Baskija: 202 km "živog lanca"

Desetine hiljada ljudi u Baskiji formirale su, uhvativši se za ruke, simbolični "živi lanac" u dužini od oko 202 kilometra.

Svijet 10.06.2018 | 17:03
Baskija: 202 km "živog lanca"
Oni traže pravo na održavanje glasanja o nezavisnosti tog španskog regiona.

Iako većina stanovništva Baskije - koja već uživa visok stepen samoopredeljenja i, kao i španska pokrajina Katalonija, ima sopstveni jezik i kulturu - ne podržava nezavisnost, mnogi smatraju da bi tamošnjem stanovništvu trebalo dati pravo na glasanje.



Protest u obliku "živog lanca" organizovala je baskijska grupa "Gure Esku Dago" (u prevodu "u našim rukama"), a protegao se od Donostije, grada koji je poznat i kao San Sebastijan, do baskijskog parlamenta u Vitoriji (na baskijskom Gasteiz), prenosi Rojters.



Španska vlada, uz podršku Ustavnog suda, ostaje pri stavu da je bilo kakvo glasanje o regionalnoj nezavisnosti nezakonito.

Prema španskom ustavu, pisanom 1978. godine po okončanju režima Fransiska Franka, zemlja je nedeljiva, a prošlogodišnji pokušaj Katalonije da održi referendum o otcepljenju naišao je na oštre pravne protivmere.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mala korekcija

10.06.2018 17:54

Prema španskom ustavu, izjašnjavanje o nezavisnosti nekog regiona nije zabranjeno nego je obavezno da se sprovede na celoj teritoriji Španije, i o njemu treba da odlučuju svi Španci.

ODGOVORITE
Name

U -Stav

10.06.2018 21:12

Zar nesto slicno nismo imali u SFRJ pa su se stvari odigrale podpuno drugacije.