Мрачна прошлост острва Сентоса

Председник САД Доналд Трамп навео је да је све спремно за његов састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг-уном, који ће бити одржан 12. јуна у Сингапуру.

Свијет 07.06.2018 | 20:59
Мрачна прошлост острва Сентоса
Трамп је, дочекујући јапанског премијера Шинзо Абеа у Белој кући, новинарима рекао да ће њих двојица разговарати и о питању Северне Кореје, као и о трговини, јавио је Ројтерс.

Трамп је додао да је његов састанак са Кимом, који је накратко отказао да би га поново активирао, сада спреман да почне.

Абе је рекао да се нада да ће самит представљати драматичан тренутак трансформације за североисточну Азију, наводи Ројтерс.

Острво Сентоса, место историјског сусрета америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг-уна, данас је популарна туристичка дестинација у Југоисточној Азији, са познатим теренима за голф и пешчаним плажама.

Острво у Сингапуру, међутим, има и своју мрачну прошлост која је мало позната, пише "Јутарњи лист".

Локација самита, заказаног за 12. јун у девет сати по локалном времену, одабрана је из врло логичних разлога.

Острво је смештено само пола километра од јужне обале Сингапура, острвског града-државе, где ће бити лакше спровести јаке мере безбедности, које се подразумевају за овакав састанак.

Иако данашње име острва значи мир и спокој, некада је на острву био јапански логор за ратне заробљенике из Британије и Аустралије, након што су се савезничке снаге предале Јапанцима 1942. године.

Острво, које годишње посети 20 милиона туриста, било је и поприште масовних егзекуција сингапурских Кинеза, укључујући цивиле, који су сумњичени за антијапанске активности.

Многа су убиства извршена управо на плажи на којој се сада налази светски познати голф терен Серапонг, пише лист.

Све до 1972. године острво Сентоса је било познато као Пулау Белаканг Мати, грубо преведено као острво смрти с леђа, али га је сингапурска влада преименовала пре него што је одлучила да га претвори у атрактивну туристичку дестинацију.

Мало је позната чињеница да су многе генерације Малајаца и Кинеза морале напрасно да прекину идиличан живот на острву и преселе се у градске небодере и то не по сопственом избору, пише "Јутарњи".

Извори блиски организацији самита тврде да је Сентоса одабрана зато што је острво са Сингапуром повезано једним мостом који се врло лако може затворити за саобраћај.

На Сентоси су свој дом створили неки од најбогатијих људи Сингапура изградивши раскошне виле на обали које коштају до вртоглавих 29 милиона долара.

Део острва на подручју хотела Капела, где ће бити одржан самит, а у којем се почетна цена собе креће око 500 долара, сингапурске власти су означиле као посебну зону безбедности у данима уочи самита.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар