Тешкоће у говору

Узрок замуцкивања није довољно јасан, мада се зна да је најчешће наследног карактера.

Здравље 08.06.2018 | 10:34
Тешкоће у говору
ПОТЕШКОЋЕ у склапању реченица и изговарању појединих речи честа су појава код малишана, а посебно дечака. Углавном се јавља између друге и пете године и код већине деце спонтано престаје. Уколико се, међутим, јави у пубертету, обично је последица неизлеченог муцања у дечјем узрасту, упозоравају логопеди.

Узрок замуцкивања није довољно јасан, мада се зна да је најчешће наследног карактера. Настаје и као последица инсистирања да се од леворуког детета направи дешњак. Може бити повезано и са емоционалним стањем, јер се показало да обично замуцкују донекле напета деца.

Замуцкују када су узбуђена, али и када разговарају са појединим особама које доживљавају као ауторитете. Некада почињу да замуцкују када им се деси нешто ново и неуобичајено у животу, као што је рођење брата или сестре, полазак у вртић, пресељење у нови стан, одлазак блиске особе. Може да се јави и у тренутку када родитељи одлуче да буду строжи у дисциплинском смислу.

Замуцкивање је изазвано интензивним развојем мишљења детета, које превазилази његове говорне могућности. Дете између друге и пете године располаже скромним речником, изражавање мисли није усавршено, а ни покрети говорних органа нису прецизни.

Разуме доста, много жели да каже, много пита да сазна, али није у стању да све говором изрази. Ако уз све ово, ни родитељи немају довољно разумевања, већ завршавају његове започете реченице, дете ће бити додатно исфрустрирано и још више ће замуцкивати, истичу стручњаци.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар