F1: Sebastijane, dobro došao u elitni "klub 50"!

Kiks Botasa, maestralni Fetel i prva pobeda Ferarija od 2004. godine! Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je u trci za Veliku nagradu Kanade u Motrealu na stazi "Žil Vilnev".  

Ostali sportovi 10.06.2018 | 23:25
F1: Sebastijane, dobro došao u elitni "klub 50"!
On je trijumfovao ispred Valterija Botasa i Maksa Ferstapena i pobedom preuzeo vodeće mesto u generalnom plasmanu od Luisa Hamiltona koji je bio peti iza Danijela Rikarda.

Fetel je Ferariju obezbedio prvu pobedu u Kanadi posle 2004. godine kada je na istom mestu trijumfovao Mihael Šumaher.

U prvih deset su još bili Kimi Raikonen, Niko Hulkenberg, Karlos Sainc, Esteban Okon i Šarl Lekler. 

Već u prvom krugu je došlo do incidenta kada je Brendon Hartli završio na zaštitnoj ogradi, a onda se zakucao u Lensa Strola. 

Obojica su već tada ispali iz igre, ali "vruć" start nije se preneo na ostatak trke pa uska staza nakon toga nije bila problem vozačima. 

Problem je što je taj momenat bio najinteresantniji jer je Sebastijan Fetel rano uspostavio kontrolu i držao se prvog mesta. 

Pratio ga je Valteri Botas od koga se u jednom trenutku očekivalo i da može da napadne Fetela, ali je u 53. krugu napravio veliki kiks zbog nepotrebne agresivnosti.

Pokušao je da u krivini obiđe Karlosa Sainca za ceo krug, uleteo u travu i izgubio četiri sekunde i bio osam iza Fetela. Nemac od tog trenutka nije morao da brine za plasman i bio je siguran do kraja iako je Botas za sekundu smanjio zaostatak.

Istovremeno dok se Botas borio za prvo mesto, Luis Hamilton je jurio Danijela Rikarda na četvrtom mestu. Dva boda između četvrtog i petog bila su motiv jer je Hamilton sa 12 čuvao prednost u generalnom plasmanu.

Uglavnom je vrebao Rikarda na sekund zaostatka, ali u 65. krugu nije pomogao ni DRS da prestigne vozača Red Bula.

Umesto toga, Rikardu je pomogao Sergej Sirotkin koji se u 68. krugu isprečio Hamiltonu, dovoljno da se Rikardo odbrani.

Trku je obeležio i jedan bizaran trenutak na početku poslednjeg kruga. Organizatori su napravili propust i mahali kariranom zastavom iako je do kraja ostao još ceo krug.

Fetelu je ovo bila treća pobeda sezone i ukupno 50. u karijeri. Nemac se bori za petu titulu u najbržem cirkusu na svetu čime bi se izjednačio sa Huan Manuelom Fanđom.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je na Velikoj nagradi Kanade u Montrealu i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa bodom prednosti u odnosu na Hamiltona!

Fetel je ostvario 50. pobedu u karijeri, a treću u sezoni, rezultatom sat, 28 minuta, 31,377 sekundi, što je prvi trijumf Ferarija na stazi "Žil Vilnev" još od 2004. godine. Nemac je počeo sa pol pozicije i nije ispustio vođstvo do kraja trke...

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 7,376 sekundi, a treći je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 8,360 sekundi zaostatka.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo zauzeo je četvrto mesto, ispred aktuelnog svetskog šampiona Luisa Hamiltona. Šesto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a sedmo i osmo mesto vozači Renoa Niko Hulkenberg i Karlos Sainc.

Bodove su još osvojili Esteban Okon iz Fors Indije i Šarl Lekler iz Zaubera.

Fetel je dobro startovao, sačuvao je prvo mesto, dok je Verstapen napao Botasa, ali se Finac dobro odbranio i zadržao drugo mesto. Hamilton je ostao četvrti, a Rikardo je obišao Raikonena i zauzeo peto mesto. U prvom krugu dogodio se incident, zbog kojeg je bezbednosno vozilo izašlo na stazu.

Vozač Vilijamsa Lens Strol nije imao mnogo mesta na stazi i sabio je Brendona Hartlija u zaštitni zid. Slomio se prednji deo bolida Vilijamsa, a onda su obojica udarili u zid u krivini šest. Obojica su nepovređen izašli iz vozila i završili su trku.

Kada je trka nastavljena, dobro je krenuo Fetel, koji je ubrzo stekao 1,2 sekunde prednosti nad Botasom. U tim trenucima Hamilton se požalio da motoru nestaje snage, pa je sekundu kasnio za Verstapenom.

Hamilton i Verstapen su u 17. krugu u isto vreme otišli u boks, a vozač Red Bula zadržao je treće mesto. U narednom krugu na zamenu guma otišao je i Rikardo, koji se na stazu vratio ispred Hamiltona, a iza klupskog kolege.

U međuvremenu Fetel je stekao pet sekundi prednosti nad Botasom, a posle dobre vožnje Finca, prednost se "istopila" na 3,3 sekunde u 28. krugu. Iza njih vozio je Raikonen, koji kao ni vodeći dvojac do tada nije išao u boks.

Raikonen je ubrzo otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona. Odmah je Finac iskoristio nove gume i odvezao najbrži krug. U 36. krugu Botas je otišao u boks i vratio se na drugo mesto ispred Verstapena. U narednom krugu i Fetel je pozvan u boks i posle toga je sačuvao prvo mesto.

U 43. krugu odustao je Fernando Alonso zbog problema sa bolidom Meklarena i na loš način završio je svoj 300. vikend u Formuli 1.

Hamilton je smanjio zaostatak za Rikardom na 2,2 sekunde, a Botas se spustio ispod četiri sekunde zaostatka za Fetelom. Botas je 15 krugova pre kraja napravio grešku prilikom preticanja Sainca za ceo krug, pa mu je Fetel pobegao na više od pet sekundi, što je i označilo kraj kakve takve borbe za prvo mesto.

Do kraja trke Fetel je sigurno bio u vođstvu, a Verstapen se u jednom trenutku u poslednjem krugu primakao Botasu na 0,9 sekundi, ali je vozač Mercedesa uspeo da zadrži prednost i drugo mesto.

Naredna trka je VN Francuske za dve nedelje, 24. juna.

Poredak vozača u trci za VN Kanade u Montrealu:

1. Sebastijan Fetel (Ferari) sat, 28 minuta, 31,377 sekundi

2. Valteri Botas (Mercedes) + 7,376

3. Maks Verstapen (Red Bul) + 8,360

4. Danijel Rikardo (Red Bul) + 20,892

5. Luis Hamilton (Mercedes) + 21,559

6. Kimi Raikonen (Ferari) + 27,184

7. Niko Hulkenberg (Reno) jedan krug

8. Karlos Sainc (Reno) jedan krug

9. Esteban Okon (Fors Indija) jedan krug

10. Šarl Lekler (Zauber) jedan krug

11. Pjer Gasli (Toro Roso) jedan krug

12. Roman Grožan (Has) jedan krug

13. Serhio Peres (Fors Indija) jedan krug

14. Kevin Magnusen (Has) jedan krug

15. Markus Erikson (Zauber) dva kruga

16. Stofel Vandorn (Meklaren) dva kruga

17. Sergej Sirotkin (Vilijams) dva kruga

Trku nisu završili:

Lens Strol (Vilijams)

Brendon Hartli (Toro Roso)

Fernando Alonso (Meklaren)

PLASMAN VOZAČA

Sebastijan Fetel (Ferari) - 121

Luis Hamilton (Mercedes) - 120

Valteri Botas (Mercedes) - 86

Danijel Rikardo (Red Bul) - 84

Kimi Raikonen (Ferari) - 68

Maks Ferstapen (Red Bul) - 50

Fernando Alonso (Meklaren) - 32

Niko Hilkenberg (Reno) - 32

Karlos Sainc (Reno) - 24

Kevin Magnusen (Has) - 19

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar