Ko od ''Orlova'' juri transfer na Mundijalu?

Svetska smotra fudbala je i idealan izlog fudbalske pijace.

Fudbal 09.06.2018 | 23:30
Ko od ''Orlova'' juri transfer na Mundijalu?
Pre četiri godine planeta je ludela za Hamesom Rodrigezom zbog njegovih partija u Brazilu. Na kraju je pobedio Real Madrid. Četiri godine ranije na Mundijalu u Južnoj Africi su eksplodirali Nemci Ozil i Kedira. I njih je uhvatio Real Madrid. U Nemačkoj 2006. je zasijala zvezda Fabija Grosa i upecao se Inter. Na Svetskom prvenstvu 2002. godine je svet bio impresioniran brazilskim čistačima Žilbertom Silvom iKlebersonom. Prvog je uzeo Arsenal i pogodio. Drugo je uzeo Aleks Ferguson i promašio. Liverpul se u istom periodu prevario dovođenjem senegalskih mundijalskih senzacija Dijufa i Dijaoa.

Svaki Mundijal donosi neke neke nove heroje koji potezom, golom ili kompletnim izdanjem oduševe fudbalsku javnost koja napravi pritisak da klubovi uđu u licitaciju kako bi što pre zgrabili talenat koji je pao sa nebesa...

Na osnovu mundijalskih izdanja su se pre četiri godine pored pomenutog Hamesa prodali EkvadoracEner Valensija, zatim Kejlor Navas, Stefan De Fraj, Markos Roho, Muhamed Bešić... Neki se pokažu kao pogoci, a neki kao prolazni letnji hitovi koji nikad više ne zasviraju te mundijalske note.

Ali neminovnost je da će i ovog leta u Rusiji zasijati nečija zvezda, da će nekome cena skočiti i da će klubovi poludeti za fudbalerom koji je odigrao dve ili tri dobre utakmice.

Mnogo je onih i koji će na Mundijalu pored uspeha u dresu reprezentacije, tražiti sebi i novo zaposlenje. Na desetine igrača će u Rusiji pokušati da se prikaže u što boljem svetlu kako bi sebi podigli cenu ili kako bi skrenuli pažnju da su i dalje tu.

I u reprezentaciji Srbije ima nekolicina članova koje čeka transfer i koji će sebi moći da podignu cenu. Ili je možda spuste?

ŠANSE ZA TRANSFER - 90%

Predrag Rajković - rezervni golman reprezentacije Srbije verovatno neće biti u prilici da omiriše teren pored nedodirljivog Stojkovića, ali mu učešće na Mundijalu svakako znači. Poslednje informacije iz Izraela glase da je Makabi voljan da proda Rajkovića. Početna cena je 7.000.000 evra, pristali bi i na 5.000.000 a šuška se da Votofrd pokazuje interesovanje. Klub je sve prepustio menadžeru ZoranuStojadinoviću čiji posao je da se pojavi sa zadovoljavajućom ponudom.

Dušan Tadić - maestro iz Bačke Topole je odigrao simultanku u kvalifikacijama i praktično sam odveo Srbiju na Mundijal. Ipak, te partije nije reprizirao u Sautemptonu minule sezone. Proradio je tek pred kraj. Ali kada je bilo najpotrebnije! I doneo je Svecima opstanak... Ugovor sa Sautemptonom ga veže do 2020. godine, ali je mnogo veća verovatnoća da odlazi nego da ostaje. Ajaks je ozbiljno zagrizao i vidi ga kao zamenu za Hakima Zijeha, a holandski mediji prenose da je i Tadić voljan da se vrati u Holandiju. Ipak, velikan iz Amterdama će morati da ponudi Englezima obeštećenje sa osam cifara, ali i da nađe zajendički jezik sa Tadićem oko njegove plate koja trenutno iznosi preko 2.000.000 evra godišnje. Ranije se i Roma pominjala kao zainteresovana...

Marko Grujić - dolasci megapoajačnja Fabinja i Keite u Liverpul su poslali signal da Jirgen Klop ipak ne računa obiljno na Grujića za sledeću sezonu. Tu su i Vajnaldum, Henderson, Milner, Okslejd Čemberlen... Paklena konkurencija! Verovatno će doći do još jedne pozajnice, a danas se Fulam pominje kao moguća destinacija. Jokanović je oživeo Mitrovića, kladimo se da bi uspeo isto i sa Grujićem. Visoki vezista bi mogao da upiše minute na Mundijalu koji bi mu popravili rejting. Trenutno se za njega interesuju neki premijerligaši i bundesligaši za pozajmicu, a neke dobro izdanje u Rusiji bi proširilo krug mogućih kupaca.

Filip Kostić - Hamburger je ispao u Cvajtu, ali Kragujevčanin nema nameru da igra u druogligaškom takmičenju. Što iz sportskih, što iz finansijskih motiva. Ispadanjem kluba u Cvajtu, plata mu je smenjena sa 2.000.000 na 1.200.000 evra godišnje. Želi da napusti redove popularnog Dina, a ni klub nema ništa protiv. Pod uslovom da neko plati 12.000.000 evra za obeštećenje. Do sada su se pominjali Volfzburg, Bešiktaš, Brajton, Selta, Fiorentina, Borusija Menhengladbah... Sa solidnim šansama da zaigra u Rusiji,Kostić bi mogao da ubedi buduće poslodavce da mu što pre ponude ugovor.

Sergej Milinković Savić - nikada u istoriji Srbija nije imala igrača koji vredi 100.000.000 evra. Dok se nije pojavio Milinković Savić. Igrač vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega. I tu se završava sva pijana priča u Srbiji „Ma, ne vredi on 100.000.000“... Na tržištu je takva ludnica od Nejmarovogprošlogodišnjeg transfera da su cene odletele u nebo. Ozbiljni ljudi i izvori iz Italije javljaju da se Lacijev gazda Lotito ne šali u nameri sa cenom od 150.000.000 evra. Možda bi pristao i na mali popust, ali za 100.000.000 neće ni razgovarati jer svog bisera s punim pravom vrednuje više od Pola Pogbe. Sergej je svakog dana jedna od najvrelijih tema u fudbalskoj javnosti širom Evrope. Krug se suzio na nekoliko kandidata: Juventus, Mančester Junajted, PSŽ, Real Madrid i Mančester Siti. To su klubovi koji su do sada slali poruke njegovom agentu Mateji Kežmanu. Sergej je u takvoj situaciji da cena ne može nešto mnogo da mu poraste na Mundijalu jer za igrače takve vrednosti, ozbiljni klubovi uglavnom ne gledaju učinak u prosečnoj reprezentaciji poput Srbije već im je bitnije šta je pokazao tokom klupske sezone. Fudbalski Frankeštajn kako ga je dijagnostifikovao Maks Alegri zbog univerzalnosti i kompletnosti će biti u fokusu ne samo srpske, već i svetske javnosti. S obzirom da spada u elitnu grupu od desetak superstarova koji ovog leta mogu da premaše cifru od 100.000.000 evra, njemu Mundijal ne može puno da pomogne ili odmogne. Posle Rusije, treba očekivati da bomba odjekne i da Srbin postane jedan od najskupljih igrača u istoriji...

Aleksandar Mitrović - dokazao je Rafi Benitezu, Englezima i celom svetu da on JESTE špic za Premijer ligu. I duguje veliku zahvalnost SlavišiJokanoviću koji ga je spasao u minut do 12 posle propalog transfera u Anderleht. Mitrogol je eksplodirao u Fulamu, uveo ga u Premijer ligu, a svojom prepoznatljivom harizmom je prirastao navijačima za srce. Njukasl ga ceni na minmum 20.000.000 funti, a Fulam će to vrlo verovatno pristati da plati. Za te pare po današnjim cenama će teško naći boljeg igrača koji će se tako dobro uklopiti za veliku borbu koja ih očekuje u Premijer ligi. S obzirom da će biti starter u Rusiji, cena može da mu samo skače i da Fulam dobije opasnu konkurenciju. Zato Kolibašima ide u prilog da ugovore posao pre Mundijala. I da Mitrović mirne glave povede napad Srbije u Rusiji.

ŠANSE ZA TRANSFER 60 ODSTO

Adem Ljajić - sa njim se nikad ne zna. Nestašni dečko iz Novog Pazara nekad igra kao Piksi a nekad je indolentan da ga ne zanimaju dešavanja na terenu. Macari mu je u Torinu ohladio galvu i naterao ga da žestoko zapne kako bi opet dobio šansu da igra. I zapeo je! Vratio se gladan fudbala i u finišu sezone blistao u Torinu. Podsetio je na izdanja iz Fiorentine i zašto su ga dovodili Roma i Inter. U Torinu je jedan od najboljih i najplaćenijhih igrača, trenutno nije u planu za prodaju. Ali da ponovimo: sa njim se nikad ne zna... Zimus su ga želeli Spartak i Sari u Napoliju. Ako Adem u Rusiji pokaže svoje „piksijevsko“ lice, onda će Torino imati problem da se izbori sa ponudama.

Andrija Živković - odirgao je sjajan drugi deo sezone u Benfiki posle promene pozicije i iz meča u meč dodavao pluseve u Arsenalovoj beležnici gde je njegovo ime odavno podvučeno. Makar desetak puta jeVenger slao skaute da gledaju omalenog Nišliju. Među njima je bio i Luis Boa Morte koji je poslao izveštaj prepun pozitivnih utisaka o Živkoviću. Benfika je tvrd pregovarač, za početak će se držati otkupne kaluzule od 60.000.000 evra, ali neće biti iznenađenje ako ristane i na upola manju sumu. To je trenutno stanje stvari, ali ako Živković bljesne na Mundijalu eto još para i velikog transfera u neki od bogatijih evropskih klubova. Ako bude u onom izdanju sa Mundijalita, Benfiki se smeši još jedan fantastičan posao.

Nemanja Radonjić - Zvezdino krilo je za godinu i kusur dana dana prešlo put od precrtanog  talenta do jednog od najatraktivnijih srpskih fudbalera. U Zvezdi je imao zapažena izdanja u velikim utakmicama protiv Partizana, Krasnodara, BATE Borisova, dok dok ga u manjim utakmicama nije bilo do plej-of kada je eksplodirao. I obezbedio mesto na spisku kod Krstajića. Iako je do pre par nedelja izgledalo nezamislivo da se nada ozbiljnoj minutaži u Rusiji, meč protiv Čilea je pokazao da Radonjić pršti od samopouzdanja i želje da se nadigrava na najvećoj sceni. Ima tu barutu koji koji bi mogao da se zapali u Rusiji. Crvena zvezda ne mora da ga proda, ali verovatno hoće ako dođe adekvatna ponuda od 6.000.000 evra i više. Pogotovo ako ne stigne neka slična ponuda za Pešića. Zainteresovani su Đenova i Hofenhajm, s tim što su Italijani ozbiljniji od Nemaca. Trenutno su spremni da ponude 5.000.000, ali posle Mundijala bi mogli da zažale što se sada cenjkaju. Radonjić je baš tip igrača koji na Mundijalu može da odskoči...

ŠANSE ZA TRANSFER 40%

Antonio Rukavina - prema vestima koje su stizale iz Valensije, Viljareal nema nameru da prodajeRukavinu, a ni on da traži novi klub. Dobar klub, prelep grad, zadovoljan je ulogom rezervnog beka. Ipak, u godinama je kada može da očekuje eventualno još jedan jak ugovor do kraja karijere i neka bogatija ponuda iz neke ezgotične destinacije bi ga verobvatno naterala da razmisli o napuštanju sunca Valensije. Ipak, veće su šanse da ostaje nego da ide...

Aleksandar Prijović - prvi strelac grčke lige je već mesecima na radaru atraktivnih kupaca, ali PAOK nema nameru da ga prodaje. Hadersfild, Vulverhempton i Brajton su zimus bili zainteresovani. Hteli su ga i Ren, Levante, Kinezi... Ali PAOK je ubrzo pokazao koliko mu je Srbin važan. Blindirali su ga ugovorom do 2022. godine sa platom od 1.500.000 evra godišnje po čemu je među najplaćnijim fudbalerima Grčke. Međutim, nedavno je stigao poziv saudijskog Al Nasra koji Aleksandru nudi 8.000.000 evra za tri godine, a Grcima 5.000.000. Oni su i to odbili. Neki gol na Mundijalu bi mogao da natera Arape da ponude još više, ali i da učvrsti stav Grka da je Prijović nedodirljiv.

ŠANSE ZA TRANSFER 30%

Vladimir Stojković - iako je prošlog leta započeo drugi mandat u Partizanu i opet se pokazao kao najčvršća karika crno-belih, nije nemoguće da ode. Njegovo raspoloženje je da bi najradije ostao, Partizan svakako ne može da neđe boljeg golmana, ali ko zna šta može da se desi na Mundijalu. AkoStojke „poludi“ u svom fazonu, mogla bi da stigne ponuda koja se ne odbija. I za njega, i za Partizan. U godinama je kada se takve ponude ne odbijaju... 

ŠANSE ZA TRANSFER 20%

Nikola Milenković - Bleki je jedno od otkrića sezone u italijanskom fudbalu. Sada više niko ne sumnja da ta karijera ide napred kao metak. Fiorentina ga već ceni na 30.000.000 evra, a Roma, Valensija i još neki klubovi su ga stavili na radar i razmišljaju da li da sada platei toliko za njega ili rizikuju da mu sena skoči kao Sergeju od prošlog leta. U ovom trenutku, Srbija nema boljeg defanzivca od Milenkovića i realno je očekivati da zaigra u Rusiji. Tamo može samo da bude na dobitku. U slučaju dobrih partija, potvrdiće potencijal i povećati vrednost. Ako kola krenu niz brdo, on je poslednji u kojeg će se upirati prstom. Tek je na početku karijere i svaki kiks mu je dozvoljen... Ipak, kiksevi i Milenković ne idu u istoj rečenici otkako je Ivan Tomić lansirao momka u kojem ima nešto „vidićevsko“.

Milan Rodić - Ako se zanemare golovi i asistencije kojima ofanzivci kupuju publiku i kradu slavu defanzivcima, Milan Rodić je najbolji fudbaler Crvene zvezde. Najkonstantniji i najpouzdaniji. Posle neuspešnih godina u Rusiji, oživeo je karijeru u Crvenoj zvezdi i zasluženo se našao u Rusiji kao alternativa Kolarovu. Crvena zvezda nema zamenu za njega, niti nameru da ga prodaje. Male su i šanse da će zaigrati pored kapitena Kolarova tako da će verovatno Mundijal gledati sa klupe. Tek u slučaju neke lude ponude, na Marakani bi razmislili o prodaji najpouzdanijeg igrača.

Marko Dmitrović - Slično kao Rodić. Najbolji igrač Eibara je jedno od otkrića sezone u Primeri. Apsolutno zasluženo se našao na Mundijalu. Niko u Eibaru ni ne pomišlja na njegovu prodaju, ali kao u slučajuMilenkovića i Rodića, nikad se ne zna da li će stići ponuda koja se ne odbija.

Miloš Veljković -  i kod njega su šanse za opstanak mnogo veće nego za transfer. Ne zato što nema zainteresovanih, već zato što je Verder u njemu dobio stub odbrane. Zlatno dete srpskog fudbala će još jednu godinu da raste na Vezeru, a za godinu dana se može očekivati neki veliki korak napred. Mada, pijaca se tek zahukatala, a mladi štoperi takvog tipa su i te kako na ceni...

Luka Milivojević - možda je Kolarov kapiten, ali kapetan srpskog broda je Luka Milivojević. Žila kucavica srpskih Orlova, ali i onih sa Selhurst Parka. Jedan je od najzaslužnijih za opstanak Palasa u Premijer ligi, nametnuo se kao vođa, zaslužio kapitensku traku... Tek ako neki mnogo bogatiji premijerligaš izađe sa ponudom od nekoliko desetina miliona evra, Palas može da razgovara o transferu. Trenutno ne vredi ništa manje od Bakajoka, Džake, Sisoka i ostalih skupocenih promašaja bogatih engleskih klubova.

ŠANSE ZA TRANSFER - 0%

Aleksandar Kolarov - kapiten Srbije je imao senzacionalnu sezonu u Romi i po mnogima je najbolji levi bek Serije A, ali i najbolji transfer na svetu prošlog leta kada se računaju igrači na njegovoj poziciji. Tek dvojica levih bekova su imali zbirno više golova i asistencija od Kolarova u Evropi. Ako je neko zakucan u startnih 11 Rome za sledeću sezonu, onda je to Kolarov.

Branislav Ivanović - bivši kapiten je takođe siguran u klubu i ne razmišlja o transferu. Ni on, ni Zenit nisu imali sezonu kakve se očekivala, ali o razlazu niko i ne pomišlja.

Nemanja Matić - Murinjo je sve rekao: „Nemanja, moraš da se odmoriš“.

Luka Jović - Ajntraht Frankfurt će za 6.000.000 evra aktivirati otkupnu klauzulu iz Benfike i potom potpisati dugoročni ugovor sa srpskim napadačem. Na papiru, to je transfer. Suštinski, ne menja sredinu.

Duško Tošić - potpisao nedavno basnoslovan ugovor u kineskom Gvangdžou R&F i jedan je od retkih koji ne mora u Rusiji da razmišlja o klupskoj karijeri.

Uroš Spajić  - slično kao i Tošić. Prešao je u Krasnodar pre nekoliko dana za 7.000.000 evra i završio priču oko transfera.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar