"Ključ pregovora na Rambujeu dva"

Postoje realne šanse da "kosovski čvor" bude raspleten organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarli uz učešće "najvećih svjetskih igrača", saznaje "Danas" nezvanično od predstavnika najviših diplomatskih krugova na Zapadu.

Srbija 09.06.2018 | 20:06
"Ključ pregovora na Rambujeu dva"
Kako list piše u vikend izdanju, na takvom skupu pored zemalja "kvinte" (SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija) učestvovali bi predstavnici Rusije "a ne isključuje se mogućnost učešća Kine i, čak, Turske".

Sagovornici lista "Danas" otkrili su da je "inicijalna kapisla" za ideju o održavanju "Rambujea dva" bio nedavni sastanak "kvinte" u Njujorku i da je, po svemu sudeći, "ključ" za rješavanje kosovskog pitanja "u rukama Amerikanaca".

"Za razliku od Nijemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podjelom Kosova ili razmjenom teritorije, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN, za Amerikance rješenje koje bi podrazumjevalo da Srbija dobije sjever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo", piše "Danas".

List navodi i da "pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se riješi kosovsko pitanje, za "Danas" nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbjeći greške zbog kojih su propali ti pregovori". 

Podsjeća da se delegacije Beograda i Prištine tada nisu srele direktno, "već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci i što je Beograd bio učenjen da mu se loše piše ako ne prihvati predloženo rješenje".

Da bi se izbegla takva greška potrebno je da se ovoga puta ne vrši pritisak ni na jednu od strana, u smislu da se ne prijeti Beogradu da će biti zakočen njegov put ka EU ako ne prihvati ponuđeno rješenje, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona, poručili su izvori lista "Danas".

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Muzime

09.06.2018 19:08

Nema tu resenja srbija nece prifatiti samostalnost Kosovo.Ako rusi kazu da se prizna kosovo srbija ce morati to da uradi. Ako ne nema srbiji u EU.To su veliki izazovi za srbiju. Moje misljenje treba raspisati referendum pa sta odlucite narod u srbiji.Jer narod cini drzavu

ODGOVORITE
Name

Sasa

09.06.2018 19:48

Narod glasanjem za Milosevica je odlucio da Kosovo postane netavisna drzava. Ovdje se sada vode pregovori na koji nacin da Srbija prizna Kosovo. Problem su samo neke opstin gde su Srbi vecina a Kosovo je ne upitno.

Name

SOK

09.06.2018 20:07

Apsolutno nemam nista protiv Albanaca kao naroda,cak imam i prijatelja,ali nije mi jasno cime su oni zasluzili da imaju dvije drzave dok neki puno brojniji narodi koji zive na kompaktnoj cjelini ne mogu da imaju autonomiju a kamo li drzavu.

Name

Re Pa Muzime

09.06.2018 20:42

I sta kada referendum kaze da Kosmet ostaje u Srbiji? Plitak si ti da bih se nesto upecalo u tvojim vodama. Mozda mislis poslati vojsku? Mozda mislis uvesti sankcije? Mozda mislis vladati Kosmetom gde preko 90% stanovnistva Albanac mozda sta ti ustvari mislis da lazemo i sebe i druge.

Name

Kostadin

10.06.2018 09:05

Sada se jasno vidi da Njemci stoje iza otimanja Kosova,a Amerikanci su samo izvodaci radova.Za pare koji uticajni Amerikanci maznjavaju od Svaba.To stalno tvrdim.Sve te price o Kosovskom lobiju i prirodnim bogatstvima na koje su ko Ameri bacili oko,ciste besmislice.Pa kako da vec nije i jedan vagon cumura izvezen sa Kosova do sada?Da Ameri imaju ovdje kakav interes otvorili bi bar jednu njihovu banku na ovim prostorima,ili bi neka njihova elitna firma otvorila kakvu fabriku.Nista od toga.I ne bi vec dva puta najavljivali da se povlace iz Bondstila.A Srbi samo bulje u Amerikance.Misle ne daju Amerikanci.Trce u Vasington,a ne u Berlin.Pa ne moze bombardovanje Srbije 1999 isposlovati albanski lobi.Samo Svapska pinka.Da Srbi citaju istoriju,mozda bi nesto i shvatili.Ta Velika Albanija koja se danas dole stvara pred nasim ocima je stara Germanska ideja.Za to su znali Srbi prije 100 god,ali danasnji ne znaju.Nastala je u vrijeme ratova kauboja i indijanaca u Americi i jos ranije.Amerikanci samo izvodaci radova.I u Bosni isto.Sada Ahtisari priznaje da nije sam radio onaj plan za Kosovo,vec mu je pomogao neki strucnjak sa nekog instituta iz Beca.It makes sense.Od Holbruka ne mozemo nista vise saznati.Hocemo li ikada saznati da ustav iz 1984 nisu napisali Kardelj i Slovenci,vec da je i to tvorevina nastala u Becu.Ili pod jakim sufliranjem iz Beca.

ODGOVORITE
Name

@ Tip top

10.06.2018 11:39

Rece Srbin i ode pred ambasadu Austrije i Njemacke da ide u najam.Od istorije se ne zivi i politicki nagadjanja.