Mračna prošlost ostrva Sentosa

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je da je sve spremno za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, koji će biti održan 12. juna u Singapuru.

Svijet 07.06.2018 | 20:59
Mračna prošlost ostrva Sentosa
Tramp je, dočekujući japanskog premijera Šinzo Abea u Beloj kući, novinarima rekao da će njih dvojica razgovarati i o pitanju Severne Koreje, kao i o trgovini, javio je Rojters.

Tramp je dodao da je njegov sastanak sa Kimom, koji je nakratko otkazao da bi ga ponovo aktivirao, sada spreman da počne.

Abe je rekao da se nada da će samit predstavljati dramatičan trenutak transformacije za severoistočnu Aziju, navodi Rojters.

Ostrvo Sentosa, mesto istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, danas je popularna turistička destinacija u Jugoistočnoj Aziji, sa poznatim terenima za golf i peščanim plažama.

Ostrvo u Singapuru, međutim, ima i svoju mračnu prošlost koja je malo poznata, piše "Jutarnji list".

Lokacija samita, zakazanog za 12. jun u devet sati po lokalnom vremenu, odabrana je iz vrlo logičnih razloga.

Ostrvo je smešteno samo pola kilometra od južne obale Singapura, ostrvskog grada-države, gde će biti lakše sprovesti jake mere bezbednosti, koje se podrazumevaju za ovakav sastanak.

Iako današnje ime ostrva znači mir i spokoj, nekada je na ostrvu bio japanski logor za ratne zarobljenike iz Britanije i Australije, nakon što su se savezničke snage predale Japancima 1942. godine.

Ostrvo, koje godišnje poseti 20 miliona turista, bilo je i poprište masovnih egzekucija singapurskih Kineza, uključujući civile, koji su sumnjičeni za antijapanske aktivnosti.

Mnoga su ubistva izvršena upravo na plaži na kojoj se sada nalazi svetski poznati golf teren Serapong, piše list.

Sve do 1972. godine ostrvo Sentosa je bilo poznato kao Pulau Belakang Mati, grubo prevedeno kao ostrvo smrti s leđa, ali ga je singapurska vlada preimenovala pre nego što je odlučila da ga pretvori u atraktivnu turističku destinaciju.

Malo je poznata činjenica da su mnoge generacije Malajaca i Kineza morale naprasno da prekinu idiličan život na ostrvu i presele se u gradske nebodere i to ne po sopstvenom izboru, piše "Jutarnji".

Izvori bliski organizaciji samita tvrde da je Sentosa odabrana zato što je ostrvo sa Singapurom povezano jednim mostom koji se vrlo lako može zatvoriti za saobraćaj.

Na Sentosi su svoj dom stvorili neki od najbogatijih ljudi Singapura izgradivši raskošne vile na obali koje koštaju do vrtoglavih 29 miliona dolara.

Deo ostrva na području hotela Kapela, gde će biti održan samit, a u kojem se početna cena sobe kreće oko 500 dolara, singapurske vlasti su označile kao posebnu zonu bezbednosti u danima uoči samita.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar