) - 50

Фернандо Алонсо (Мекларен) - 32

Нико Хилкенберг (Рено) - 32

Карлос Саинц (Рено) - 24

Кевин Магнусен (Хас) - 19

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар