Баскија: 202 км "живог ланца"

Десетине хиљада људи у Баскији формирале су, ухвативши се за руке, симболични "живи ланац" у дужини од око 202 километра.

Свијет 10.06.2018 | 17:03
Баскија: 202 км "живог ланца"
Они траже право на одржавање гласања о независности тог шпанског региона.

Иако већина становништва Баскије - која већ ужива висок степен самоопредељења и, као и шпанска покрајина Каталонија, има сопствени језик и културу - не подржава независност, многи сматрају да би тамошњем становништву требало дати право на гласање.



Протест у облику "живог ланца" организовала је баскијска група "Гуре Еску Даго" (у преводу "у нашим рукама"), а протегао се од Доностије, града који је познат и као Сан Себастијан, до баскијског парламента у Виторији (на баскијском Гастеиз), преноси Ројтерс.



Шпанска влада, уз подршку Уставног суда, остаје при ставу да је било какво гласање о регионалној независности незаконито.

Према шпанском уставу, писаном 1978. године по окончању режима Франсиска Франка, земља је недељива, а прошлогодишњи покушај Каталоније да одржи референдум о отцепљењу наишао је на оштре правне противмере.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мала корекција

10.06.2018 17:54

Према шпанском уставу, изјашњавање о независности неког региона није забрањено него је обавезно да се спроведе на целој територији Шпаније, и о њему треба да одлучују сви Шпанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У -Став

10.06.2018 21:12

Зар несто слицно нисмо имали у СФРЈ па су се ствари одиграле подпуно другације.