"Кључ преговора на Рамбујеу два"

Постоје реалне шансе да "косовски чвор" буде расплетен организовањем међународне конференције на којој би Београд и Приштина преговарли уз учешће "највећих свјетских играча", сазнаје "Данас" незванично од представника највиших дипломатских кругова на Западу.

Србија 09.06.2018 | 20:06
"Кључ преговора на Рамбујеу два"
Како лист пише у викенд издању, на таквом скупу поред земаља "квинте" (САД, Велика Британија, Француска и Италија) учествовали би представници Русије "а не искључује се могућност учешћа Кине и, чак, Турске".

Саговорници листа "Данас" открили су да је "иницијална каписла" за идеју о одржавању "Рамбујеа два" био недавни састанак "квинте" у Њујорку и да је, по свему судећи, "кључ" за рјешавање косовског питања "у рукама Американаца".

"За разлику од Нијемаца, који и даље неће ни да чују да се косовски чвор размрси подјелом Косова или размјеном територије, већ сматрају да би Приштина требало да добије столицу у УН, за Американце рјешење које би подразумјевало да Србија добије сјевер Косова и манастире, уопште није неприхватљиво", пише "Данас".

Лист наводи и да "поједини учесници преговора у Рамбујеу, који су вођени фебруара 1999. у покушају да се ријеши косовско питање, за "Данас" незванично коментаришу да би на будућој међународној конференцији требало избјећи грешке због којих су пропали ти преговори". 

Подсјећа да се делегације Београда и Приштине тада нису среле директно, "већ су поруке косовских Албанаца преносили Американци и што је Београд био учењен да му се лоше пише ако не прихвати предложено рјешење".

Да би се избегла таква грешка потребно је да се овога пута не врши притисак ни на једну од страна, у смислу да се не пријети Београду да ће бити закочен његов пут ка ЕУ ако не прихвати понуђено рјешење, а најбоље би било да се на том скупу разговара не само о Косову, већ и шире о Западном Балкану, који је и даље изразито трусна зона, поручили су извори листа "Данас".

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Музиме

09.06.2018 19:08

Нема ту ресења србија неце прифатити самосталност Косово.Ако руси казу да се призна косово србија це морати то да уради. Ако не нема србији у ЕУ.То су велики изазови за србију. Моје мисљење треба расписати референдум па ста одлуците народ у србији.Јер народ цини дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

09.06.2018 19:48

Народ гласањем за Милосевица је одлуцио да Косово постане нетависна дрзава. Овдје се сада воде преговори на који нацин да Србија призна Косово. Проблем су само неке опстин где су Срби вецина а Косово је не упитно.

Name

СОК

09.06.2018 20:07

Апсолутно немам ниста против Албанаца као народа,цак имам и пријатеља,али није ми јасно циме су они заслузили да имају двије дрзаве док неки пуно бројнији народи који зиве на компактној цјелини не могу да имају аутономију а камо ли дрзаву.

Name

Ре Па Музиме

09.06.2018 20:42

И ста када референдум казе да Космет остаје у Србији? Плитак си ти да бих се несто упецало у твојим водама. Мозда мислис послати војску? Мозда мислис увести санкције? Мозда мислис владати Косметом где преко 90% становниства Албанац мозда ста ти уствари мислис да лаземо и себе и друге.

Name

Костадин

10.06.2018 09:05

Сада се јасно види да Њемци стоје иза отимања Косова,а Американци су само изводаци радова.За паре који утицајни Американци мазњавају од Сваба.То стално тврдим.Све те прице о Косовском лобију и природним богатствима на које су ко Амери бацили око,цисте бесмислице.Па како да вец није и један вагон цумура извезен са Косова до сада?Да Амери имају овдје какав интерес отворили би бар једну њихову банку на овим просторима,или би нека њихова елитна фирма отворила какву фабрику.Ниста од тога.И не би вец два пута најављивали да се повлаце из Бондстила.А Срби само буље у Американце.Мисле не дају Американци.Трце у Васингтон,а не у Берлин.Па не мозе бомбардовање Србије 1999 испословати албански лоби.Само Свапска пинка.Да Срби цитају историју,мозда би несто и схватили.Та Велика Албанија која се данас доле ствара пред насим оцима је стара Германска идеја.За то су знали Срби прије 100 год,али данасњи не знају.Настала је у вријеме ратова каубоја и индијанаца у Америци и јос раније.Американци само изводаци радова.И у Босни исто.Сада Ахтисари признаје да није сам радио онај план за Косово,вец му је помогао неки струцњак са неког института из Беца.Ит макес сенсе.Од Холбрука не моземо ниста висе сазнати.Хоцемо ли икада сазнати да устав из 1984 нису написали Кардељ и Словенци,вец да је и то творевина настала у Бецу.Или под јаким суфлирањем из Беца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Тип топ

10.06.2018 11:39

Реце Србин и оде пред амбасаду Аустрије и Њемацке да иде у најам.Од историје се не зиви и политицки нагадјања.