Ко од ''Орлова'' јури трансфер на Мундијалу?

Светска смотра фудбала је и идеалан излог фудбалске пијаце.

Фудбал 09.06.2018 | 23:30
Ко од ''Орлова'' јури трансфер на Мундијалу?
Пре четири године планета је лудела за Хамесом Родригезом због његових партија у Бразилу. На крају је победио Реал Мадрид. Четири године раније на Мундијалу у Јужној Африци су експлодирали Немци Озил и Кедира. И њих је ухватио Реал Мадрид. У Немачкој 2006. је засијала звезда Фабија Гроса и упецао се Интер. На Светском првенству 2002. године је свет био импресиониран бразилским чистачима Жилбертом Силвом иКлеберсоном. Првог је узео Арсенал и погодио. Друго је узео Алекс Фергусон и промашио. Ливерпул се у истом периоду преварио довођењем сенегалских мундијалских сензација Дијуфа и Дијаоа.

Сваки Мундијал доноси неке неке нове хероје који потезом, голом или комплетним издањем одушеве фудбалску јавност која направи притисак да клубови уђу у лицитацију како би што пре зграбили таленат који је пао са небеса...

На основу мундијалских издања су се пре четири године поред поменутог Хамеса продали ЕквадорацЕнер Валенсија, затим Кејлор Навас, Стефан Де Фрај, Маркос Рохо, Мухамед Бешић... Неки се покажу као погоци, а неки као пролазни летњи хитови који никад више не засвирају те мундијалске ноте.

Али неминовност је да ће и овог лета у Русији засијати нечија звезда, да ће некоме цена скочити и да ће клубови полудети за фудбалером који је одиграо две или три добре утакмице.

Много је оних и који ће на Мундијалу поред успеха у дресу репрезентације, тражити себи и ново запослење. На десетине играча ће у Русији покушати да се прикаже у што бољем светлу како би себи подигли цену или како би скренули пажњу да су и даље ту.

И у репрезентацији Србије има неколицина чланова које чека трансфер и који ће себи моћи да подигну цену. Или је можда спусте?

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР - 90%

Предраг Рајковић - резервни голман репрезентације Србије вероватно неће бити у прилици да омирише терен поред недодирљивог Стојковића, али му учешће на Мундијалу свакако значи. Последње информације из Израела гласе да је Макаби вољан да прода Рајковића. Почетна цена је 7.000.000 евра, пристали би и на 5.000.000 а шушка се да Вотофрд показује интересовање. Клуб је све препустио менаџеру ЗорануСтојадиновићу чији посао је да се појави са задовољавајућом понудом.

Душан Тадић - маестро из Бачке Тополе је одиграо симултанку у квалификацијама и практично сам одвео Србију на Мундијал. Ипак, те партије није репризирао у Саутемптону минуле сезоне. Прорадио је тек пред крај. Али када је било најпотребније! И донео је Свецима опстанак... Уговор са Саутемптоном га веже до 2020. године, али је много већа вероватноћа да одлази него да остаје. Ајакс је озбиљно загризао и види га као замену за Хакима Зијеха, а холандски медији преносе да је и Тадић вољан да се врати у Холандију. Ипак, великан из Амтердама ће морати да понуди Енглезима обештећење са осам цифара, али и да нађе зајендички језик са Тадићем око његове плате која тренутно износи преко 2.000.000 евра годишње. Раније се и Рома помињала као заинтересована...

Марко Грујић - доласци мегапоајачња Фабиња и Кеите у Ливерпул су послали сигнал да Јирген Клоп ипак не рачуна обиљно на Грујића за следећу сезону. Ту су и Вајналдум, Хендерсон, Милнер, Окслејд Чемберлен... Паклена конкуренција! Вероватно ће доћи до још једне позајнице, а данас се Фулам помиње као могућа дестинација. Јокановић је оживео Митровића, кладимо се да би успео исто и са Грујићем. Високи везиста би могао да упише минуте на Мундијалу који би му поправили рејтинг. Тренутно се за њега интересују неки премијерлигаши и бундеслигаши за позајмицу, а неке добро издање у Русији би проширило круг могућих купаца.

Филип Костић - Хамбургер је испао у Цвајту, али Крагујевчанин нема намеру да игра у друоглигашком такмичењу. Што из спортских, што из финансијских мотива. Испадањем клуба у Цвајту, плата му је смењена са 2.000.000 на 1.200.000 евра годишње. Жели да напусти редове популарног Дина, а ни клуб нема ништа против. Под условом да неко плати 12.000.000 евра за обештећење. До сада су се помињали Волфзбург, Бешикташ, Брајтон, Селта, Фиорентина, Борусија Менхенгладбах... Са солидним шансама да заигра у Русији,Костић би могао да убеди будуће послодавце да му што пре понуде уговор.

Сергеј Милинковић Савић - никада у историји Србија није имала играча који вреди 100.000.000 евра. Док се није појавио Милинковић Савић. Играч вреди онолико колико је неко спреман да плати за њега. И ту се завршава сва пијана прича у Србији „Ма, не вреди он 100.000.000“... На тржишту је таква лудница од Нејмаровогпрошлогодишњег трансфера да су цене одлетеле у небо. Озбиљни људи и извори из Италије јављају да се Лацијев газда Лотито не шали у намери са ценом од 150.000.000 евра. Можда би пристао и на мали попуст, али за 100.000.000 неће ни разговарати јер свог бисера с пуним правом вреднује више од Пола Погбе. Сергеј је сваког дана једна од најврелијих тема у фудбалској јавности широм Европе. Круг се сузио на неколико кандидата: Јувентус, Манчестер Јунајтед, ПСЖ, Реал Мадрид и Манчестер Сити. То су клубови који су до сада слали поруке његовом агенту Матеји Кежману. Сергеј је у таквој ситуацији да цена не може нешто много да му порасте на Мундијалу јер за играче такве вредности, озбиљни клубови углавном не гледају учинак у просечној репрезентацији попут Србије већ им је битније шта је показао током клупске сезоне. Фудбалски Франкештајн како га је дијагностификовао Макс Алегри због универзалности и комплетности ће бити у фокусу не само српске, већ и светске јавности. С обзиром да спада у елитну групу од десетак суперстарова који овог лета могу да премаше цифру од 100.000.000 евра, њему Мундијал не може пуно да помогне или одмогне. После Русије, треба очекивати да бомба одјекне и да Србин постане један од најскупљих играча у историји...

Александар Митровић - доказао је Рафи Бенитезу, Енглезима и целом свету да он ЈЕСТЕ шпиц за Премијер лигу. И дугује велику захвалност СлавишиЈокановићу који га је спасао у минут до 12 после пропалог трансфера у Андерлехт. Митрогол је експлодирао у Фуламу, увео га у Премијер лигу, а својом препознатљивом харизмом је прирастао навијачима за срце. Њукасл га цени на минмум 20.000.000 фунти, а Фулам ће то врло вероватно пристати да плати. За те паре по данашњим ценама ће тешко наћи бољег играча који ће се тако добро уклопити за велику борбу која их очекује у Премијер лиги. С обзиром да ће бити стартер у Русији, цена може да му само скаче и да Фулам добије опасну конкуренцију. Зато Колибашима иде у прилог да уговоре посао пре Мундијала. И да Митровић мирне главе поведе напад Србије у Русији.

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР 60 ОДСТО

Адем Љајић - са њим се никад не зна. Несташни дечко из Новог Пазара некад игра као Пикси а некад је индолентан да га не занимају дешавања на терену. Мацари му је у Торину охладио галву и натерао га да жестоко запне како би опет добио шансу да игра. И запео је! Вратио се гладан фудбала и у финишу сезоне блистао у Торину. Подсетио је на издања из Фиорентине и зашто су га доводили Рома и Интер. У Торину је један од најбољих и најплаћенијхих играча, тренутно није у плану за продају. Али да поновимо: са њим се никад не зна... Зимус су га желели Спартак и Сари у Наполију. Ако Адем у Русији покаже своје „пиксијевско“ лице, онда ће Торино имати проблем да се избори са понудама.

Андрија Живковић - одиргао је сјајан други део сезоне у Бенфики после промене позиције и из меча у меч додавао плусеве у Арсеналовој бележници где је његово име одавно подвучено. Макар десетак пута јеВенгер слао скауте да гледају омаленог Нишлију. Међу њима је био и Луис Боа Морте који је послао извештај препун позитивних утисака о Живковићу. Бенфика је тврд преговарач, за почетак ће се држати откупне калузуле од 60.000.000 евра, али неће бити изненађење ако ристане и на упола мању суму. То је тренутно стање ствари, али ако Живковић бљесне на Мундијалу ето још пара и великог трансфера у неки од богатијих европских клубова. Ако буде у оном издању са Мундијалита, Бенфики се смеши још један фантастичан посао.

Немања Радоњић - Звездино крило је за годину и кусур дана дана прешло пут од прецртаног  талента до једног од најатрактивнијих српских фудбалера. У Звезди је имао запажена издања у великим утакмицама против Партизана, Краснодара, БАТЕ Борисова, док док га у мањим утакмицама није било до плеј-оф када је експлодирао. И обезбедио место на списку код Крстајића. Иако је до пре пар недеља изгледало незамисливо да се нада озбиљној минутажи у Русији, меч против Чилеа је показао да Радоњић пршти од самопоуздања и жеље да се надиграва на највећој сцени. Има ту баруту који који би могао да се запали у Русији. Црвена звезда не мора да га прода, али вероватно хоће ако дође адекватна понуда од 6.000.000 евра и више. Поготово ако не стигне нека слична понуда за Пешића. Заинтересовани су Ђенова и Хофенхајм, с тим што су Италијани озбиљнији од Немаца. Тренутно су спремни да понуде 5.000.000, али после Мундијала би могли да зажале што се сада цењкају. Радоњић је баш тип играча који на Мундијалу може да одскочи...

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР 40%

Антонио Рукавина - према вестима које су стизале из Валенсије, Виљареал нема намеру да продајеРукавину, а ни он да тражи нови клуб. Добар клуб, прелеп град, задовољан је улогом резервног бека. Ипак, у годинама је када може да очекује евентуално још један јак уговор до краја каријере и нека богатија понуда из неке езготичне дестинације би га веробватно натерала да размисли о напуштању сунца Валенсије. Ипак, веће су шансе да остаје него да иде...

Александар Пријовић - први стрелац грчке лиге је већ месецима на радару атрактивних купаца, али ПАОК нема намеру да га продаје. Хадерсфилд, Вулверхемптон и Брајтон су зимус били заинтересовани. Хтели су га и Рен, Леванте, Кинези... Али ПАОК је убрзо показао колико му је Србин важан. Блиндирали су га уговором до 2022. године са платом од 1.500.000 евра годишње по чему је међу најплаћнијим фудбалерима Грчке. Међутим, недавно је стигао позив саудијског Ал Насра који Александру нуди 8.000.000 евра за три године, а Грцима 5.000.000. Они су и то одбили. Неки гол на Мундијалу би могао да натера Арапе да понуде још више, али и да учврсти став Грка да је Пријовић недодирљив.

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР 30%

Владимир Стојковић - иако је прошлог лета започео други мандат у Партизану и опет се показао као најчвршћа карика црно-белих, није немогуће да оде. Његово расположење је да би најрадије остао, Партизан свакако не може да неђе бољег голмана, али ко зна шта може да се деси на Мундијалу. АкоСтојке „полуди“ у свом фазону, могла би да стигне понуда која се не одбија. И за њега, и за Партизан. У годинама је када се такве понуде не одбијају... 

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР 20%

Никола Миленковић - Блеки је једно од открића сезоне у италијанском фудбалу. Сада више нико не сумња да та каријера иде напред као метак. Фиорентина га већ цени на 30.000.000 евра, а Рома, Валенсија и још неки клубови су га ставили на радар и размишљају да ли да сада платеи толико за њега или ризикују да му сена скочи као Сергеју од прошлог лета. У овом тренутку, Србија нема бољег дефанзивца од Миленковића и реално је очекивати да заигра у Русији. Тамо може само да буде на добитку. У случају добрих партија, потврдиће потенцијал и повећати вредност. Ако кола крену низ брдо, он је последњи у којег ће се упирати прстом. Тек је на почетку каријере и сваки кикс му је дозвољен... Ипак, киксеви и Миленковић не иду у истој реченици откако је Иван Томић лансирао момка у којем има нешто „видићевско“.

Милан Родић - Ако се занемаре голови и асистенције којима офанзивци купују публику и краду славу дефанзивцима, Милан Родић је најбољи фудбалер Црвене звезде. Најконстантнији и најпоузданији. После неуспешних година у Русији, оживео је каријеру у Црвеној звезди и заслужено се нашао у Русији као алтернатива Коларову. Црвена звезда нема замену за њега, нити намеру да га продаје. Мале су и шансе да ће заиграти поред капитена Коларова тако да ће вероватно Мундијал гледати са клупе. Тек у случају неке луде понуде, на Маракани би размислили о продаји најпоузданијег играча.

Марко Дмитровић - Слично као Родић. Најбољи играч Еибара је једно од открића сезоне у Примери. Апсолутно заслужено се нашао на Мундијалу. Нико у Еибару ни не помишља на његову продају, али као у случајуМиленковића и Родића, никад се не зна да ли ће стићи понуда која се не одбија.

Милош Вељковић -  и код њега су шансе за опстанак много веће него за трансфер. Не зато што нема заинтересованих, већ зато што је Вердер у њему добио стуб одбране. Златно дете српског фудбала ће још једну годину да расте на Везеру, а за годину дана се може очекивати неки велики корак напред. Мада, пијаца се тек захукатала, а млади штопери таквог типа су и те како на цени...

Лука Миливојевић - можда је Коларов капитен, али капетан српског брода је Лука Миливојевић. Жила куцавица српских Орлова, али и оних са Селхурст Парка. Један је од најзаслужнијих за опстанак Паласа у Премијер лиги, наметнуо се као вођа, заслужио капитенску траку... Тек ако неки много богатији премијерлигаш изађе са понудом од неколико десетина милиона евра, Палас може да разговара о трансферу. Тренутно не вреди ништа мање од Бакајока, Џаке, Сисока и осталих скупоцених промашаја богатих енглеских клубова.

ШАНСЕ ЗА ТРАНСФЕР - 0%

Александар Коларов - капитен Србије је имао сензационалну сезону у Роми и по многима је најбољи леви бек Серије А, али и најбољи трансфер на свету прошлог лета када се рачунају играчи на његовој позицији. Тек двојица левих бекова су имали збирно више голова и асистенција од Коларова у Европи. Ако је неко закуцан у стартних 11 Роме за следећу сезону, онда је то Коларов.

Бранислав Ивановић - бивши капитен је такође сигуран у клубу и не размишља о трансферу. Ни он, ни Зенит нису имали сезону какве се очекивала, али о разлазу нико и не помишља.

Немања Матић - Мурињо је све рекао: „Немања, мораш да се одмориш“.

Лука Јовић - Ајнтрахт Франкфурт ће за 6.000.000 евра активирати откупну клаузулу из Бенфике и потом потписати дугорочни уговор са српским нападачем. На папиру, то је трансфер. Суштински, не мења средину.

Душко Тошић - потписао недавно баснослован уговор у кинеском Гвангџоу Р&Ф и један је од ретких који не мора у Русији да размишља о клупској каријери.

Урош Спајић  - слично као и Тошић. Прешао је у Краснодар пре неколико дана за 7.000.000 евра и завршио причу око трансфера.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар