Када и колико кафе треба пити да побољшамо будност

Кофеин нема увек исти ефекат на будност човека, па нам се тако може десити да попијемо неколико шољица кафе, једну за другом, покушавајући да завршимо неки важан посао или да останемо будни током досадног састанка.

Здравље 08.06.2018 | 10:46
Када и колико кафе треба пити да побољшамо будност
Међутим, можда ће нови алгоритам, за који научници тврде да може да одреди праву дозу кофеина, ту моћи да нам помогне. 

Научник Џејкус Рајфман, директор Института за биотехнологију при Команди армије САД за медицинска истраживања, објавио је у часопису Јоурнал оф Слееп Ресеарцх рад о новом алгоритму који може да одреди најбољу дозу кофеина коју треба узети у право време. 

Рајфман, чија главна истраживања се баве софтвером за биотехнологију високих перформанси која је намењена војсци, каже да нови алгоритам може да идентификује сигурна и ефикасна решења за дозирање кофеина, што за поседицу има такву врсту будности која нас чини продуктивнима. 

Будући да кофеин на свакога утиче различито, Рајфман је спровео тестове психомоторне будности, који су алгоритмима давали податке, како би они пронашли најбољу "стратегију" за количину кофеина и тако повећали будност у тачно одређено време. 

"Открили смо да, помоћу нашег алгоритма који одређује када и колико кофеина треба узети, можемо да побољшамо будност (неуробихевиоралне преформансе) за 64 одсто, а да притом уносимо исте количине кофеина", изјавио је Рајфман за Сциенце Даилy. 

"Алтернативно, особа може да смањи количину кофеина до 65 одсто и још ће моћи да постигне једнако побољшање будности." 

Аутори истраживања наводе да, на основу резултата до којих су дошли, алгоритам може да одреди право време и количину кофеина, за свако жељено стање будности, у одређено време, како би искористивост унетог кофеина била максимална.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар